Постите са период на въздържане от определени храни в някои религиозни традиции. Те се свързват също така с духовна концентрация, определени молитви и други начини за потискане на телесното и развиване на духовното у човека.

Според църковния устав по време на пост се забраняват „блажните“ храни – месо и млечни продукти, като само в определени дни се разрешава риба. Трудното на Великденския пост е това, че той се спазва през пролетта, когато изборът на сезонни храни е беден. Затова пред всеки, който иска да пости по религиозни, здравословни или други причини, възниква въпросът какво да сложи на трапезата, така че да е разнообразно, здравословно и същевременно вкусно.

Ето няколко предложения за апетитни постни ястия от нашите изобретателни кулинари:

Скордаля

Продукти:

1 глава чесън  (около 6 големи скилидки)

100 мл зехтин

50 мл вода

3 филии хляб (без кората)

сокът от ½ лимон

сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

Чесънът се бели и пасира заедно със зехтина и хляба. Подправя се със солта и пипера. Добавят се водата и лимоновият сок и се пасира отново. Аз го предпочитам в по-гъстия му вариант, който е подходящ за разядка и топене, но сосът може да се направи и по-рядък, като се добави още малко вода до нужната гъстота.

Чеснова майонеза

Първо счуквам или смилам чесъна. Поставям го в дълбок съд и прибавям  малко олио. Започвам да разбърквам с миксера, като посоянно добавям по малко олио. Получава се смес, подобна на майонеза. Гъстотата е по желание, може да носи много олио. Накрая се овкусява с оцет, сол и по желание малко копър. Но е добре да се направи поне един ден преди консумацията. Няма точни мерки. Аз го правя с 5 глави чесън, за да има за по-дълго време. С миксера се бърка – колкото повече разбиваш, толкова по-хубава майонезена консистенция се получава. След като си прибавила около 100 мл олио, слагаш сол и оцет, опитваш на вкус и продължаваш да разбиваш. Пак ти казвам, може да стане с малко и с много олио. Самата смес си показва, като започне да става рядка и спираш. Сол и оцет също поглъща доста, но става страхотно.

Доматен сос (разядка)

2 глави кромид лук се запържват (задушават по желание) с 3 – 4 моркова. След като омекнат, сипвам при тях две консерви домати. Оставям да поври сместа около 20 мин. След това слагам сол и 1 с.л. без връх брашно за сгъстяване. Махам съда от котлона и слагам 1 – 2 глави чесън. След това пасирам сместа хубаво и връщам на котлона само да кипне. Като изстине леко, се слага задължително 1 ч.л. захар. След това се овкусява по желание. Може да се добави още сол, черен пипер, желателно е и малко оцет.

Всички които са опитали този сос се пристрястяват към него, дано ви хареса. След като престои един ден в хладилника, става невероятен.

Булгур с домати (без мазнина)

Продукти:

1 ч.ч. булгур

2 ч.ч зеленчуков бульон*

300 мл домати

сол на вкус

Приготвяне:

Булгурът се залива със зеленчуковия бульон и доматите и се прибавя сол на вкус. След като заври, се слага капак и котлонът се намалява на най-ниска степен. Вари се около половин час, като през това време се разбърква.

* Приготвих го от сушени лук, морков, чушка, пащърнак, целина и малко магданоз, които сварих за 10-на минути и прецедих бульона. Може да се използват зеленчуци по избор.

В дните, когато се разрешава мазнина, може да опитате и този вариант на булгур с домати.

