Какво да сготвя набързо? Едва ли има жена, която никога да не си е задавала този въпрос. Колкото и добри домакини да сме, колкото и да обичаме да глезим семейството си с вкусна и здравословна храна, понякога ни се налага да приготвим нещо набързо, притиснати от времето или когато сме останали без сили след тежък работен ден. Тогава ни идват на помощ наистина бързите рецепти, които могат да бъдат направени от началото до края за максимум 15 – 20 минути.

Полезни и изпитани рецепти за всички, които нямат време, енергия или желание да прекарват повече от 15 – 20 минути при приготвяне на нормална, домашна храна. Те могат да послужат и като източник на идеи, когато човек просто се чуди какво да сготви набързо, за да предложи на семейството си все пак вкусни и полезни ястия: питателни салати и супи, аламинути, вариации на традиционни рецепти, месни или постни ястия и т.н.

С тази цел подбрахме за вас малка част от множеството рецепти, предложени и лично изпробвани от потребителите на форум BG-Mamma:

 

Печени чушки с прясно мляко

Печени чушки от буркан или фризер се нарязват и запържват. Добавят се 2 с.л. брашно, след като се запържи и то, се прибавя прясно мляко до сгъстяване.

 (raja_nikol)

Сирене във фолио

Слага се в тавичка с фолио нарязано сирене на плочки с дебелина около 1 – 2 см, подредени една до друга, малки парченца масло, 2 – 3 кръгчета домат и няколко щипки чубрица. Завива се с фолиото и се пече за кратко. Консумира се на секундата, пие много бира и бяло вино, идеално с топъл хляб.

(bubanka)

Лапад (спанак) с яйца и сирене

Лапад или спанак попарен, 4 яйца, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. брашно, сол, черен пипер на вкус, червен пипер и наситнена глава лук. Забърква се всичко в тавата. Фурната е предварително загрята.

Става за 15– 20 минути, много е вкусно.

(Skabiela)

Задушени картофи

Нарязват се картофите на кръгчета, слагат се  2 – 3 супени лъжици краве масло, налива се малко вода – около чаша, и се захлупва капакът. След 15 минути капакът се сваля, ястието се разбърква и посолява.

(alina_si)

Тиквички с яйца и извара

Тиквичките се режат на две по дължина и се издълбават. Вътрешността се слага в робота, добавят се сирене, яйце, сол, копър и всичко се смила. Пълнят се тиквичките с готовата смес и се пекат на силно загрята фурна. Става много бързо.

(alina_si)

Солени палачинки

Прави се смес за палачинки: 1 яйце, 1 чаша прясно мляко, сол, захар по малко и брашно, колкото поеме до нужната консистенция. Когато палачинката се обърне, върху нея се настъргва кашкавал, добавя се филе, маслини и др. на вкус. Когато кашкавалът се разтопи, палачинката се навива. Обикновено се поднасят с млечна майонеза.

(alina_si)

Бърза закуска

Продукти: 2 яйца, една кофичка кисело мляко, лъжичка сода, две чаши брашно, една чаша сирене се объркват с вилица и се изсипват върху хартия за печене в тавата от фурната. Пече се на загрята фурна за 15 – 20 минути.

(alina_si)

Каша от коприва

Попарва се една супена чиния коприва и се нарязва на ситно. На котлона в малко масло се запържват връзка пресен или глава стар лук, 1 – 2 лъжици брашно, добавя се копривата, обърква се хубаво и се долива водата от копривата или пилешки бульон. Вари се, докато се сгъсти. Обикновено 7 – 8 минутки са достатъчни.

(мамаРаче)

Доматена яхния с яйца

Продукти: 1 глава лук, 8 яйца, 1 консерва нарязани домати (или доматен сок), 2 лъжици доматено пюре, 200 г сирене, чубрица, сол и черен пипер на вкус.

В тенджера запържете лука, добавете консервата домати и малко вода. След като заври, намалете котлона и добавете внимателно яйцата цели. Разбъркайте внимателно, за да не нарушите цялостта на яйцата. Сложете нарязано сиренето и подправките, оставете за 2 минутки, преди да свалите от огъня.

