Мнозина от нас обичат да ходят в планината  – на туристически поход или просто на разходка. За съжаление обаче често се случват нещастни случаи, когато туристите попадат в лавина, пропадат в пропасти или замръзват до смърт.

Проблемът не е в планината – пребиваването в нея не е опасно само по себе си. Опасностите се крият е несъобразяването на хората със специфичните условия, липсата на подготовка и неподходящата екипировка.

В темата С планината шега не бива! – Полезно за туристите, които обикалят из планините на форум BG-Mamma са публикувани подробни обяснения и много практически съвети, които могат да ни бъдат от полза за приятното и безопасно пребиваване в планината. Ето някои от тях:

Екипировка

Изискването за екипировката и съоръженията е просто: да бъдат удобни и леки, здрави и надеждни, непромокаеми и топлозадържащи.

Дрехи

Желателно е облеклото да е от естествени материи – кожа, памук, вълна. Това е особено важно за тези дрехи, които имат пряк контакт с кожата.

Облеклото трябва да бъде леко по време на движение, при топло време и липса на вятър, а по време на почивка хората трябва да се обличат с по-топли дрехи.

Туристически обувки

Те трябва да са от естествена кожа, да обхващат глезена, грайферите да са добре изразени и токът да е минимален.

Зимните обувки да бъдат с твърда, неогъваща се подметка за по-добро закантване и поставяне на котки. Те трябва да са с по-голям номер заради вълнените чорапи, с които ще се носят.

 Никога да не се тръгва на поход от по-висока степен на трудност с нови и неизпробвани поне няколко дни обувки.

Основен багаж

Правилото е просто – да се приготви всичко полезно, да се вземе най-необходимото.

Допълнителен багаж

Първо, ако има сили, второ, ако има място.

Раница

Комфортът при ходене е правопропорционален на тежестта и удобството на раницата. Добре подредената раница прави тежестта по-незабележима, повишава настроението и способността за вървене на туриста

Много е важно да не се допуска безпорядък, а да се знае във всеки един момент коя вещ къде се намира. Така при нужда няма да се налага да се изсипва цялата раница. Всичко да се поставя в полиетиленови торбички. Правилото е, че туристът може да се измокри до кости, но багажът трябва да е винаги сух.

Дрехите и плоските предмети се слагат откъм гърба. Предметите, които няма да потрябват спешно, се поставят на дъното, а най-необходимите (ръкавици, очила, шапка, яке, дъждобран, сандвичи) се поставят отгоре или в джобовете.

Предметите с остри ръбове се подреждат така, че да не пробият раницата, да не повредят други вещи или да убиват на гърба.

Тежките предмети се поставят възможно по-нависоко и по-близо до гърба.

Обемистите предмети (палатка, спален чувал) могат да се закрепят извън раницата, но закрепването трябва да е надеждно, за да не паднат, да не се люлеят или тракат.

Други предмети и съоръжения

  • Фенерче
  • Шише за вода – за предпочитане пластмасово, а не стъклено
  • Нож – здрав, неръждаем туристически нож
  • Слънчеви очила – в планината ултравиолетовите лъчи са по-силни поради по-разредения въздух. През зимата снегът допълнително отразява до 75 % от светлината и е възможно да се стигне до снежна слепота или дермални изгаряния
  • Дъждобран за раница  – в планината е по-важно багажът да е сух, отколкото самият турист. В магазините се продават такива дъждобрани, но може и да се импровизира с подръчни материали
  • Мобилен телефон с резервна батерия
  • GPS
  • Кърпи за еднократна употреба – преди хранене при невъзможност за измиване под течаща вода
  • Дъвки – при невъзможност да се изчеткат зъбите
  • Спален чувал
  • Палатка

Храна

Храненето по време на туристически поход е от особено значение за запазване силите на организма. Количеството и качеството на продуктите имат голямо значение за обмяната на веществата и за добрия тонус на туриста. Недостигът на хранителни вещества или непълноценното хранене могат да причинят преразход на енергия и бърза загуба на сили.

Желателно е храната да е малка по обем и маса, понеже обикновено се носи на гръб от туриста. Затова тя трябва да бъде висококалорична и с отлично качество. Важно е също така да има голяма трайност, защото по време на поход лесно разваляемите храни няма как да бъдат съхранявани.

За да задоволят по-ефективно нуждите на организма, продуктите трябва да отговарят на следните условия:

  • Висока калоричност
  • Лесна усвояемост
  • Качествена пълноценност

Вода

Прието е, че човешкият организъм има нужда от 2 л вода на денонощие. По-големите количества затормозяват сърцето и бъбреците, натоварват стомаха и червата, а това оказва влияние върху издръжливостта на туриста. Освен това прекомерният прием на вода предизвиква обилно потене, а така се изразходват повече минерални соли.

Хигиена на околната среда

В планината няма сметоизвозващи фирми. Почистването и изхвърлянето на отпадъците е грижа на самите туристи – както на собствените, така и на тези, които са намерили по пътя си.

Особено внимание трябва да се обърне на паленето на огън – в обезопасено огнище, а накрая грижливо да се изгаси.

В планината не е разрешено, а в повечето случаи дори е забранено нанасянето на щети на флората и фауната. Много голяма е вероятността при късане на цветя или билки от неспециалисти да се навреди на някой защитен вид или ендемит. Същото се отнася за лова и риболова.

Дежурни телефони, на които можете да потърсите помощ в беда или при нещастен случай:

Единен европейски номер за спешни повиквания – 112

1470 (за всички мобилни оператори)

02 963 2000 – Централен денонощен пост на Планинска спасителна служба

За справки или съвети:

1471 (за всички мобилни оператори)