Отговорът на въпроса „Какво да търся в човека, подходящ за мен?“ може да изглежда много лесен. Общите качества, които веднага ни идват наум, включват: интелигентност, доброта, чувство за хумор, привлекателност, надеждност… Но обикновено хората, които избираме, не отговарят непременно на критериите ни за идеален спътник. Причината за това е много проста: ние невинаги искаме това, което казваме, че искаме.

Законите на привличането понякога са несправедливи. Може да мислим, че търсим човек, който ни допълва само по положителен начин, но на несъзнателно ниво често сме привлечени от хора, които ни действат отрицателно. Това означава, че сме склонни да избираме партньори, които се вписват в съществуващия ни емоционален багаж. Ние сме склонни да възпроизвеждаме в нашите нови взаимоотношения събития и динамики, които са ни наранили в миналото. Избираме тези, които се вписват в разрушителни модели не защото ни харесват, а защото са познати.

Когато избираме партньор в живота, е важно да се освободим от вредните тенденции от нашето минало. Помислете за хората, с които преди сте избрали да бъдете, и помислете защо не се е получило. Бяха ли прекалено контролиращи? Пасивни? Ревниви? Безразлични? Накараха ли ви да се чувствате така, както сте се чувствали в миналото си? Ситуацията отразяваше ли някаква динамика от детството ви?

Въпреки че не можем да знаем със сигурност всички добри и лоши характеристики, които нашият партньор ще постави на масата, когато го срещнем за първи път, има някои универсални черти, които могат да доведат до по-щастлив резултат. Никой не е съвършен, разбира се, но ето кои са ключовите качества, които трябва да търсим в човека, подходящ за връзка, според психолозите:

1. Емоционална зрялост

Всеки човек идва оборудван с недостатъци и емоционален багаж. Гоненето на съвършенството е напразна загуба на време. Това, което трябва да търсите в партньора, е неговата емоционална зрялост. Това означава някой, който има желание да мисли и да учи за себе си, който е отворен да разсъждава върху миналото и да се развива в настоящето. Този определен човек трябва да мисли, преди да действа. Да не позволява мигновените емоции да управляват действията му. Да е независим и самоуверен, което означава, че не очаква от вас да го коригирате или дооформяте.

2. Откритост

Наред с емоционалната зрялост, едно от нещата, които трябва да търсите в партньора, е готовността за обратна връзка. Вашият човек не само трябва да се интересува от промяна на собственото си самоограничаващо се поведение, но той или тя трябва да бъде отворен да чуе какво вие имате да кажете. Откритата и честна комуникация е жизненоважна за поддържането на близки отношения. Когато човек издигне стена, която казва: „Не желая да слушам и не желая да се променям“, наистина има малко място за растеж и от двете страни. Когато една двойка е готова открито да общува, да обсъжда себе си и своите чувства и реакции един към друг, това не позволява да се създава напрежение, което по-късно да я разруши. Когато партньорите се изслушват, те изграждат солидна основа за работеща връзка, която със сигурност ще се развива с течение на времето.

3. Честност

Докато на изневярата обикновено се гледа с неодобрение, лъжата, за съжаление, е често срещана в много връзки. Някои двойки вярват, че се нуждаят от лъжи, за да оцелеят, но изследванията показват, че по-малкото лъжи са свързани с по-добри взаимоотношения. Да можеш да се довериш е много важно при избора на партньор в живота. Потърсете някой, чиито действия отговарят на думите му, някой, който говори открито за това как се чувства. Дори когато истината е трудна за приемане, във ваш интерес е наистина да познавате партньора си. Някой, който крие аспекти от себе си, ще ви кара да се чувствате несигурни и недоверчиви.

4. Уважение

Едно от най-ценните качества, които трябва да търсите в партньора, е уважението. Когато намерите някой, който ви насърчава да бъдете себе си, можете да се чувствате сигурни във връзката си, без да губите своята независимост. Лесно е да се чувстваш обичан, когато някой те насърчава да правиш това, което те озарява и прави щастлив. Същият този човек може да е готов да ви предизвика, когато се занимавате със саморазрушителни нагласи и действия. Той може да е едновременно чувствителен и уважителен към вас като индивид, отделен от партньора си. Когато някой ви цени и се интересува от нещата, от които сте увлечен, вие наистина можете да споделите живота с този човек, като същевременно продължавате да преследвате уникалните си интереси.

