Развитието на интернет технологиите дава прекрасна възможност на хората да пазаруват в чуждестранните интернет магазини от всяка точка на света чрез домашния компютър или телефона. И мнозина се възползват от това, защото интернет пазаруването има няколко неоспорими преимущества:

  • Интересни стоки, които е невъзможно да бъдат намерени на вътрешния пазар;
  • Ниски цени – същите стоки могат да се намерят по магазините на доста завишени цени;
  • Намаления и разпродажби, с помощта на които спестяваме пари;
  • Маркови стоки – когато купуваме нещо от официалния сайт на производителя, ние можем да сме сигурни, че ще ни продадат оригинал, а не евтино копие.

Но въпреки всички тези плюсове, много от интернет потребителите се боят да пазаруват от чуждестранни сайтове, защото не знаят как да поръчат стоката, как да я заплатят, как да организират доставката и всички останали подробности, свързани с онлайн търговията.

Отговорите на всички тези въпроси и притеснения можете да намерите в специално създадения подфорум Пазаруване от чуждестранни сайтове на форум BG-Mamma. В него е събрана богата база от полезна информация, съвети и насоки не само как да пазаруваме онлайн – стъпка по стъпка, но и потребителски отзиви за коректността на търговците, качеството на стоките,  актуалните промоции и, не на последно място по важност, предупреждения за фалшиви или некоректни сайтове. За съжаление сайтовете, които злоупотребяват с доверието на купувачите и крадат парите им или пък изпращат стоки, които не отговарят на поръчаното като качество и размер, стават все повече. Затова, преди да впуснете в пазаруване от непознат досега сайт, първо проверете във форума какъв е рейтингът му и дали вече няма предупреждения, че е фалшив.

И така, да се настаним удобно и да започваме!

Първият въпрос, с който обикновено се сблъскваме, е и най-важният: как ще заплатим своите покупки. За целта ни е нужна кредитна или дебитна карта, работеща с международна платежна система (Visa, MasterCard). С нейна помощ можем да пазаруваме директно от интернет магазините или, за да сме по-сигурни, че няма да загубим парите си, да я регистрираме в някакъв посредник от рода на Пейпал (Paypal).

Пейпал е международна система за онлайн разплащания, която осигурява защита на продавачите и потребителите от недобросъвестни продавачи, като позволява възстановяване на платената сума в случаите на рекламация или недоставена стока. Използването ѝ ви гарантира, че продавачът няма да види данните от кредитната или дебитната ви карта и да злоупотреби с тях.

Регистрацията в нея е бърза и лесна. Как точно става това стъпка по стъпка, как да верифицирате картата си, както и много други полезни съвети и насоки може да прочетете в темата Пейпал – помощ.

Друг важен въпрос, с който е препоръчително да сме добре запознати, преди да пристъпим към онлайн пазаруване в чуждестранните сайтове, е въпросът за митническите такси. В темата ***МИТНИЦА*** – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит е събрана цялата информация, от която се нуждаем, въпроси, отговори и споделяне на опит относно освобождаването от митница на пратки, пристигнали от страни извън ЕС.

На въпроса дали пратката ще отиде на митница или няма, не може да се даде точен отговор. Митническите служители имат право да задържат всяка една пратка, независимо от нейната стойност, тегло или размер. Затова е полезно да сме информирани за най-новите разпоредби, свързани с този въпрос.

  • Според най-новата инструкция пратка на стойност до 30,00 лв. (15 евро) не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката, освен в случаите, когато е задържана за митнически контрол. Тогава се получава от митницата, без да се заплаща ДДС или мито.
  • Ако стойността на пратката е над 30,00 лв. (15 евро), се дължи ДДС 20% върху общата стойност на стоката и доставката.
  • Ако стойността на пратката надвишава 300 лв. (150 евро), се заплаща и мито, ако е определено по митническа тарифа за конкретната стока.

Повече подробности по този въпрос можем да намерим в темата.

След като решихме двата важни проблема – заплащането на стоката и въпросът с митническите такси, вече спокойно можем да пристъпим към самото пазаруване. Преди да се втурнем да поръчваме от чуждестранен сайт обаче, трябва да уточним още някои подробности.

Най-напред трябва да проверим дали в конкретния магазин е възможно плащането чрез Paypal. Дори да не използваме тази система, все пак тази опция навежда на мисълта, че сайтът е надежден.

Следващата стъпка е да проверим дали продавачът доставя стоките до България или ще имаме нужда от фирма посредник, както и дали доставката е безплатна и ако не е – колко ще ни струва тя. Важно е също така да обърнем внимание на сроковете на доставка и възможните видове транспорт.

