С настъпването на есента организмът ни се подготвя за зимата: ставаме по-пасивни и започваме да трупаме килограми. Подкожната мазнина е източник на енергия за тялото в случай на продължителни студове и ако това е било от жизнена необходимост за предците ни, в днешно време тези два допълнителни килограма носят само негативни емоции и водят до твърдо решение: “От утре – на диета!”. Но трябва да сте наясно, че към зимните диети трябва да се отнасяте с повишено внимание.

Има няколко правила за успешна зимна диета:

  • Действайте стъпка по стъпка. Не правете резки промени в храненето си, а го реформирайте постепенно.
  • Избягвайте гладуването, то е особено вредно през зимата. Вместо това опитайте да приемате по-малки порции, но по-често. Например, допълнете трикратното хранене с две междинни закуски.
  • Следете количеството храна, което приемате. Не забравяйте, че трябва да ставате от масата с чувството, че сте все още гладни. Сигналът за ситост достига до мозъка 15-20 минути след като стомахът вече е пълен. Затова диетолозите съветват да отделяме за хранене не по-малко от 30-40 минути, за да можем спокойно и бавно да дъвчем храната.
  • Опитайте се да се храните със свежи продукти, а не с консервирани. Консервираната храна съдържа много сол, която задържа течности в организма и възпрепятства извеждането на токсините.

А за да събудите желанието си за промяна ви представяме няколко цитата на потребители на BG-Mamma, които вече са на път на постигнат желаната фигура и по-високо самочувствие: 

„Мотивира ме значителното подобрение в качеството на съня, стабилните нива на енергия и настроение. Обичам си диетата и я спазвам с кеф.“

„Аз нямам воля. Но имам най-важната (за мен) мотивация – здравето ми!“

„Преди 2 месеца успях да сваля 5 – 6 килограма и сега се чувствам прекрасно, усещам прилив на нови сили и енергия. Това е най-голямата ми мотивация да продължа напред!“

„Преди около година и половина се мотивирах да променя нещата трайно. Включих много здравословни храни в менюто си, за сметка на други, които вече не консумирам. След промяната на начина ми на хранене, съм отслабнала с над 15 кг.“

Още съвети и полезни потребителски теми може да откриете в тематичната група Диети и отслабване.