Добре дошла, Пролет!

Едва дочакали края на тежката и дълга зима, ние се втурваме навън, за да се постоплим под ласкавите лъчи на пролетното слънце, да напълним гърдите си с чист въздух, да се насладим на аромата на отрупаните с цвят градини, да се похвалим с новите си обувки и весело-пъстри пролетни тоалети. Но защо сутрин все по-трудно отлепваме глава от възглавницата, на работа се влачим едва-едва, а в почивните дни, вместо да излезем сред природата, предпочитаме да се наспим или да си полежим кротко на дивана? Защо, вместо да кипим от енергия и да чуруликаме весело като птички, сме обзети от мрачни мисли и често изпадаме в депресия?

Отговорът е съвсем прост – пролетна умора. През пролетта, когато най-силно изпитваме нужда от витамини, нашето тяло се бунтува, като проявява всички външни признаци на авитаминоза: косопад, чупливи нокти, лющеща се кожа.

Как можем да преодолеем недостига на витамини? Разбира се, на първо място чрез храната.

Какво поднасят на трапезата българските майки през пролетта? 

Специално за вас подбрахме няколко бързи, лесни и витаминозни пролетни рецепти от групата Готварски рецепти на форум BG-Mamma:

 

Вкусна салата от тиквички от labrex

Млади тиквички –  2 – 3 броя

Орехи натрошени – 1/2 чаша

Магданоз – 1/2 връзка

Чесън – 2 – 3 скилидки

Зехтин  – 1 с.л.

Тиквичките се измиват, нарязват се на по-големи кубчета, посоляват се и се оставят да се отцедят в гевгир. Пържат се в по-голям (с широко дъно тиган) със загрята мазнина на силен огън, така че да са горе-долу на един ред. Кубчетата от тиквички се зачервяват и стават леко хрупкави.

Прави се дресинг от: натрошените орехи, ситно нарязания магданоз, пасирания чесън и лъжицата зехтин. Изпържените тиквички внимателно се разбъркват с дресинга и се сервират. Вкусни са и като топла салата, и охладени.

 

Задушени пресни картофи в тенджера под налягане от Home raider

1 кг пресни картофи

50 г краве масло

1/2 връзка копър

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се обработват в зависимост от външния вид. Най-младите и свежи картофи само се измиват, тези с поразкъсана ципа се претъркват със сол или с твърда домакинска гъба, позавехналите се стържат.

Така почистени, картофите се нарязват на едри парчета и се изсипват в тенджера под налягане, посоляват се, добавя се маслото и 80 – 100 мл вода. Слагат се на огъня и след като задейства клапана на тенджерата, се варят точно 10 минути.

Като станат готови, се поръсват с дребно нарязания копър.

 

Спанак в гювече от Зиче        

Количеството на продуктите са по желание.

Спанак

Сирене

Масло

Сол

Кисело мляко при сервиране

Приготвяне:

Спанакът се измива, нарязва се на едро и се бланшира за минута в подсолена вода. Внимаваме да не си промени цвета.

Редим в гювечето ред спанак, ред сирене, ред спанак, ред сирене… и така до напълване на гювечето. Най-отгоре слагаме парче масло.

Захлупваме с капачетата и печем във фурната за около 20 – 30 минути. Сервира се с кисело мляко.

 

Настъргани тиквички на фурна от Жълто Цвете

1 кг тиквички

3 – 4 яйца

250 г сирене

Подправки по желание  – черен пипер, копър, сол

Мазнина – зехтин или масло

Тиквичките се обелват и настъргват на едро ренде. Посоляват се. Оставят се да се отцедят за около половин час. В купа се разбъркват яйцата и сиренето. Ако е солено сиренето, не се соли. Прибавят се и подправките.

Добре отцедените тиквички се объркват със сместа. Изсипват се в намазнена тава. Дебелината на слоя да е максимум 2 пръста. Отгоре се поръсва малко мазнина – зехтин или масло на парченца. Пече се, докато се зачерви отгоре.

Допълнение от mariat:

Никакво белене на тиквичките!!!  Към тази смес (неизцедени) добавям червена чушка на ситно, 1 – 2 настъргани картофа, малко шунка, гъби. Дори слагам бакпулвер, за да се повдигне малко. Импровизирам всеки път.

 

Ягодово тирамису от wel

24 броя бишкоти

330 г маскарпоне или крема сирене

3 с.л. пудра захар

3 с.л. портокалов ликьор (може есенция – няколко капки)

360 мл сметана

2 чаши ягоди

2 с.л. портокалов ликьор

50 г захар

60 мл портокалов сок

Размесвате маскарпонето с пудрата захар и 1 с.л. портокалов ликьор. Отделно разбивате сметаната и после я прибавяте към маскарпонето.

Правите пюре от ягодите, 2 с.л. портокалов ликьор, захарта и портокаловия сок. Изсипвате го в удобна купа, за да топите бишкотите в сместа. Нареждате половината от бишкотите на дъното на форма, която сте постлали с фолио, заливате ги с 1/2 чаша ягодово пюре и половината от крема. Нареждате по същия начин още един слой. Изравнявате и завивате с фолиото. Слагате го в хладилника да стегне 8 – 12 часа, след което го обрыщате и украсявате с какао или настърган шоколад.

 

Разкошна спаначена торта от lichtstrasse

4 яйца

2 ч.ч. захар + ванилия

200 г спанак

1 ч.ч. олио или зехтин

2 ч.ч. брашно + 1 бакпулвер

4 малки кофички заквасена сметана, подсладена със захар на вкус

Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията. Към сместа се прибавя спаначеното пюре и най-накрая брашното, смесено с бакпулвера. Печем до суха клечка. След като изстине, разрязваме блата хоризонтално на две. От долната част изронваме около 1 ч.ч. трохички (кексът се рони много приятно), с които ще покрием най-отгоре, имитирайки трети блат. Пълним със сметаната, след това отгоре и отстрани и ръсим предварително отделените трохички.

Оставяме в хладилника за една нощ, макар че може да се консумира и веднага

Добър апетит!