На всеки от нас се е случвало да се възхити на изкусно декорирана торта от снимка или сладкарска витрина. И понякога тайничко ни се е искало да можем и ние да създадем подобна красота.

Именно това желание е събрало десетки потребители в една от най-сладките теми във форума – Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях. В тази поредица вече години наред се обменят опит и идеи, както и полезни съвети и трикове от по-опитните, а някои вече и професионални сладкари.

Тук сме събрали някои от отговорите на най-често задаваните въпроси, които потребителите са отличили като важни за всеки, който желае да се впусне в това хоби.

Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
Задължително се слага, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад, за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят фино смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.

С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи – всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
Най-бързо се втърдяват захарните покрития, в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито (може да покриете със салфетка за да не са прашат), след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.

С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
За целта може да послужи лепило, направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

Колко дълго издържат захарните покрития?
Издържат доста дълго – в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита в домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

С какво да почистя нишестето от готовата торта?
Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохолът се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче ще получите лъскава повърхност.

Как се реже блат за торта, как се сиропира?
Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много – има опасност да се разтече.