(viki_kati)

Зелен фасул със сметана и топено сирене

Няколко скилидки чесън се запържват в сгорещена мазнина, след което се прибавя един голям буркан отцеден зелен боб. Изсипва се малка кутийка течна сметана за готвене и около 100 г нарязано топено сирене. Бърка се до разтопяване на сиренцето, а ако искате да е по-течно, може да го разредите с малко прясно мляко. Сваля се от огъня, поръсва се с черен пипер, сол и пресен копър.

(Тина-Рина)

Зелен фасул с топено сирене, сметана и гъби на фурна

Включва се фурната да се загрява. През това време в разтопено масло се запържват няколко скилидки чесън и една малка тарелка гъби печурки. Малка кофичка заквасена сметана се разбърква с водичка или прясно мляко до гладка смес и се изсипва при гъбките. Добавя се около 100 г топено пушено сирене и се изсипва голям буркан отцеден зелен фасул. Подправя се на вкус, разбърква се хубаво и се изсипва в малка тавичка. Отгоре се нарязват още 100 г топено пушено сирене на колелца (може и моцарела или кашкавал да се добави) и се запича за 10 минути.

(Нина Тодорова)

Запеканка с грах

Един пакет замразен грах и половин пакет бейби морковчета се пускат във вряща вода за кратко. През това се разбъркват 2 – 3 (или повече) яйца с половин кофичка кисело мляко и щипка сода. Изсипват се отцедените грах и морковчета в малка тавичка с парченца масло, поръсват се с чубрица, черен пипер и сол и се покриват със заливката. Отгоре се настъргва кашкавал. Пече се 10 – 15 минути. Търпи вариации.

(lady_gothic)

Гъбена каша

За 3 порции: около 300 г гъби – обелват се, измиват се и се нарязват на ситничко; 2 с.л. брашно; масло (около 30-40 г); олио не повече от 2 – 3 с.л., ако се налага (разбира се и маслото може да се замени с олио); сол, черен пипер, розмарин/копър (или други подправки по желание).

Гъбите се задушават в маслото и олиото, докато поомекнат и си пуснат гъбеното сосче. Слага се брашното да пожълтее и полека-лека се добавя вода до желаната гъстота. Солта се добавя с първата порция вода, а останалите подправки – накрая. Важно е да се бърка повече, за да няма бучки от брашното.

(Dive)

Сьомга с домати

Едно или две филета сьомга се покриват с доматен, поръсва се каперси, черен пипер, пушен червен пипер, малко зехтин и сол. Пече се в предварително загрята фурна. След 20 минути е готово. Уникално вкусно, просто, лесно и полезно.

(‘Кафе с мед’)

Пилешко филе със сметана и броколи

Нарязват се пилешките гърди на тънки ивици и се мятат на тигана. Прибавят се и броколи след 3 – 4 минути. След още 2 – 3 минути се добавя и малко сметана и така всичко се оставя да покъкри около 5 минути.

(eleaa)

Пилешко  с доматен сос и кашкавал

Време за приготвяне: от 5 до 10 минути

Време за печене: 5 минути (200°на моята фурна, но е много силна)

Пилешко филе (или бонфиле) се подрежда в намазнена тавичка, поръсва се с черен пипер, сол. Нареждат се гъби, маслинки, царевица, кисели краставички по избор, сега сложих гъби. Отгоре се залива с по-гъсто доматено пюре, объркано с чесън на прах и риган (или готов сос за пица/спагети). Слага се в загрята фурна, пече се 10 минути, изважда се, поръсва се с кашкавал или моцарела и се запича за още 5 минути.

По-вкусен вариант: месото се запича на грил тиган за минутки само, намазано със зехтин. Или се овалва с яйца и галета и леко се запържва (възможно е и направо в тавата,за да не се цапат съдове).

Ако е бонфиле, направо подреждам в тавата, ако е филе пеперуда, режа през средата и после всяка половинка цепвам, но не до края, за да изтъня пържолката и да се „’разтвори“.

