Всички сме се сблъсквали със съветите да заменим белия ориз с кафяв заради неговите полезни свойства. Според редица изследвания кафявият ориз понижава нивото на холестерола, нормализира работата на стомашно-чревния тракт, пречиства организма от токсините. Предотвратява появата на гастрит, понижава кръвното налягане, благоприятства работата на бъбреците и кръвообращението, влияе благотворно на нервната система, използва се в борбата с безсънието, подобрява състоянието на кожата и косата.

Примамени от всички тези ползи и в стремежа си да поднасяме истински здравословна храна на своето семейство, купуваме пакет кафяв ориз и започваме да готвим любимите си рецепти. Ужас! Пълен провал! Къде сгрешихме?

Грешката ни всъщност е само една – че сме се опитали да го сготвим по същия начин като белия. А технологията за приготвяне на кафяв ориз е малко по-различна.

Ето една лесна и изпитана рецепта, която всеки път гарантира отлични резултати:

От 1 чаша суров кафяв ориз ще получите 2,5 чаши сварен ориз. За целта ще са ви нужни 2 чаши вода.

  1. Изплакнете добре ориза със студена вода – поне 3 пъти. След това го оставете да кисне във вода около 30 минути.
  2. Отцедете ориза, изсипете го в тенджера и я поставете на средно нагрят котлон. Бъркайте, докато оризът изсъхне, престане да съска и започне да се запича, освобождавайки аромата си.
  3. Добавете водата и по желание – мазнина и подправки. Изчакайте да заври и го покрийте с плътно прилягащ капак. Оставете го да ври на слаба степен 40 минути – без да отваряте капака и без да разбърквате.
  4. Изключете котлона и оставете ориза да се задуши още 15 минути, без да отваряте тенджерата.
  5. Поздравления! Вашият ориз е перфектно сварен!

За да бъде още по-вкусно вашето ястие, вместо с вода може да залеете ориза с месен, гъбен или зеленчуков бульон. Освен любимите си сухи и пресни подправки, можете да добавите късчета предварително сварено месо, задушени гъби, моркови, грах, чесън, лук, стафиди… Експериментирайте свободно и ще получите невероятно вкусни ястия, с които можете да изкушите и най-злоядите деца.

Повече съвети и идеи можете да получите в темата Готвене с кафяв ориз на форум BG-Mamma.