В групата Кърмене и захранване  могат да се открият много полезни съвети и препоръки за бъдещи и настоящи майки, които искат да кърмят своето бебе. Темите БИБЛИОТЕКА – всичко за КЪРМЕНЕТО и Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ са особено ценни със синтезираната си и леснодостъпна информация. В настоящата статия събрахме част от споделените в тях знания.

„Подготовката на гърдите за кърмене е важна част от предродилната подготовка на майката и допринася за успешното кърмене. С добра подготовка и правилно слагане на бебето на гърдата ще избегнете разранените зърна, рагадите и болките в гърдите. Днес все повече специалисти се изказват против твърде активната подготовка, тъй като тя може да доведе до преждевременни контракции, да разрани чувствителните зърна или да ги изсуши прекомерно. Лекарите по света казват, че тъй като кърменето е заложено в природата на човека и това е естественото предназначение на женските гърди, ако се провежда правилно, не би трябвало да боли или да е неприятно.

Една по-умерена подготовка на гърдите, която е безвредна за бебето, което носите, но е полезна и дава добри резултати, включва:

  • Въздушни бани на голите гърди. 
    Ако се комбинират с умерено и разумно излагане на слънце, в гърдите се събира витамин Д, който бебето ви ще поеме с кърмата, когато се роди. Достатъчно е дори бледото зимно слънце.
  • Контрастни душове по време на ежедневната ви баня с кръгови движения облейте няколко пъти гърдите, като редувате топла и студена (но не ледена) вода, стига да ви понася. Контрастните душове са полезни и за цялото тяло.
  • Ходете без сутиен по този начин без усилия от ваша страна зърната се закаляват при допира до дрехите ви. 
  • Ако не обичате да ходите без сутиен или размерът на бюста ви не ви позволява, изрежете дупки в него така, че ареолите на гърдите да не са покрити. Така бюстът се подкрепя от бельото, но зърната са открити и се допират в дрехите. Това е много ефикасно и против хлътнали или плоски зърна нежният, но постоянен натиск, който изрязаният сутиен упражнява върху ареолите, кара зърната постепенно да изскочат навън. При неколкоседмично носене те ще се коригират и ще останат изхвръкнали.
  • Нежен масаж с ръце или ако кожата ви е суха и чувствителна с ланолин, предназначен за кърмачки, няколко седмици преди раждането. Ареолите и зърната ще станат меки и еластични и няма да се травмират при сученето.“

Знаци за правилно кърмене
1.   Устата на бебето е широко отворена и устните са извити навън.
2.   Брадичката и нослето му се допират леко до гърдата.
3.   Поело е колкото се може повече от ареолата в устата си.
4.   Суче ритмично и дълбоко, на кратки изблици, разделени от паузи.
5.   Можете да го чуете да преглъща редовно.
6.   Зърното ви се чувства добре след първите няколко кърмения.

Знаци за неправилно кърмене
1.   Главата на бебето не е на една линия с тялото му
2.   Суче само зърното, вместо да засуква ареолата, като зърното остава дълбоко в устата му.
3.   Суче леко, бързо, пърхащо, вместо да засуква дълбоко и ритмично.
4.   Бузите му са засмукани навътре или чувате цъкащи звуци от езика и устните му.
5.   Не го чувате да преглъща редовно, след като продукцията на млякото ви се е увеличила.“

„Почти всички майки се тревожат дали бебетата им се хранят достатъчно. Кърмещите майки не могат да измерят точно колко мляко поема новороденото им бебе, но могат да познаят по други признаци дали получава достатъчно кърма. Добре хранещото се бебе трябва:
•   Да изгуби не повече от седем процента от теглото си при раждане през първите няколко дни след раждането, преди да започне да качва отново.
•   Да се изхожда веднъж или два пъти на ден през първите два дена с черни, катранообразни изпражнения, и поне две изхождания, които започват да са на цвят зеленикави към жълтеникави през третия и четвъртия ден. Към петия до седмия ден изпражненията му трябва да бъдат жълти и течни, с малки бучки, и трябва да са поне три до четири на ден. Когато продукцията на млякото ви се увеличи, бебето ви често може да се изхожда след всяко хранене през първият месец от живота си.
•   Към петия до седмия ден да мокри шест или повече памперса на ден, с почти безцветна или бледожълта урина.
•   Да изглежда задоволено и щастливо приблизително за един до три часа между храненията.
•   Да суче поне осем до дванадесет пъти на всеки двадесет и четири часа.“

ЧАСТ 2