С появата на социалните медии отношенията между хората се променят. Любовта се измерва с броя на сърцата, получени в Instagram. „Харесване“ от правилния човек във Facebook може да направи деня ви щастлив. В общество, пристрастено към технологиите, не е изненадващо, че много любовни романи започват онлайн. След период на размяна на текстови съобщения, следващата логична стъпка е среща на живо. Така започва съвременната история на любовта (или на разбитото сърце).

На пръв поглед изглежда лесно, но много често тези ситуации се усложняват. Понякога след няколко срещи човек губи интерес. Но не знае как да го каже. Как да си спести евентуалните проблеми, упреците, скандалите… Понякога страхът, притеснението или егоизмът водят до това, че той изчезва без обяснение.

Такива ситуации създадоха и наложиха в съвременния език и в психологията нови термини, с които се описват подобни токсични отношения. Нека се запознаем с някои от тях:

1. Ghosting (гоустинг)

Думата произлиза от съществителното ghost (призрак). Според речника на Кеймбридж ghosting означава „начин за внезапно прекратяване на връзка с някого чрез спиране на всякаква комуникация с него“. Това е, когато другият открива, че човекът, с когото се среща, вече не отговаря на неговите съобщения или обаждания. Той е блокиран от социалните му мрежи, без да е посочена причина. Жертвата не разбира какво се случва и се чувства разстроена, ядосана и недоверчива. Днес това е все по-често срещано явление, защото в света на социалните мрежи е много лесно с едно натискане на бутона да отстраниш човека от живота си.

Психолозите са обезпокоени сериозно от това явление. Такива ситуации често провокират у изоставения човек пристъпи на самообвинения и даже депресия, която може да продължи много дълго време.

Какво да правим? В този случай специалистите препоръчват максимално бързо да забравите за случая и да не си създавате излишни илюзии. Няма нужда да звъните, да търсите причини, които биха могли да възпрепятстват гоустера да отговори, или пък да търсите вината в себе си.

2. Mosting (мостинг)

Терминът е измислен от журналистката Трейси Мур и произлиза от английската дума most (най-). Това е по-жестока разновидност на гоустинга. В случая субектът не само изчезва след няколко срещи или секс за една нощ, но и успява преди това добре да обработи жертвата си. Той я убеждава, че тя е единствената, неповторимата, най-прекрасната и тази, която му е предназначена от съдбата. Той строи планове за бъдещето, може да прекара с нея няколко възхитителни дни и даже да я запознае с приятелите си. А след това изчезва.

Мъжете, практикуващи мостинг, оправдават действията си с това, че този подход помага на жените да не се чувстват използвани, като им създават илюзия за истински отношения. На практика това води до истински драми и душевни рани.

Какво да правим? Никога не вярвайте в любовни признания и обещания по време на първите срещи. Съдете за човека не по думите му, а по неговите действия през по-продължителен период от време.

3. Zombing (зомбинг)

Още една разновидност на гоустинга, която произлиза от англ. дума zombie. Отнася се за човек, който прекъсва всички контакти, но след това многократно се връща след дълги отсъствия, все едно възкръсва от мъртвите. За разлика от призрака, който никога не се връща, зомбито изскача и казва „здравей“ на всеки няколко месеца или години и се опитва да възобнови връзката. Той може да се опита да ви заблуди, че вече е нов човек и че изобщо не е искал да ви гоуства, но не се поддавайте на такива лъжи.

Обичайно зомбингът представлява опит да привлекат вниманието ви и да ви държат под наблюдение. Според психолозите това поведение е предизвикано повече от желанието да поласкаят самолюбието си, отколкото реално да възстановят предишните отношения. За мъжа зомби е приятно да знае, че там някъде седи негова почитателка, въздиша и очаква знак на внимание от негова страна.

Какво да правим? Това е точно случаят, в който си заслужава да блокирате някого в социалните мрежи и да го вкарате в черните списъци на всичките си месинджъри.

4. Benching (бенчинг)

Този термин все по-осезаемо навлиза в психологията и масовата култура. Той произлиза от англ. дума bench, която означава резервна скамейка. Това е, когато започнете да излизате с някого, когото смятате за добър и който има потенциал, но не сте луди по него. Не знаете дали да продължите да се срещате с него, или да го зарежете и да преминете към следващия.

Бенчинг може да възникне както от страна на мъжете, така и на жените – ако човекът се ласкае от вашето внимание или не иска да се чувства самотен. Той проявява интерес към вас, но винаги ви държи в резерва. Вашите отношения нито се развиват, нито се прекратяват. Такива партньори винаги търсят по-добри варианти. Ако в полезрението им се появи някой по-строен, по-успешен, по-красив, по-богат и т.н., вас набързо ще ви забравят.

Какво да правим? Ако сте срещнали майстор на бенчинга, не чакайте и не отлагайте живота си за по-късно. Фактът, че през цялото време ви търсят заместник, дава ясен сигнал, че отношенията ви са обречени.

5. Breadcrumbing (бредкрамбинг)

Бредкрамбингът (от англ. хлебни трохи, галета) е взаимстван от приказката на братя Грим за Хензел и Гретел и представлява лека форма на бенчинг. В този случай отсъстват постоянни отношения. Субектът само епизодично напомня за себе си чрез интимни съобщения в социалните мрежи, подхвърляйки ви т.нар. хлебни трохи. Той ви прави комплименти, недвусмислени намеци и флиртува. И всичко това е, за да ви държи като резервен вариант в случай че остане някоя вечер свободен и няма с кого да я прекара.

