Есента е време за уют, а уютът в един дом до голяма степен се заражда в кухнята.

Както всеки сезон, така и есента има своите характерни плодове и зеленчуци, които ни карат да започнем да експериментираме с вкусове и подправки.

Един от най-вкусните и традиционни за есента продукти е тиквата.

Потребителките, пишещи в група „Кулинария“, винаги възпламеняват любопитството ни с изкушаващите рецепти, които споделят. Тиквата присъства в редица от тях.

Подбрахме някои, които ни се сториха особено интересни, и ги споделяме с Вас, като се надяваме да събудим кулинарния Ви ентусиазъм и да зарадвате близките си с нова рецепта.

Предястие с тиква:

„Използвам малки тикви Хокайдо, които пълня с червен боб, лук, домати, подправки, гъби и зелечуци каквито имам в хладилника.
Плънката приготвям предварително, после пълня изчистената тиква и я слагам в тенджера с малко вода. След 10-15 минути е готово. Става бързо и вкусно.“

 

Закуска с тиква:

„Вкъщи обожаваме да си приготвяме тиквени палачинки. Правят се както класическите, просто към сместа се добавят пасирана тиква и канела. Ухаят божествено и се изяждат за минути.“

 

Крем супа от тиква:

„Правя най-често крем-супа, като дори не слагам картофи, а само тиква. Сварявам я с малко вода, лук и подправки (къри, индийско орехче, естрагон). После само пасирам и добавям крема сирене или коксово мляко , което придава щипка екзотика.

 

Десерт:

„Всички знаем традиционната рецепта за печена тиква с мед, но аз обичам да приготвям тиква с крем карамел. Тиквата се обелва и нарязва на парчета дебели колкото палец, широки и дълги колкото два пръста. Залива се с вода и се обварява леко. Литър прясно мляко и 3 яйца се разбиват с тел. Добавят се три ванилии. Обварената тиква се изсипва в тавичка, посипва се с чаша и половина захар. Отгоре се излива млякото с яйцата. Пече се във фурна на 180 градуса до зачервяване. Гарантирам вкус, аромат и красив външен вид на десерта!“