И пак стана време да се погрижим за зимнината. В края на лятото сергиите на пазара са отрупани с изобилие от цветове и аромати. Единствено ни остава да се заредим с празни буркани и… изпитани рецепти.

Предлагаме ви една рецепта, която стана хит в раздела Домашна зимнина на група Кулинария – за мариновани сладко-кисели камби, с които можете да впечатлите и най-изтънчените гурмани.

Необходими продукти:

1 кг камби
½  ч.ч. оцет
½  ч.ч. олио
½  ч.ч. вода
½  ч.ч. захар
1 щипка(много малка щипка,не повече) сол
1 щипка черен пипер на зърна (може и смлян)
3 – 4 скилидки чесън

(1 ч.ч. е равна на 250 мл)

Камбите се измиват, почистват се и се срязват на 4 или, ако са много едри, на 6 парчета. В дълбок съд се разбъркват олиото, оцетът, водата, захарта и щипката сол. Слага се на котлона. Когато тази смес започне да завира, в нея се изсипват камбите. Изцедете ги хубаво преди това, за да не пръскат.
Така се задушават около 15 минути. В края на готвенето към тях се прибавят нарязани на 2 или 4 скилидките чесън и пиперът.
Много важно!!! Камбите трябва да останат малко твърдички,да запазят формата си и в никакъв случай да не се разкашкат!
Проверявайте ги за готовност с виличка – ако влиза лесно, край на готвенето!

Ако решите да ги затворите в буркани:

За това количество продукти ще ви потрябват 2 буркана от 750 мл.
Измивате ги много добре и ги заливате с току-що завряла вода (хубаво е да сложите вътре метална лъжица или нож, за да не се спука стъклото). Същото правите и с капачките .
Бурканите само се заливат с врялата вода, за да се стерилизират. Тази вода се изсипва. И в горещите буркани слагате още горещите камби. След това ги заливате със сместа, в която ги задушавахте. Разпределяте я поравно за всеки буркан. Хубаво е сместа да покрива камбите изцяло.
Затваряте плътно капачките и обръщате бурканите с капачките надолу. Оставете ги да престоят така поне 1 денонощие.
После вече бурканът се обръща обратно и се прибира на тъмно до идването на зимата.

Страхотно вървят със сиренце!
Бон апети!

 

Ето някои пояснения и съвети от нашите потребители, които са изпробвали лично тази рецепта:

„Аз правя две-три неща по-различно – слагам повече сол, с врялата марината само ги заливам и оставям два-три дни. Купувам бейби камбички и люти червени и ги пълня със сиренце, пресован чесън, черен пипер малко и понякога – сух стрит магданоз. Стават страхотно, съхранявам в олио и в хладилника.“

„Изтръскваш бурканите добре, да останат колкото може по-малко капки от горещата вода вътре в тях (като ползваш кухненски ръкавици или кърпа, за да не се опариш). И в тях нареждаш камбите .“

„По принцип течността стига. Но няма нужда бурканите да се пълнят чак догоре. Може да се остави около пръст/половин пръст до капачката.“

„ За стерилизацията трябва много добре да се измият бурканите. Майка ми в такива случаи не се доверява на разни препарати, а използва сода бикарбонат. Бурканът и капачката се заливат със заврялата вода, за да се убият всички евентуални притеснители на бъдещата консерва.

В дома на мама бурканите не познават аспирин! Олиото и захарта са достатъчно добри естествени консерванти! И солта, разбира се, но в случая тя не играе толкова голяма роля.“
    
„Предложих рецептата на приятелка. Много я хареса и понеже те обичали карфиол и моркови, каза, че правила и само от тях. Аз веднъж май преварих леко камбите и ми остана марината, също правих само моркови и карфиол и малко ги варих в маринатата. За ставането – става, но миризмата на варен карфиол на мен лично ми е ужасна. Но тази приятелка каза, че просто е кипнала маринатата и е заляла в топлите буркани необработените карфиол и моркови – станало било добре. 
Та можеш да пробваш както си избереш – рецептата е хубава и всякак става.“

„Aз слагам и карфиол, морков, броколи, зелен фасул и става много добре. Последно пробвах да сложа тиквички на скара и след 4 – 5 дни бяха страхотни.“