Фирмата посредник може да ни помогне при пазаруването от онлайн магазини, които не доставят директно до България или цената на транспорта би била прекалено висока. С нейна помощ можем да се възползваме от опцията за безплатна доставка до адрес в рамките на съответната държава, а след това фирмата посредник се ангажира да достави стоката до нашия адрес срещу такса, която обикновено е много по-изгодна от тази, която бихме платили за директна доставка.

За улеснение на потребителите в групата е създадена богата БИБЛИОТЕКА: Чуждестранни онлайн магазини по категории. Промоции и намаления.  С нейна помощ много бързо и лесно можем да се ориентираме къде можем да намерим стоките, които  ни интересуват: козметика и парфюми, дамска и мъжка мода, стоки за бебето и детето, както и сайтове с множество категории.

Потребителите на форум BG-Mamma най-често пазаруват от следните страни:

Великобритания

В темата Да пазаруваме от UK – Начини, доставки, отзиви се коментират поръчки от сайтове, доставящи на територията на Великобритания. От нея можем да научим кои магазини приемат български карти и в кои може да се плаща предимно с английски, таблици с размери на дрехи и обувки и още най-разнообразна полезна информация.

В друга полезна тема –  От Англия до България – превоз и закупуване на поръчките ни – се коментират посредниците и превозвачите на стоките, закупени от английски сайтове.

Франция

Има много френски сайтове, които предлагат богат асортимент от артикули. Повечето от тях предлагат кодове за подаръци, безплатна доставка до френски адрес и намаление в евро или проценти. Голям списък на магазини, както и друга полезна информация можете да откриете в темата Пазаруване от френски сайтове.

Доставката на стоките, закупени от френски онлайн магазини, е възможна само с превозвач. А темата От Франция до България – превоз на покупките ни е предназначена за въпроси и коментари относно цялостната организация. От нея ще разберете и кой е единственият превозвач, който в момента доставя до България.

Италия

В темата Пазаруване от италиански сайтове – превоз и доставка можете да намерите богат избор от магазини – за дрехи, козметика, детски стоки, както и текущи промо кодове.

Германия

Пазаруване от немски сайтове пък е темата, от която можете да разберете какво пазаруват немскоговорящите шопохолици от форум BG-Mamma, както и да откриете голямо разнообразие от качествени стоки на изгодни цени.

Китай

Не е тайна, че българите пазаруват най-много от китайските онлайн магазини. Атрактивно ниските цени могат да изкушат всекиго и да разбият и най-устойчивата противошопинг защита. От темата Пазаруване от китайски сайтове с безплатна доставка ще разберете кои са изпробваните сайтове, кои са предпочитаните начини на разплащане, дали доставките са безплатни и с какъв срок, как се проследяват поръчките и, най-интересното, актуални кодове за отстъпки.

Как и къде да проследите поръчката си може да научите от темата Пазаруване от Китай – проследяване и превоз на поръчките. Тя е създадена специално за следене на поръчките, изпратени от китайски сайтове с различните видове пощи и доставки. В нея можете да попитате за номерата за проследяване, различните видове статуси на пратката по време на движение и особеностите при изпращане с различните пощи.

САЩ

Проблемът при пазаруването в американските онлайн магазини е доставката на стоките и митническите такси. Отговор на въпроса как да намерим най-изгодния за нас начин на доставяне, обсъждане на различните посредници и още куп полезни съвети можем да прочетем в темата С кой посредник е най-изгодно да се пазарува от САЩ?

И накрая ще завърша с един особено важен въпрос – как да избегнем кражбите от банковата ни сметка? Нужни са ни няколко прости мерки за безопасност:

  • Не регистрирайте картата си на съмнителни места, следете дали компютърът ви е надеждно защитен от вируси. Не забравяйте, че и най-порядъчният магазин може да пострада от хакерска атака.
  • Извадете си специална карта за онлайн пазаруване, операциите с която се осъществяват само след изпращане и потвърждаване на кода през мобилния ви телефон. Не дръжте в картата си големи суми. Вкараните пари похарчете в магазина без остатък.
  • Бъдете особено внимателни, ако пазарувате онлайн през мобилните си устройва. Не използвайте отворени wi-fi мрежи, които ви правят уязвими за хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни – например номера на кредитната или дебитната карта.
  • Ако разберете, че от вашата сметка е извършен паричен превод, за който не знаете, веднага се обърнете към банката си и помолете да блокират картата ви.