Едно лакомство няма конкуренция в горещите летни дни – сладоледът! Той ни разхлажда и доставя удоволствие, а приготвен в домашни условия може да се превърне и в здравословна наслада за малки и големи.

Любителите кулинари на BG-Mamma отдавна са открили тайната на вкусния домашен сладолед. За да го приготвите, дори не ви е необходима машина, а само щипка въображение и хубави съставки като сметана, кисело мяко, пресни или сушени плодове, ядки, конфитюр или парченца висококачествен шоколад.

Традиционно сладоледът се приготвя от бита сметана, жълтъци, мляко, захар и различни добавки.

🍨Вижте съветите на нашите потребители и някои от популярните рецепти. А за още повече тайни, идеи и апетитни вдъхновения – посетете категорията „Кулинария“.

„Използвайте винаги само висококачествени и свежи продукти – хубава сметана, шоколад с голям процент какао и сочни плодове. Колкото по-мазни са млечните продукти, толкова по-мек се получава сладоледът.“

„Много е важно сместа да се замрази в плътно затворен съд. По този начин сладоледът няма да поеме от миризмите на другите продукти във фризера“.

„За да  се получи равномерна консистенция, използвам пудра захар вместо кристална захар.“

„Моята тайна е да се добавя по шипка сол в сместа за сладоледа. А ако ползвате плодове – те задължително трябва да са много добре узрели.“

„За по-наситен и карамелен вкус на сладоледа обичам да използвам кафява захар. Разликата се усеща веднага.“

„За да избегнем образуването на кристалчета, е много важно да изваждаме сладоледа от фризера и да го разбъркваме или разбиваме с миксер. Задължително го правя поне 2-3 пъти през равни интервали.“

Домашен сладолед с бисквити
500 мл сладка течна сметана
4 белтъка
2 пакета обикновени бисквити
2 консерви кондензирано мляко (подсладено)

Белтъците се разбиват на сняг и се смесват с кондензираното мляко и сметаната. В подходящ съд се натрошават бисквитите и отгоре се излива сместа. Оставя се във фризера, докато замръзне.

Сладолед с кисело мляко 
6 жълтъка, 750 г натурално кисело мляко , половин чаша захар, 500 г плод (ягоди, малини, къпини или боровинки)

Жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се прибавят киселото мляко и смлените на пюре плодове. Получената смес се замразява.

Млечен сладолед 
Кипва се 1 литър мляко с 1 ч.ч. захар. Махаме от огъня и разбъркваме с разбити 10 жълтъка. Варим на тих огън до сгъстяване. Сместа изстива, ароматизира се с 1-2 шушулки ванилия, прецежда се през сито и се замразява.

Бананов сладолед
6 големи, зрели банана
100 мл прясно изцеден лимонов сок
настърганата кора на 1 лимон
250 мл заквасена сметана, разбита със захарта
50 г пудра захар

Пасирайте бананите заедно с лимоновия сок и настърганата кора в кухненски робот и след това ги добавете към разбитата сметана, като разбърквате. Замразете, като следвате инструкциите на машината за сладолед. Ако не разполагате с такава, изсипете сместта в подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е наполовина замръзнал, извадете и разбийте с миксер до хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30 минути, преди да сервирате.

Обратно към форум BG-Mamma

снимка: nick-mark-mayer