Всяка година, още през първите пролетни месеци, във форума започват дискусии за важността на слънцезащитата и правилния подбор на продукти, които да предпазят кожата.

За да ви помогнем да се ориентирате сред морето от информация, в настоящата статия публикуваме някои от най-ценните потребителски коментари на тема слънцезащита.

„Слънчевото лъчение влияе неблагоприятно на кожата в своя спектър от UVA и UVB лъчи. Старата слънцезащитна козметика e насочена само срещу UVB лъчите, които предизвикват изгаряне, ДНК- увреждания, кожен рак и др. По-новите продукти имат защита и срещу UVA-лъчи. От тях кожата се състарява, губи еластичност, посивява и се сбръчква. Тези лъчи са отговорни и за т.нар. слънчева алергия, но също за кожната пигментация (почерняването).
Факторът, който се отбелязва на флаконите – от 1 до 50+, показва степента на защита от UVB лъчите. Неговата абревиатура SPF (sun protected factor – слъцезащитен фактор) отчита степента на защита от слънчево изгаряне. Ако не ползваме защитен крем и изгаряме на слънце за 10 минути, като се намажем с фотозащитен продукт с фактор 20, ще изгорим чак след 200 минути.
За защитата от UVA лъчите се използват 2 абревиатури – IPD (immediate pigmentation darkening), който измерва за колко време добиваш тен, или PPD (persistent pigmentation darkening), който определя продължителността на тена. На флакона на козметичния продукт трябва да е изписано SPF – индикатор за стопиране на UVB лъчите и PPD или IPD, което показва, че има защита и срещу UVA лъчите.
UVA са с голяма дължина на вълната. Причиняват бързо потъмняване на кожата. Предизвикват преждевременно състаряване и поява на бръчки. Проникват дълбоко в кожната тъкан и могат да я увредят, което е рисков фактор за рак на кожата.
UVB са изключително вредни за тялото, но за щастие частично се адсорбират от атмосферата. Те имат по-къса вълна, но са по-силни. Причиняват слънчево изгаряне и рак на кожата.
Когато избирате слънцезащитна козметика, гледайте какво пише на етикета!
Най-добре е да изберете слънцезащитен продукт с „широк спектър“ защита – търсете означение върху опаковката „UVA / UVB“
Слънцезащитният фактор (SPF) показва ефективността на продукта за защита на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Колкото по-висок е индекса, толкова по-добре е защитена кожата.
Степента на защита трябва да се съобрази с различните фототипове, както и с интензивността на слънчевото греене:
Фототип 1: Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи,
Фототип 2: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи,
Фототип 3: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи.
Фототип 4: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи.
Фототип 5: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи.
Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи.
Русите хора с много бяла кожа трябва да ползват 50+ за начало. Заради климатичните промени и замърсяването през последните години слънцето нанася повече вреди на кожата, затова, дори когато човек излиза навън – на разходка, на пазар или на работа, трябва да ползва крем с фактор минимум 15, а през лятото – 20.
При излагане на слънце за първите 2 фототипа се препоръчват кремове с максимална защита – 50 и 50+, а за третия – 20-40. Флакони с фактор, по-нисък от 20, се препоръчват само за хора, които са фототип от 4 нагоре. В планината или на морето, при интензивно слънчево облъчване, дерматолозите съветват да не се пада под фактор 30, независимо от фототипа.
Слънцезащитната козметика трябва да се съобрази също и с възрастта. Не е препоръчително например майките да ползват кремовете на децата си. Ако на флакона пише „kids”, много е вероятно продуктът да съдържа цинков, титаниев оксид и др., които дават бяло оцветяване на кожата. За децата това е допустимо, но за една жена, особено в градски условия, не е естетично. Мазилата за възрастни са съобразени с типа кожа, в тях обикновено са включени етерични масла, хидратиращи съставки и др. Има различни текстури, адаптирани към всички видове кожи, включително проблемни, чувствителни и алергични.“

SPF 100: Два пъти по-добър ли е от SPF 50?
SPF факторът се отнася до способността на един слънцезащитен крем да блокира ултравиолетовите лъчи В (UVB), които причиняват слънчевите изгаряния, но не и UVA лъчите, които основно причиняват дълбоките кожни увреждания. И UVA, и UVB лъчите допринасят за повишения риск от рак на кожата.
SPF факторът отразява колко по-дълъг е периодът от време, за което човек би изгорял на слънце, ако не си е сложил слънцезащитен крем спрямо времето, за което би се случило изгарянето при използване на такъв крем.
SPF по правило е фактор, който не е разбираем за потребителя. Поне като число. Защото е съвсем логично някой да си помисли, че SPF 30 е два пъти по-добър от SPF 15, но всъщност това съвсем няма да бъде вярно. Защото крем с фактор 15 блокира около 94% от UVB лъчите, продукт с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а такъв с фактор 45 блокира само с още 1% повече, а нито един продукт не предлага 100% защита!
Много дерматолози са на мнение, че крем с SPF 15 е подходящ за повечето хора, ако бъде използван правилно. Но въпреки това дори те често препоръчват SPF 30, защото много малко хора нанасят продукта толкова обилно или толкова често, колкото е посочено на опаковката. Според широко разпространеното сред специалистите мнение разликата в защитата от слънчево изгаряне между кремовете със средно висок и висок SPF фактор не е особено голяма, но продуктите с по-висок SPF фактор могат да защитят по-добре кожата от дълготрайни увреди и рак на кожата.
В специално писмено изявление една от американските фирми, произвеждащи слънцезащитна козметика например отбелязва, че, тъй като повечето хората използват много по-малко слънцезащитен крем, отколкото е препоръчително, продуктите с висок SPF фактор предлагат по-добра защита, а дългогодишното използване на продукти с висок SPF допринася за здравето на кожата в по-късен етап от живота. Според казаното в това изявление “Въпреки че разликата в процента блокирана ултравиолетова радиация между SPF 55 и SPF 100+ е по-малко от 1%, използването на SPF 100 може да доведе до много по-малка увреда от слънцето в дългосрочен план”.“

„Слънчевите лъчи се състоят от УВ лъчи (и инфра червени лъчи). От УВ-лъчите има три вида:
UV-A – А като aging, навлизат много по-дълбоко отколкото UV-B, не причиняват видими поражения, но въздействат на клетките – предизвикват образуването на свободни радикали, и ако повредят генетичния материал, могат да доведат до рак. 
UV-B – B като burn, причиняват зачервяване/изгаряне на кожата, не въздействат на по-дълбоко разположените клетките като UV-A лъчите. 
(UV-C не се вземат предвид, тъй като се „обезвреждат“ от озоновия слой…)“

„От слънцезащитните кремове има два типа:
– физични, с активни съставки различни оксиди, най-често цинков оксид и титанов диоксид, те стоят върху кожата като малки „огледала“ и действат като защите слой между кожата и лъчите. Наричат се още sun block, т.е. те блокират слънчевите лъчи от попадане върху кожата. Терминът по принцип е подвеждат, защото не действат напълно като блокада.
– химични, те се поемат „в“ кожата и поглъщат UV лъчите, като различни химични вещества променят енергият на лъчите и ги правят по-малко вредни.“

А за да се ориентирате кои са най-предпочитаните продукти за слънцезащита сред потребителите на BG-Mamma, можете да разгледате тези теми:
Слънцезащита 2018/2019
Кой е най-добрият детски слънцезащитен продукт