Великден е най-големият и най-светлият от българските православни празници. Радостта от възкресението на божия син се слива с опиянението от настъпилата пролет и възраждащата се природа, от вечния кръговрат на живота, от младостта, любовта и красотата…

Има няколко задължителни елемента във великденската декорация, без които не можем да създадем празнично настроение. Та какво е Великден без боядисаните яйца и аромата на курабиите и козунака? Всевъзможните фигурки на зайчета, агънца и пиленца, както и аранжировките на зелени клонки и цветя внасят още повече цвят и жизнерадост в дома. Не по-малко важна е и украсата на трапезата за самия празник. Тя създава специфична атмосфера и подсилва уюта на семейния празник, прави го по-вълшебен и незабравим.

Ако се чудите как и с какво да изненадате своите близки в навечерието на светлия празник, можете да се възползвате от великденските теми във форум BG-Mamma. В тях се споделят и обсъждат идеи за цялостната декорация на дома и празничната маса, а много потребители споделят и снимки от своята празнична украса. Възползвайте се от техните креативни и лесни за изпълнение идеи за декорация и украсете дома си, като не забравяйте да включите и децата – те с удоволствие ще откликнат и много ще се забавляват:

Великден 2017 – Всичко за празника

Великденски идеи и декорация! /2016 г./

Идеи за великденска украса – 2015

Нашите идеи и декорации за Великден

Великденска декорация

Празници и традиции

Последните дни преди Великден се отличават с повишена активност в кухнята. Подготовката на великденската трапеза е важна съставна част от празника. Яйца, курабии и козунаци се приготвят по традиция в почти всяко православно семейство. А всяка домакиня си има свои, изпитани през годините рецепти, които с удоволствие споделя с останалите потребители на форума.

Обикновено за най-трудна се счита направата на козунаците. Много начинаещи кулинари се боят дори да се пробват, защото се опасяват, че няма да се справят. Но как може човек да знае предварително, без да опита? Тук на помощ се притичват по-опитните потребители и щедро предлагат своите съвети и напътствия за направата на вкусни и ароматни великденски козунаци с добре изразени „конци“. Ето и някои от тях:

 

Съвети към начинаещи козунакоправачки от Джемма
  1. Брашното се пресява с щипка сол 2 – 3 пъти, за да се насити с кислород.
  2. За да са пухкави козунаците, всички продукти трябва са топли, не от хладилник. Така че ги извадете от вечерта от хладилника.
  3. Яйцата се разбиват добре.
  4. Не бързайте, въоръжете се с търпение при втасването.
  5. Лимоновият сок убива миризмата на свинската мас, ако я използвате, разбира се, в рецептата си.
  6. Много добре се измесват, когато тестото се разтегля и събира на топка.
  7. Колкото повече се меси, толкова по-хубави стават.
  8. За да са по-осезаеми конците, усуквайте фитилите.
  9. Когато се оставят да втасат на топло, отгоре се мажат с мазнина, за да не хванат кора.
  10. В тавата не трябва да заемат обем, по-голям от 1/3.
  11. Пекат се около час при 180 градуса.
  12. За да не прегорят и изсъхнат, на дъното на фурната се слага купичка с вода.
  13. Изваждат се топли и се покриват с кърпа.
  14. За да не превтасат едните, докато се пекат другите, не месете твърде голяма доза, по-добре докато втасва едното тесто, замесете второ.

 

Съвети на pina

За конците:

По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки – глутенът е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия, направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се появят.

Получава се от разтеглянето им, което ще рече вследствие на много месене – при машините това е винаги налице, защото те месят доста добре!

По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи хляб без мазнина да е на конци, но това е рядко и трудно.

Козунакът може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало, е добра предпоставка за конци.

Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по-добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по-трудно забележими са конците.

 

Съвети на Venetta

За да е мека коричката, козунаците може да се намажат с бучица масло, веднага след като бъдат извадени от фурната и тогава не би трябвало да са твърди. Моите са винаги с мека и много, много тънка коричка, не ги покривам и не ги мажа с нищо след изпичането.