5. Независимост

Хората често правят грешка, като смятат, че връзката е начин двама души да станат едно цяло. Опитът да слеете идентичността си с нечия друга е лош не само за вас, но и за връзката ви. Когато двойките изпаднат в рутина и се откажат от независимото си привличане един към друг, нещата тръгват надолу. Истинската връзка е заменена с илюзия за връзка, или „връзка фантазия“. Това усещане за сливане убива страстта.

Как можете да поддържате своята индивидуалност? Наслаждавайки се на отделни, ваши собствени интереси, заедно с интересите, които споделяте с партньора си, поддържайки външните си приятелства и винаги опитвайки нови неща, вие на практика поддържате живи романтиката и привличането помежду ви. Не е необходимо да имате общо хоби и да завършвате фразите вместо него. Може да сте различни, но да се допълвате идеално, което прави съвместния ви живот хармоничен. Ако вашите различия не усложняват връзката, а напротив, помагат за изглаждане на ръбовете, не се колебайте, идеалният спътник е до вас.

6. Емпатия

Освен добър комуникатор, трябва да търсите партньор, който е и емпатичен. Щастие е да намерите някого, който е готов да ви изслушва и да е съпричастен с вашите борби. Когато имате партньор, който има за цел да разбере и почувства това, което преживявате, можете да си позволите да бъдете по-уязвими и да разкриете повече аспекти от себе си. Състраданието е една от най-важните човешки черти и трябва да се стремите да намерите човек, който лесно може да изпитва емпатия към другите хора.

7. Физическа привързаност и съвместимост

Един от симптомите на „връзката фантазия“ включва липса на обич и сексуалност между двойката. Физическата любов е важна част от живота. Това е начинът, по който хората остават свързани и близки с тези, които обичат. Поддържането на връзката ви жизненоважна и интимна е част от това да направите любовта си дълготрайна. Важно е да изберете партньор, който приема обичта ви и който също дарява любов. Вашата сексуалност е част от вас и не трябва да избледнява с времето. Да поддържате чувствата си живи означава да ги изразявате с думи и физически.

8. Чувство за хумор

Смехът е най-доброто лекарство, когато става въпрос за много неща, но е особено важен в личните взаимоотношения. Човек, който е щастлив просто да излиза, да се забавлява и да се смее с вас, е човек, с когото си струва да останете. Непринудеността и чувството за самоирония са много полезни характеристики, които трябва да търсите в партньора. Човекът с добро чувство за хумор е много подходящ за сериозна връзка.

9. Общи планове за бъдещето

Заедно сте от година и нещо, омаята на любовта вече се е разпръснала, но все още имате интерес да се опознавате. Мислите за съвместно бъдеще и представите ви за него изобщо не се различават. На него, както и на вас, изглежда напълно логично първо да се погрижите за образованието си и едва след това да мислите за сватба. И двамата искате да покорите Еверест, да скочите с бънджи и да имате голямо семейство с куп деца. Хубаво ви е дори само да мечтаете и да строите общи планове с този човек. И няма значение в кой край на земята ще ги реализирате – важното за вас е да сте заедно.

10. Безусловна подкрепа, каквото и да се случи

Всеки човек има период на серия от загуби. За връзката това е чудесен тест за оцеляване. Ако партньорът ви подкрепя в някоя от вашите неудачи, а не само когато изпитвате подем и излъчвате позитиви, значи той искрено ви цени и ще споделя с вас както скърби, така и радости. Тогава трудните времена само ще укрепят връзката ви: както знаем, слабият огън се гаси от вятъра, а силният се разпалва още повече.

Много са нещата, които обикновено търсим в партньора, като всеки от нас има различна представа за това кое е важно. Може да ни привличат по-специфични черти като креативност, амбициозност, щедрост, висок ръст или сини очи. И все пак, ако поставим на първо място качествата, изброени по-горе, това ще ни помогне да осигурим най-добрия шанс да бъдем щастливи в любовта си.

 

Да обсъдим темата във форума!