Днес морските дарове са широко разпространено и любимо лакомство навсякъде по света – дори и там, където хората нямат възможност да ги ловят. Ястията, които се приготвят с тях, са най-разнообразни и ни провокират да разгърнем фантазията си: салати, предястия, основни блюда, сосове… Характерно за рецептите с морски дарове е, че при приготвянето им се използва минимално количество подправки – колкото да се подчертае нежният им вкус, но без да се подтиска.

А идеи как да ги приготвим в домашни условия можем да почерпим в темата Морски дарове. Ето част от рецептите, които споделиха с нас нашите потребители:

Рецепти със скариди

Гамбас португес

Запържваме скаридите със зехтин и чесън. Отгоре сипваме една сметана за готвене и един доматен сос. Сметаната и сосът трябва да са в кутийки по 200 мл.

Салата със скариди и нудълс 

300 грама пресни скариди, нудълс, краставица, звезден анасон, плодово вино 100 мл, чесън, магданоз, сусам, соев сос, лимон.

Скаридите се почистват, запържват се за минутка-две с олио/зехтин и 2 – 3 зрънца звезден анасон. Добавя се виното.

Нудълсите се накисват или сваряват (ако се варят, трябва да се измият със студена вода да изстинат), оставят се алденте, за да поемат от соса, в който ще се сложат, и се режат на 2 – 3 (може да ги оставите и цели, но на парченца са по-удобни за хапване).

Нудълсите се добавят при скаридите с виното за още минута-две и се добавя соевият сос.

Краставицата се нарязва на дребно, чесънът – на ситно, добавя се още нарязан магданоз и сусам.

Яде се студено.

По-различна салата от скариди

400 грама замразени скариди (един голям пакет или два по-малки обикновено са този грамаж). Можете да използвате и пресни, разбира се, ако ви се чистят.
Сокът на два лимона или лайма, 2 супени лъжици кетчуп и две – майонеза.
Четвърт чаена чаша вода – не я пропускайте, с нея става по-лека салатата. Малка главичка червен лук + любими зелени подправки + сол и пипер.

Скаридите се размразяват за една нощ в хладилника или се заливат с вряла вода. И в двата случая се отцеждат много добре. Смесват се с дресинга, опитвате дали нещо му липсва и добавяте на вкус. Добре е да престои една вечер в хладилника да си поеме вкусовете.
Върви си с всичко – хляб, тортили, чипс, крекери…

Шишчета от скариди и пъпеш

Скаридите трябва да са от големите – black tiger/white tiger са тези, които се намират най-лесно.
Скаридите се почистват и приготвят на тиган с 1 с.л. мазнина (оптимално е да е кокосова). Когато са готови, се нанизват на шишчета с пъпеша. Препоръчвам по-малки шишчета с 2 скаридки и 2 – 3 парчета пъпеш, иначе стават твърде големи. Хубаво е да не стоят много време преди консумация, защото пъпешът пуска вода. Може да се овъргалят и в кокосови стърготини, но внимателно, за да не загорят на тигана.

Рецепти с миди

Миди в чили сос

Взимате мидите, изчиствате ги – онова в основата им, което прилича на водорасло. Слагате ги в тенджера с много малко вода и които не се отворят, изхвърляте.

Нарязвате лук, домати (може и от консерва), люта чушка и задушавате. Добавяте бяло вино и после лющян (девесил), заливате мидите и ги оставяте да къкрят няколко минути. Може да добавите ориз, но тогава трябва малко повече течност и времето се увеличава.

Миди с бяло вино и девесил

Около 1,5 кг миди, 100 мл бяло сухо вино, 100 г краве масло, 20 мл зехтин, пресен девесил, пресен магданоз, 2 – 3 скилидки чесън (аз предпочитам нарязани на ситно пера от сибирски лук и сибирски чесън, защото ароматът е по-нежен), черен пипер, 1 ч. л. сос „Уорчестър“

Маслото и зехтинът се загряват с нарязания на ситно чесън. Добавят се бялото вино и черният пипер и се оставят да се задушат. Добавят се накълцаните магданоз и девесил, обърква се хубаво сместа и тогава се слагат предварително измитите и почистени от водораслите миди. Оставят се да се задушат, като периодично се разбъркват, докато се отворят всички миди. (Неотворените се изхвърлят!)

Изваждат се мидите, а към соса се добавя сос „Уорчестър“ и течността се оставя да се редуцира наполовина.

Мидите се слагат в чиния и отгоре се поливат с готовия сос.

Рецепти с калмари и октопод

Пълнени калмари

Пресни камлмари се пълнят с ориз, моркови, лук, чесън и тарос. Запичат се в доматен сос.

Гриловани калмари

Измиват се и почистват, после на скара за по 2 – 3 минути от всяка страна, може и на грил тиган – мажат се съвсем леко с олио. На скарата стават по-бързо, може би защото им изтича течността. Режат се на шайби и се заливат с много лимонов сок, счукан чесън и черен пипер.

Пипала на скара

Ако са окрехкостени, директно на скарата, в противен случай около 20 минути варене за пипала с макс. диаметър 2 до 3 см (по-големи не сме правили, понеже в Европа не знам да се ловят от най-огромните). Внимава се да не се преварят, защото казват, че ставали жилави. Досега не съм успявала да преваря, за да потвърдя от собствен опит. При цял калмар сме варили и по 40 –50 минути.

Поръсвам обилно с лимон, сол и може нещо зеленичко.

Паста с морски дарове

Сварява се пастата (в 80% от случаите правя прясна), в това време в тиган със зехтин и сол запържват морските дарове – слагат се както са замразени. Може да се добави сметана – да „клокне“, за да стане малко сосче, а може и после да се поръси самата паста със зехтин. Смесват се двете и това е.