Няма нищо по-вкусно и здравословно от домашно приготвената храна, когато сами можем да контролираме не само процеса на готвене и качеството на продуктите, но и естествения произход на добавките, с които овкусяваме ястията. Една такава добавка е любимата на много български семейства зеленчукова заготовка, която традиционно приготвяме всяка есен.

Ето няколко идеи и изпитани рецепти на потребители на форум BG-Mamma, които ви предлагаме да използвате и се надяваме да се харесат и във вашето семейство:

„През зимата, в студените дни, е особено приятно да си отвориш едно бурканче от тази зеленчукова  заготовка и да си наготвиш вкусна и прясна манджичка. И без да излизаш в студа по магазините за скъпи зеленчуци. Ако ви допадне – пригответе си я:

Моркови, зелени и червени домати, зелени и червени чушки, праз лук, листа целина и магданоз – всички зеленчуци са в количества по желание и се нарязват на парчета с големина по желание, разбъркват се добре. Не се добавят сол, оцет и олио – пълнят се бурканчета и се стерилизират за 30 минути след завирането на водата в съда.

Зимата просто отваряте бурканчето и готвите с разкоша от него.“

 

„Правихме си, чушки, магданоз, грахче, царевица и т.н. в пакетчета и във фризера. После се обелват 2 картофа, сипва се пликчето и готова супичка.“

 

„Рецепта от майка ми:

По 1 кг моркови, чушки (зелени и червени), домати, кромид лук, една голяма глава целина с листата и магданоз.

Всички продукти се смилат с месомелачка на едро, добавя се 700 г морска сол и се разбърква, за да се стопи солта. Насипва се в чисти шишета с широко гърло или в буркани. Държи се на хладно, запазва се цяла година свежият цвят и вкус. Не се стерилизира. Използва се във всяко ядене вместо сол.“

 

„Аз правя заготовка за добавка към мусака. Пека патладжани и суша червени домати. Смилам с месомелачка (може и блендер, пасатор…).  В пакетчета във фризера, ще стане и стерилизирано в бурканчета. Добавам в мусака, заедно с брашно от гъби – смилам на прах изсушени гъби. Е няма такава вкусотия, съвсем различна става мусаката.“

 

„Аз съм правила подобно – без целина, но добавям тиквичка. Пека в тава (може и в дълбока тенджера), слагам и сол. Като заврат зеленчуците, изчаквам малко да се посгъсти и го насипвам вряло в буркани, обръщам и не стерилизирам. Не ги държа в хладилника, но нищо не им се случва цяла зима и извън него. Освен за готвене на манджи, ми се е случвало да пасирам бурканчето и е идеален сос за паста.“

 

„Вчера „се роди“ една нова зеленчукова заготовка покрай неустоимото желание да ям миш-маш, за който нямах пресни домати.

Направих го със сушени домати в бурканче, задушен лук и печени в еърфрайъра червени чушки на парченца, стана страхотен.

Спретнах се и направих в бурканчета заготовка с чушките и сушените домати, залях със зехтин и стерилизирах за 10 минути.

Зимата ще се прави миш-маш за отрицателно време.“

 

Повече рецепти и идеи можете да намерите в едноименната тема.