(lady_gothic)

Пилешко/свинско по панагюрски

Пилешко филе (обезкостено бутче без кожа или крехко свинско месо) се нарязва на хапки. Загрява се мазнина в дълбока тенджерка и месото се запържва от всички страни. През това време кофичка гъсто кисело мляко се разбърква с 250 – 300 г извара и се разпределя в голяма чиния. Отгоре се слага топлото изпържено месце. Залива се със запържен в масло червен пипер. Много бърза рецепта, за 20 минути.

(lady_gothic)

Пилешки филенца със сос от сирена

В тиган се запичат нарязаните на ивици филета с малко масло (трябват им 2 – 3 минути). Отделят се в купа с капак и се прави сос от наличните сирена и сметана в същия тиган. Заливат се филетата и се оставят да поемат от соса за около 10 минути.

(Down Under)

Пилешки пържолетки с лук

Продукти: 600 – 800 г пилешки филета от бяло месо без кожа, 2 лимона, 2 глави лук.

Филенцата се начукват добре с чука за месо. Изцеждат се лимоните. Лукът се нарязва на шайби. Нареждат се в кутия или купа – пласт лук, пласт филе, лук, филе, завършва се с лук. Залива се с лимоновия сок, така че да ги покрие, покрива се с капак или фолио и се оставя да престои в хладилник 3 – 4 часа. (Ако няма престой – само се объркват пилешките филета с лук и лимонов сок в купа. Пържат се на няколко порции, ако тиганът ви е по-малък.)

Загрява се малко олио/зехтин в тиган с дебело дъно (чугунен или грил тиган) и леко наръсените със сол и пипер пържолетки се опържват по няколко  минути от всяка страна, като повечето от лука се маха, за да не загори. Накрая останалият лук и лимоновият сок се слагат в тигана, за да омекне лукът, и се поливат пържолетките.

Самото пържене отнема към 15 минути, стават супер крехки и вкусни. Вървят с всякаква гарнитура – картофи, пюре, зеленчуци, ориз…

(Бу)

Кюфтета на фурна

500 г телешка кайма се омесва с един картоф, морков, цвекло, лук – всичко настъргано, 4 супени лъжици овесени ядки, сол, черен пипер, магданоз и подправки, каквито харесвате. Правят се много малки топчета и се редят върху хартия за печене, пекат се на силно загрята фурна с вентилатор за около 15 минути.

(alina_si)

 

Малки трикове за оптимизация на работата в кухнята:

„В случай че ви е останало печено пиле от вчера:

Обезкостявате месото. Нарязвате на пръчици: зелена, червена и жълта чушка, тиквичка, а после и гъби на филийки, лук на полумесеци… Запържвате в сгорещен тиган за кратко, добавяте пилешкото, накрая малко соев сос и нещо люто и…  имате вечеря по китайски. За тези, които предпочитат по-калорично ястие, ами просто добавете сварени спагети или нудълси…“

(zahara1010)

„Килограм картофи са около 4 – 5 големи картофа, които съм обелила за 3 – 4 минути, мия, режа и това е.

Големи картофи готвя в ястия (беля), малките ги оставям за варене цели, стават по-бързо. Готвя ги на пара, отнема по-малко време и изстиват по-бързо.

Като правя супа, слагам вода в каната за вода да завира, докато режа зеленчуците, така спестявам време.

Не готвя ястия с повторна термична обработка: картофени кюфтета и подобни. Ориз, картофи, спагети/макарони варя двойна порция и на следващия ден правя с тях друго ястие.“

(asyalein)

„С пърленки стават разкошни пици! Не прегарят по края, изпичат се равномерно и са готови за около 7 – 8 минути на загрята фурна. Аз лично сложих много тънки шайби лук и гъби, шунка, луканка, шпек, топено сирене и кашкавал.“

(cristi)

„Аз винаги имам в шкафа пакет питки тортиля.  Стават страхотни и много бързи пици с тях, пекат се само за запичане на кашкавала, на горен реотан, буквално за 3 – 4 минути.“

(Тарталета)

Други идеи и множество разнообразни рецепти за вкусни, домашно приготвени ястия и десерти можете да намерите в съответните теми от форума:

15-минутни ястия – идеи и рецепти

15-минутни ястия – идеи и рецепти – 2