Всички сме чували израза „направиха го на пестил“, когато се има предвид, че някой е премазан или смазан от бой. Като дете все се чудех какво е това пестилът и накрая попитах баба. И тя ми разказа, че това било нещо много вкусно, как като дете си умирала за него и как се промъквала да си открадне от скритите запаси на прабаба ми. Но не знам защо, така и не се нави да ми направи – може би защото в онези години това е бил много дълъг и трудоемък процес.

Може би затова и аз дълго време подминавах рецептите в интернет – кой ще седне да си играе да прави пестил, когато на пазара вече има пресни плодове целогодишно… Докато не попаднах случайно на няколко снимки на домашен пестил, които силно възбудиха апетита ми и реших да се прежаля. Още повече че имам дехидратор и няма нужда да чакам с дни да съхне на слънце. Свалих си няколко рецепти, извадих най-същественото от технологията, запретнах ръкави и… започнах да правя на пестил каквито плодове докопам.

Ако искате да опитате и вие да изненадате любимите хора с това вкусно и здравословно лакомство, препоръчвам ви тези три много лесни рецепти:

 

Пестил от смокини

Продукти:

За всеки 1 кг изчистени и нарязани смокини

100 – 200 г захар ( зависи от вашия вкус)

1/4 ч. л. лимонена киселина

Обелете смокините и ги нарежете на парчета в дълбока тенджера. Посипете ги със захарта и ги оставете за няколко часа да пуснат сок. Вода не се добавя.

Ако смокините са много сладки и не искате да слагате захар, налейте на дъното на съда 1 чаша вода.

Сложете тенджерата на котлона. Оставете сливите да врат 5 – 10 минути и пасирайте до гладко пюре. Добавете лимонената киселина и варете на слаб огън до сгъстяване.

Застелете тавичките на сушилнята с предварително изрязана по техните размери хартия за печене и разстелете пюрето. Сушете на 65 – 70 градуса, докато пестилът престане да лепне. (Приблизително 12 – 13 часа.) Трябва да се получи мека, еластнична маса, която разрязвате на парчета по желание – квадратчета, триъгълници, лентички, които се навиват на стегнато руло…

Пестилът се съхранява в кутии, нареден между парчета хартия за печене, в хладилник или на стайна температура.

 

 

Пестил от сливи и орехи

Продукти:

1 – 2 кг сини сливи

1 – 2 ч.ч. орехови ядки

захар на вкус

1/4 ч.л. лимонена киселина

Почистете от костилките 1 – 2 кг добре узрели сини сливи и ги посипете със захар на вкус за няколко часа. Ако сливите са много сладки, може и без захар. Разбърквайте от време на време, докато захарта се стопи и си пуснат сока. Сварете ги в дълбока тенждера, пасирайте и към тях добавете смлени на ситно орехи. Варете, докато пюрете се сгъсти, и го разстелете върху тавичките на сушилнята, покрити с хартия за печене. Сушете на 70 градуса, докато получите суха и еластична маса.

Нарежете пестила на парчета и го наредете в кутии между парчета хартия за печене. Съхранявайте в хладилник или на стайна температура.

Може да прибавите какао към пюрето от сливи и ще получите много вкусен и здравословен „шоколад“.

 

Пестил от ябълки

Продукти:

1 – 2 кг ябълки

1 – 2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. вода

1 пръчка канела (по желание)

1/4 ч.л. лимонена киселина

Нарежете ябълките на парчета и ги сложете в дълбока тенджера. Посипете ги със захарта, добавете водата и сложете да врат на слаб огън, докато плодовете се разварят. Пасирайте до гладко пюре и продължете да варите до сгъстяване с пръчката канела.

Разстелете пюрето върху покритите с хартия за печене тавички на сушилнята. Сушете на 60 – 70 градуса, докато престане да лепне и стане меко и еластично. Нарежете на форми по желание и съхранявайте в кутии между парчета хартия за печене.

Ако нямате сушилня, можете да изсушите пестила във фурната на тънък слой в тава, покрита с хартия за печене. Сушете на 70 – 80 градуса, като оставите вратичката на фурната открехната.

Пестилът е готов, когато започне да се отделя от хартията.

 

По тази технология можете да си направите пестил и от други плодове: кайсии, праскови, дренки, дюли, круши и т.н.

Обратно към форума BG-Mamma и вкусните рецепти на нашите кулинари от групата Домашна зимнина