Все повече стават участниците в темата „Круизи“ във форума. Круизите вече не са само лукс, а нещо желано и все по-достъпно. Вижте какво споделят потребителите на форума като най-важно при изчисляването на бюджета, отправяйки се на такова романтично пътешествие:

„Ето няколко възможности за различен клас круизи:
Икономичен
По-стари кораби, в които всичко е далеч от това, което си представяме. Малки каюти, посредствена храна, малко забавления, липса на лукс и т.н.
Такива круизи обикновено отговарят на хотел 2-3 звезди максимум. В този вариант могат да попаднат и много добри круизи, но взети на промоция.
Компании, предлагащи този клас: 
Louis Cruise Lines
Pullmantur
Thomson Cruises
Iberocruceros 
Island Cruises
Monarch Classic Cruises
Ocean Village
Happy Cruises
AIDA Cruises

Стандарт
Тук може да говорим за 4-5 звезди. Корабите са нови, модерни, луксозни. Храната не е върха, но си струва. Достатъчно забавления, както за деца, така и за възрастни.
Компании, предлагащи този клас: 
MSC
Costa Cruises
NCL (Norwegian Cruise Line)
Royal Caribbean
Princess Cruises
Carnival
P&O Cruises
Star Cruises

Луксозни 
В тази категория влизат всички над 5 звезди. Малко по-малки кораби и децата на борда също не са много. Кухнята вече е на високо ниво, близо до гурме. Всичко е ориентирано към пасажери над обикновено ниво. Обслужването също е различно, разбира се – в положителен смисъл.
Компании, предлагащи този клас: 
Celebrity Cruises
Azamara Club Cruises
Cunard
Holland America
Star Clippers 

Ултра-лукс 
Малки кораби, заможни пасажери (аристократи, мултимилионери, артисти, певци), почти липсват деца.
Висша кухня, всичко е включено в цената (напитки също).
Заради това, че корабите са малки, липсват и много забавления.
Спокойствие, лукс, много пари…
Компании, предлагащи този клас: 
Crystal Cruises
SeaDream Yacht Club
Oceania Cruises
Windstar Cruises
Silversea
Regent Seven Seas
Yachts of Seabourn
Orion Expedition Cruises 

Избирането на круиза е свързано неизменно с мястото на тръгване и пристигане. А това също е свързано с бюджета.“

„Основните ви разходи по време на пътуването са включени в цената (нощувки, изхранване, шоу представления и анимация). Но всъщност има и някои допълнителни неща, които заплащате. И точно тези неща могат бързо да накарат сметката да се да се повиши. 
Круизните компании предоставят на своите клиенти луксозни кораби със спа центрове, нощни клубове, специализирани ресторанти и много забавления. Ако искате масаж, плодов коктейл, вечеря в италиански ресторант или суши, вие трябва да заплатите с круизната си карта на края на пътуването. Допълнително се заплаща също за ползване на интернет, закупуването на сувенири от магазините на кораба и разбира се, ако желаете снимка или екскурзия.
Така че не забравяйте да заделите малко пари за покриване на тези разходи или си направете бюджет за круиза, към който да се придържате.“

„Някои круизни компании предлагат безплатно пътуване за деца на възраст под 18 години.
Изискването на повечето круизни компании е, че бебета под 6 месеца не могат да пътуват на круиз. При дългите круизи с преход през океана, изискването е децата да са навършили 1 година.“