Времето се затопля и все по-често се улавяме, че вече мечтаем за море. И всъщност дори сме малко закъснели да организираме и резервираме почивката си, ако искаме да я направим в топла Турция. Все пак не е твърде късно и с помощта на форума можете да направите лесно и достъпно мечтаното пътуване.

В темата „На море в Турция“ във форума, нашите потребители споделят много полезн информация за всеки, който е избрал да почива там.

Ще цитираме най-подробните и ценни мнения, но ви препоръчваме все пак да разгледате цялата тема, защото в нея има изключително много полезна информация:

Полезна обща информация:
Декларация за съгласие от родител за преминаване на границата от дете – бланка
Какво е необходимо за заверка на декларация от другия родител
Съвети от Роже как да организираме сами почивката си
Изпитан и изгоден вариант за трансфер до хотела
Сайтове за резервации на вътрешни полети в Турция
Транспорт от гара Сиркеджи в Истанбул до летището Сабиха Гьокчен
Паркиране на летище Сабиха Гьокчен и https://eksprespark.com/
Подробна информация за картите за магистралните такси
Още за магистралните таксиАктуални цени за HGS
Полезна информация за пътуващите с автомобил
Какво да направим, когато има проблем с хотела:
Подписване на тристранен протокол
Задължително уведомяване на туроператора за проблема
Интервю с председателя на Асоциация активни потребители какво се … прави при проблем“ – автор Марги

„Ще споделя моя опит в „организирането“ на почивки в Анталия, което се свежда просто до резервация на хотел, транспорт и трансфер и не би трябвало да ви притеснява особено или поне не повече от всяко друго пътуване.

Резервация на хотел
Обикновено най-лесно е с ранни резервации още през ноември през сайтовете на хотелите, като голяма част от тях се обслужват от най-голямата онлайн агенция базирана в Турция – IATI и платформата им HWEB. Много от най-популярните хотели от средния клас (напр. Lonicera, Von, Kamelya и т.н.) започват с много ниски цени, но имайте предвид, че договорените места са ограничени и след достигането на някакъв лимит, понякога още в началото на декември, цените рязко се увеличават, както и след нова година. Предлагат опции за замразяване на цената за седмица (изисква безплатна регистрация), безплатно анулиране в различен срок, напоследък и прилично изглеждаща застраховка за анулиране без въпроси (не съм я ползвал).
Разбира се, универсално правило няма и за някои хотели може да намерите и по-ниски цени на други места, има и хотели, обслужвани от други агенции, както и хотели, избиращи  други стратегии за продажба.

Travel Republic
Хитов посредник напоследък, даващ много ниски цени, често най-ниските, дори и на по-късен етап, за който единствено ще спомена, че поради начина на договаряне на тези цени, някои хотели могат да поискат не малко доплащане за неангличани, така че е важно да поискате потвърждение от Travel Republic, и при положителен отговор няма да имате проблеми и основание за притеснение.
Освен това, обърнете внимание и на опциите на анулиране на резервации и смяна на хотели, които според мен са доста прилични, но все пак не са напълно безплатни.

Booking.com е една много добра база данни, но все по-рядко е добър избор за резервации, особено за Анталия, където често цените са близо двойни.

Резервация на транспорт
За разлика от резервациите на хотел, тук сайтовете на авиокомпаниите почти никога не са най-добрият избор по отношение на цената. В този случай например, през посредник можете да избегнете такси за обслужване (напр. около 50 лв.) и да получите допълнителна отстъпка при плащане с определен тип карта (напр. други 50 лв.) и така да си спестите около 100 лв. на човек. Разбира се, трябва да купувате билети тогава, когато и Turkish имат промоция (напр. средата на януари).
Цената, която обикновено плащам през последните години (вкл. и тази година) за летния период е около 400 лв. на човек за двупосочен билет София-Истанбул-Анталия, като мога да кажа, че тези полети са изключително приятни и удобни като разписание (имате възможност за избор на време за прекачване), а новото летище ще бъде допълнителна атракция по пътя.
Имайте предвид, че евтините билети по принцип не предлагат никаква възможност за промени, корекции и анулиране, така че внимавайте при резервациите.

Избор на хотел
Бих ви препоръчал да се информирате много добре къде отивате, защото в Турция контрастите могат да бъдат много големи и само 5-те звезди и ултра-мега-гига ол инклузива не са основание да смятате, че хотелът въобще си струва, а и да знаете какво да очаквате и какви компромиси ще трябва да направите (има ги и във високия клас хотели, просто са по-малко).“ – автор Adventurer