Какво да правим? Такава кореспонденция трябва да се приема леко, без да се влага нещо повече от лек флирт. Докато думите не са подкрепени с действия, няма нужда да мислите за по-нататъшно развитие на събитията.

6. Stashing (сташинг)

Сташингът (от англ. прикриване) подразбира отношения, в които единият партньор по някакви причини крие другия от обкръжението си. Ако той умишлено не публикува или премахва таговете от ваши общи снимки, не сменя статуса си в социалните мрежи – това са признаци на сташинг. Такова поведение може да е нормално на първия етап от отношенията, но повдига много въпроси, когато хората се срещат от продължително време или дори живеят заедно.

Всъщност невинаги подобни действия имат негативен подтекст. Може човекът да има основателни причини да не изкарва на показ личния си живот в социалните мрежи. Но когато не искат да ви запознаят с приятелите и родителите, това е сигнал за проблеми във връзката.

Какво да правим? В такава ситуация трябва да попитате партньора за причините за такова странно поведение, а след това да решите дали сте готови да приемете тази ситуация.

7. Haunting (хонтинг)

Хонтинг е продължение на гостинга. Понякога човек, който ви е подложил на гоустинг, отново се появява в живота ви без предупреждение. Но обикновено той не звъни или не пише, а го прави небрежно, уж случайно, чрез социалните мрежи. Например може да хареса снимка или да реагира на някой пост. И въпреки това да продължи да игнорира съобщенията ви в чата. Това се нарича хонтинг.

Какво да правим? Не приемайте сериозно такива „лениви“ опити. Ако интересът беше сериозен, след гоустинга човекът щеше да се извини и да обясни поведението си, а не да се появи и да запази мълчание.

8. Sexting (секстинг)

Това са съобщения с еротичен подтекст в социалните мрежи. Характеризират се с това, че от общите теми събеседникът преминава към по-конкретни лични въпроси. Например ви питат: „С какво си облечена сега?“. А може директно да ви засипят с еротични или дори порнографски снимки.

Какво да правим? Ако ви е неприятен неумелият секстинг с непознати или слабо познати хора, просто можете да ги игнорирате, блокирате или да се оплачете на модераторите.

9. Fantomasing (фантомасинг)

Измама с помощта на фалшив профил. Той се създава в социалните мрежи или в сайтовете за запознанства с помощта на чужди снимки и измислена биография. С помощта на фантомасинга морално нечистоплътни хора се запознават, занимават се със секстинг и успяват да се сдобият с интимни снимки и видео клипове на доверчивите си събеседници. До среща обичайно не се стига. За сметка на това често жертвите биват подложени на изнудване и заплахи за разпространение на компрометиращите ги фотографии и клипове.

Какво да правим? Просто не споделяйте свои интимни снимки в мрежата, колкото и да сте влюбени и да вярвате на човека, който ви ги е поискал.

10. Draking (дрейкинг)

Явление, наречено в чест на рапъра Дрейк, който обича да пее за нещастната любов. Ако видите в нечий статус сърцераздирателен пост за любовта или думи, с които се намеква за несподелени чувства, самота и депресия, то това най-вероятно е дрейкинг.

11. Gatsbying (гетсбинг)

Помните ли разкошните партита, които организира главният герой на романа на Фицджералд „Великият Гетсби“? Той се надява, че на някое от тях случайно може да попадне бившата му любов. В наши дни човекът, чието поведение може да се опише като гетсбинг, качва в социалните мрежи снимки, илюстриращи прекрасния му и вълнуващ живот. Като че ли го прави за всички, но всъщност целта му е да ги види един конкретен човек.

12. Orbiting (орбитинг)

Орбитинг (от англ. orbit – орбита) – това е, когато бившият или бъдещият се превръща във виртуален спътник, постоянно се навърта около вас в социалните мрежи, но без да се приближава.

13. Е-grooming (и-груминг)

Поддържане на акаунта в социалните мрежи в представителен вид в случай на неочаквано посещение от заинтересовани лица. Особено актуално е за потребителите на приложенията за запознанства, които са свързани със социалните мрежи. Под и-груминг се разбира старателен подбор на снимки, забрана за свободни тагове от познати и близки (за да не ви свържат случайно с някоя непредставителна за вас ситуация), изтриване на неудобни коментари.

Между другото сташингът, т.е. умишленото криене на романтичния партньор от социалните мрежи, спокойно може да е част от е-груминга.

14. Tomcruising (томкрузинг)

Много старателно ровене в историята и старите албуми със снимки в профила на нов познат или позната с цел събиране на максимална информация за неговия или нейния живот. Всичко това се прави много внимателно, както го прави Том Круз във филма „Мисията невъзможна“ – внимателно плъзга пръсти по екрана, за да не натисне случайно бутона „Харесвам“ и да остави следа от своето любопитство. Все пак не всеки човек, току-що добавен в „Приятели“ (особено ако запознанството е било случайно или делово), би се почувствал комфортно да разбере, че новият му познат веднага се впуска да разглежда снимките от ученическите му купони.

15. Straussing (страусинг)

Четене на съобщенията в офлайн режим или в лентата за уведомяване на телефона, за да не разбере събеседникът, че сте ги прочели. Страусингът се използва, когато нямате време да отговорите веднага или просто ви мързи, а също и по време на гоустинг.

 

Били ли сте – вие или ваши близки – участници в такива връзки?
Разкажете ни за своите преживявания!

Обратно към BG-Mamma