Нискотарифните авиокомпании превърнаха Венеция в изгодна и все по-често избирана дестинация за неколкодневни екскурзии. Често самолетни билети могат да се закупят дори за по-малко от 20 евро и това прави дестинацията наистина достъпна. Това е и причината поредицата теми за Венеция в групата ни „Туризъм“ да се изписва бързо с множество въпроси, които получават своя отговор, както и с полезни съвети, препоръки и идеи за приятно и безпроблемно изкарване.

Информацията наистина е много и ви препоръчваме да я разгледате в темите, но ето няколко от най-важните неща, които е добре да знаете преди и по време на вашето пътуване.

  1. Следете метеорологичните прогнози
    Какво ще бъде времето е от значение при приготвянето на багажа за всяка дестинация, но за Венеция това е още по-съществено. При по-силни или продължителни дъждове градът се наводнява изцяло, а водата по улиците може да достигне и над 50см, затова си пригответе гумени ботуши, ако прогнозата е за дъжд.
  2. Помислете предварително как ще се придвижвате
    Има смисъл да решите това по-рано, защото се предлагат доста по-изгодни карти за транспорт за два, три дни или седмица. Ако сте си набелязали маршрут за разходки, преценете дали имате нужда повече от наземен или воден транспорт. Ако обичате да ходите и не се уморявате лесно, спокойно можете да се придвижвате и основно пеша. Тогава използването на транспорт би било по-изгодно с еднократни билети.
  3. Внимавайте с водните таксита
    Както в България, така и във Венеция има фалшиви таксита. Задължително се информирайте за цената преди да се качите, защото рискувате да ви таксуват двойно. Стандартните цени са – първоначална такса 13€, плюс още 1.80€ за всяка минута на пътуване, 1,20€ празен ход, престой.
  4. Заредете се с търпение, ако ще търсите адрес
    Във Венеция е изключително трудно да търсите адрес, защото номерацията е според квартала, а не улицата, както в България. Най-вероятно ще се наложи да ви упътят местните, които не винаги са любезни с туристите и говорят английски.
  5. Информирайте се кога са карнавалите
    Всички са чували за големия карнавал във Венеция през февруари и март, но той съвсем не е единствен и може да решите да посетите града по време на някой от другите, не така пренаситени от туристи карнавали… или пък точно обратното – да решите да пътувате когато няма подобни събития, за да избегнете навалицата и завишените на много места цени.
  6. Преценете какво ще разгледате
    Това е нещо важно за всяка туристическа дестинация, но в препълнената от туристи и малка Венеция е още по-важно да имате план. Наша потребителка е публикувала изключително подробна карта на всички забележителни места в града. Ако сте приключенски настроени, можете спокойно да подминете част от популярните места и да разгледате други интересни кътчета, които няма да са така многолюдни
  7. Вземете си онлайн билети за музеи и галерии
    Ако искате да разглеждате повече музеи, галерии и църкви, най-изгодно е да си закупите предварително City Pass или някой от другите билети, според интересите ви. Освен, че ще ви спести средства, пести и доста време за чакане на опашки за закупуване на билети на място на обектите.
  8. Възползвайте се от безплатните турове
    Ако не искате да се разхождате сами из града, но и не ви се плаща за екскурзовод, можете да се присъедините към някоя от няколкото организирани безплатни обиколки на града. Най-вероятно групата ще е доста голяма и едва ли ще можете да чуете всичко от разказите на водача, но поне ще разгледате основните забележителности.
  9. Не хранете гълъбите
    Ако преди години една от основните атракции в града беше да се снимате, накацани от десетки гълъби на площад Сан Марко, то това вече не е така и може да се окажете със сериозна глоба от 50 до 500€, ако решите да храните пернатите.
  10. Загубете се
    Най-често споделяният съвет от нашите потребители е именно този. Не в буквалния смисъл, разбира се. Но, за да усетите духа на Венеция, най-добре е да не следвате маршрути, да не се водите по тълпата туристи и да се оставите малките улички да ви водят. Ще се изненадате колко прекрасни места може да откриете така.