Спагети със зеленчуци и хрупкава поръска

Продукти:

2 моркова

2 тиквички

2 червени чушки

1/2 ч.л. млян джинджифил

1 щипка чесън на гранули

соев сос

черен пипер

За поръската:

2 – 3 филии хляб

1 – 2 с.л. сусам

1 шепа белени слънчогледови семки

зехтин

щипка сол или универсална подправка

Спагетите се сваряват и се отцеждат. Зеленчуците се настъргват на лентички с белачка за картофи и се задушават в 2 – 3 с.л. зехтин така, че да останат леко хрупкави. Овкусяват се с подправките и се смесват със спагетите. За поръската – хлябът се натрошава в тавичка, добавят се семките, сусама, сол или малко универсална подправка. Всичко се разбърква, добавя се зехтинът и се пече в слаба фурна, докато трохите станат хрупкави и леко зачервени.

Става наистина много вкусно. В непостно време бих добавила в поръската и пармезан или друг вид твърдо сирене. Идеята взех от едно списание, но добавих сусам и семки към поръската и се получи супер.

Винен кебап с гъби

Прави се също като този с месо, само че се слагат гъби. Задушавам в олио и 1/2 чаша вода 2 – 3 глави лук, моркови и няколко скилидки чесън. Като остане само на мазнина, добавям 2 – 3 с.л. брашно и разбърквам 2 – 3 мин. Отнемам от котлона и добавям 2 с.л. червен пипер, разбърквам и добавям 1 ч.ч. вино, после пак връщам на котлона. След това се добавя вода, да се направи на необходимата гъстота и се оставя да заври. Може да се сложи и 1 дафинов лист, може и черен пипер. Добавят се нарязаните гъби и се оставят да се сварят.

Отделно сварявам ориз: 4 – 5 ч.ч. вода с малко сол се слагат да заврат. След това изсипвам във врящата вода 2 ч.ч.ориз, намалявам котлона на слаб огън и оставям да къкри, докато се изпари водата. Много е важно оризът да не се разбърква, защото загаря и се кашва.

При сервиране в средата на чинията слагам по една голяма купчинка ориз и заливам с винения сос с гъбите.

Медени сладки с овесени ядки и сушени плодове

Необходими съставки:

овесени ядки 200 грама

сушени плодове 50 грама

сурови ядки 150 грама

мед 250 грама

ванилия 1 брой

канела 1 кафена лъжица

Рецептата:

Смилате ядките (не овесените, а орехите, бадемите, лешниците…), а сушените плодове нарязвате на малки парченца. Ако ползвате само стафиди, може и да ги сложите цели, но и това зависи от техния размер. Ако стафидите ви са много едри, е добре да нарежете и тях, за да може после по-лесно да се оформят сладките. Медените сладки стават най-вкусни, когато се сложат различни сушени плодове!

В голяма купа слагате меда и разбърквате добре с овесените ядки, след което добавяте нарязаните сушени плодове и другите смлени ядки, както и ванилията и канелата и отново разбърквате добре. Оставяте сместа да постои 10 – 15 минути, за да могат овесените ядки да набъбнат и да слепнат с останалите продукти.

Съвет: Можете да накиснете предварително сушените плодове в ром или коняк за половин час или пък да прибавите към сместа накрая и 1 – 2 супени лъжици, за да станат медените сладки още по-ароматни.

След като овесените ядки са понабъбнали, с помощта на чаена лъжица оформяте малки сладки и редите в тава, върху която сте поставили предварително хартия за печене.

Медените сладки печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Сладките са готови, когато придобият леко златист цвят.

Постен козунак

1/3 чаша топла вода

Във водата се разтварят 2 и 1/2 чаени лъжички суха мая

1 чаша кокосово мляко

3 с. л. олио

8 с. л. захар

1/4 ч. л. сол

3 и 1/4 чаши брашно

Кората на 1 лимон

Слагам всичко в машината за хляб и наблюдавам тестото в началото – ако е много меко, се добавя брашно, ако пък е сухо – малко водичка.

Пекох на 175 градуса.

Този път дори не му слагах плънка, защото не знаех какво сте се получи, а то стана разкошен козунак, пухкав и мек.

Още предложения за вкусни и разнообразни ястия можете да намерите в темите Рецепти за православни пости 2020 година и Рецепти за православни пости 2021 година