Въз основа на моя опит бих могла да кажа, че:

  • Ако ги намажете с жълтък + 1 ч.л. прясно мляко, ще са с мека коричка.
  • Ако прибавите и олио, ще се наложи след изпичане да ги покриете с кърпа за около 10 – 15 минути, за да е мека коричката, иначе е хрупкава.
  • Ако искате коричката да е хрупкава, ги намажете с жълтък + 1 ч. л. вода + олио и става като на гевреците.

Козунаците можете да съхранявате спокойно в хладилника, завити във фолио за свежо съхранение. Може да е възможно и в найлонова торбичка, но с тях нямам опит.

За конците – мнението ми се основава отново на моя личен опит.

  1. Тестото да е меко. По мекота може да се сравни с долната част на ухото.
  2. Тестото да се омеси с миксер, с бъркалките за тесто или в  машина, винаги се омесва по-добре, отколкото на ръка.
  3. Да няма много мазнина, поне при мен е така.
  4. Тестото да не се меси прекалено много след първото втасване и ако се омеси, да се остави поне за 10 – 15 минути да се отпусне и тогава да се оформя.
  5. Тестото да се усуче, може и да се нагъне, преди оформяне.

За пълнежа – той не трябва да е много течен или рядък. Ако ползвате сладко, то отцедете плодовете на сладкото от сока. Ако ползвате пудинг, го направете малко по-гъст, или ако на упътването на пакета са необходими 500 мл мляко, вие сложете само 400 мл.

За печенето на козунаците – отново информацията е въз основа на моя личен опит.

Понякога това е трудно да се каже. В смисъл, че е относително, зависи колко са големи козунаците, в какво се пекат, защото често в различните форми се изпичат за различно време и стават малко по-различни дори на вкус.

В моята фурна пека козунаците при 200°С. След като се зачервят приятно отгоре, ги покривам с алуминиево фолио и след това се пекат още около 15 – 20 минути. Общо около 40 минути.

Не забравяте, че зависи и от това как пече вашата фурна, дали ги печете в нормална фурна, или на вентилатор. Ако сте пекли вече хляб или питка, ще знаете горе-долу как да печете и козунака. Дори и по това как печете кекса може да се ориентирате. Ако кексът ви се изпича за около 30 минути, значи козунаците ще са готови за около 40 – 45 минути максимум. Това сравнение го правя при положение, че ползвате стандартно големи форми с Ø около 24 см. Когато козунаците се запекат отгоре, не е проблем фурната да се отвори и да ги погледнете дали отдолу са запечени, или са още бели. Те не са чак така чувствителни към отварянето на фурната, както е кексът.

Също е от значение дали ги печете във форма, където те не могат да се разлеят встрани и се издигат нагоре, което ги прави по-високи, по-дебели и тогава им е необходимо малко по-дълго време от това, за което се изпичат в тавата на фурната, където могат да се разлеят встрани и да не са толкова високи, а са по-широки и по-тънки. Тогава разбира се, е необходимо по-малко време за изпичането им.

Има много фактори, които влияят при изпичането, затова се съобразете с вашите условия. Съветите могат да бъдат само ориентировъчни.

 

Още съвети, богата библиотека с рецепти и конкретни напътствия за всяка от тях, оригинални идеи за боядисване на яйца, както и рецепти за вкусни великденски ястия можете да намерите в следните теми:

Великден 2017 – рецепти и идеи

Великденско меню за гости, неядящи яйца, агнешко и козунаци

Боя за яйца

Боядисване на яйца

Великденски писани яйца

КОЗУНАЦИ – 2017

Какво да направим с останалия козунак?

Рецепти с козунак

Вкусна тортичка от козунак!

Курабийки за Великден

Вашите идеи за торти и сладки за Великден?

Формички за сладки за Великден?

 

BG-Mamma ви пожелава здраве, благополучие и светли Великденски празници!