Сушенето на плодове и зеленчуци за зимата с помощта на електрически уред за сушене (дехидратор) играе все по-голяма роля в съвременната кухня, а броят на ентусиастите, предпочитащи този начин на съхранение на храните, от година на година все повече нараства. Преценете сами – сушените продукти заемат много по-малко място за съхранение от класическите консерви, като при това запазват до 95% от полезните си качества. А освен това си спестяваме и много труд.

С появата на уредите за сушене в домашни условия съхранението на зимнината става по-лесно – достатъчно е само да натиснем копчето. В дехидраторите могат да се сушат всякакви продукти – плодове, зеленчуци, подправки, гъби, кореноплодни, риба, месо, даже ядки и семена.

За да получим качествен продукт, използваните плодове и зеленчуци трябва да бъдат възможно най-пресни. Желателно е първо да се бланшират, след това да се охладят и веднага да се сложат да се сушат. Добре е процесът на сушене да не се прекъсва, защото частично изсушените продукти могат да бъдат нападнати от плесени и други микроорганизми.

 

Няколко златни правила за по-високо качество на продукцията:

  • Всички продукти трябва да бъдат узрели, чисти и с отлично качество. Презрелите, червиви или с петна плодове не са подходящи за сушене.
  • Семената, костилките и дръжките трябва да са предварително отстранени. Наредете почистените и подготвени плодове възможно най-бързо в затопления дехидратор, за да не потъмнеят и придобият неприятен вид.
  • Предварителното бланширане подпомага не само процеса на сушене, но и по-нататъшната преработка на продуктите в процеса на готвене.
  • Наредете парчетата само на един слой – едно до друго, а не едно върху друго.
  • Сушенето става само със сух, топъл и добре циркулиращ въздух.
  • Бързото сушене при съблюдаване на подходящата температура предотвратява загубата на хранителни вещества и образуването на плесени.
  • Процесът на сушене се счита за завършен, ако при натиск от плодовете не се отделя нито една капка сок.
  • Готовите изсушени продукти се съхраняват на тъмно място в плътно затворени стъклени съдове или на сухо място в хартиени торбички. Температурата на въздуха не бива да превишава 15°С.

 

Съвети за оптималния температурен режим при отделните продукти:

  • Билки и подправки 35 – 40℃
  • Зеленолистни зеленчуци 40℃
  • Хляб 40 – 50℃
  • Кисело мляко 45℃
  • Зеленчуци 50 – 55℃
  • Плодове 55 – 60℃
  • Месо, риба 65 – 70℃

Продължителността на сушенето зависи от много фактори: дебелина на резенчетата, температура на сушене, влажност на въздуха, водно съдържание на продукта, желана хрупкавост, качество на сушилния апарат.

 

Препоръчително време за сушене на различните продукти в часове:

Плодове:

Ябълки   7 – 15

Кайсии   20 – 28

Диня    8 – 10

Банани   6 – 10

Къпини, малини, боровинки   10 – 15

Череши   13 – 21

Смокини   22 – 30

Грозде   22 – 30

Киви   7 – 15

Праскови и нектарини   8 – 16

Круши    8 – 16

Райска ябълка   11 – 19

Ананас   10 – 18

Сливи   22 – 30

Ягоди   7 – 15 

Зеленчуци

Аспержи   5 – 6

Зелен боб    8 – 12

Червено цвекло 8 – 12

Броколи   10 – 14

Зеле    7 – 11

Моркови   6 – 10

Целина   3 – 10

Царевица   6 – 10

Краставица   4 – 8

Патладжан   4 – 8

Зеленолистни   3 – 7

Гъби   3 – 7

Бамя    4 – 8

Лук   4 – 8

Грах   4 – 8

Чушки (сладки или люти)   4 – 8

Картофи   6 – 14

Тиква или тиквички   7 – 11

Домати   5 – 9

Алабаш   8 – 12

Сладък картоф   7 – 11

Билки и подправки    2 – 4

Ядки   10 – 14

 

Съвети за съхранение:

  • Приберете изсушената храна, след като се е охладила напълно.
  • Ще можете да съхраните храната по-дълго време, ако я приберете на хладно, сухо и тъмно място.
  • Отстранете, доколкото е възможно, въздуха от съда или плика, в който ще съхранявате храната, и го затворете здраво.
  • Оптималната температура за съхранение е 15°C или по-ниска.
  • Никога не поставяйте храната директно в метален съд.
  • Избягвайте съдове, които имат отвори или не се затварят плътно.
  • Проверявайте съдържанието на изсушената храна за евентуална влага през седмиците след изсушаването. Ако в съда, в който съхранявате храната, има влага, е необходимо да сушите храната по-дълго време, за да не се развали.
  • За най-добро качество на изсушените плодове, зеленчуци, билки, ядки и хляб, те не трябва да бъдат съхранявани повече от 1 година в хладилника или фризера.

 

Няколко препоръчани рецепти от нашите потребители:

Домашна вегета

„Изсуших моркови, нарязани на лентички с белачката за картофи, кервиз, девесил, лук на тънки шайби, магданоз. Смлях всичко това, добавих му малко сол и прибрах в бурканче.“
(arina)

Сушени домати

„Избират се здрави домати, сорт „Рома“, разрязват се на половинки и се редят в тавичките на дехидратора.

Сушат се на 45 градуса около 24  – 30 часа.

След това се нареждат в бурканче, като между резенчетата се слагат скилидки чесън и листа босилек. Наръсват се със сол (аз сложих около 1/2 ч. л. на 1 бурканче) и се заливат със зехтин.“
(Amour*)

Пестил

„Плодовата „кожа“ (пестил) са всъщност плодове, които са пасирани, разстлани на тънък слой и изсушени. Лесна е за съхранение и за консумация. Много е вкусна и е практична за деца, които носят в училище храна за обяд. Кайсиите са чудесни за целта.“
(Фея Кръстница)

Гранола бар

„Гранола бар е комбинация от ядки, семена и сушени плодове. Ако се купят от магазина, те са тъпкани със захар. Аз си ги правя без допълнителни подсладители. Много е вкусно и дава на организма фибри, полезни мазнини и микроелементи в естествената им форма.“
(Фея Кръстница)

Чипс от плодове

„Искам да споделя опита си – какво съм сушила. През зимата непрекъснато си сушим ябълки – на кръгчета, тънки около 5 – 6 мм. У дома се носи приятен аромат и почти не се чува машината. Резултатът е невероятно хрупкав, вкусен чипс и е здравословен. Пробвах с бланширане и без. Един и същ е резултатът, само че при бланширането по-дълго се сушат. Сушила съм и портокали, и грейпфрути – вкуснички са, а тези, които попресуших, използвах за коледна украса… Суших и ягоди – с цел да използвам в бисквитки. За всеки случай ги прибрах във фризера.“
(BiankaD)

 

А какво още можем да сушим, как да сушим, защо да сушим и изобщо – имаме ли нужда от уред за сушене, както и обсъждане и сравняване на качествата на отделните марки, плюс много практически съвети и лично изпитани рецепти, можем да открием във форум BG-Mamma и в темите:

Уред за сушене на плодове и зеленчуци

Уред за сушене на плодове и зеленчуци – 2