Времето, прекарано в игри с децата е безценно. Това са някои от най-милите семейни моменти, а могат и да бъдат истинска забава, която същевременно развива фината моторика и сетивата на най-малките.
Понякога обаче ние, родителите твърде бързо се изчерпваме откъм оригинални идеи за забавления. Тук на помощ идва невероятната тема Занимавки, моделиране, апликации за малки и големи, в която нашите потребители са събрали някои от най-интересните занимавки за големи и пораснали деца.

А в настоящата статия ще ви представим някои от рецептите за направа на безопасен и лесен пластилин/тесто за моделиране, които се втвърдяват по различен начин.

„Тесто, което съхне само, без печене във фурна:
3/4 чаша брашно
1/2 чаша сол
1/2 чаша царевично нишесте
хладка вода
Съхне ден-два. Оцветява се с темперни бои.“

Тесто, което се пече около час на 170 градуса
4 чаши брашно – около 500 г
1 чаша сол – около 250 г
1 и 3/4 чаша топла вода – около 300 мл
Ако искате фигурките да станат лъскави, преди да го сложите във фурната, намажете с белтък, мляко или олио.“

Една ядлива (и доста вкусна) рецепта
1 част фъстъчено масло,
1 част мед,
сухо мляко докато стане еластична маса“

Която и рецепта да изберете, приготовлянието е едно и също:

Смесете всички продукти в подходящ съд и месете до получаване на хомогенна и достатъчно гъста телепкава смес. Можете да я разделите на отделни части и към всяка да добавите различни цветове бои – сладкарски (тях можете да използвате в ядливата рецепта) или от детските боички за рисуване с ръце, които са безопасни за употреба. Имайте предвид, че сладкарските бои боядисват пръстите, затова бъдете пестеливи и не правете моделина твърде ярък.