По време на годишния отпуск човек не само се отдава на безгрижна почивка, но и най-накрая намира време за книгите, които си е набелязал за четене през годината и за които все не му достига време. Без значение къде ще четем: на плажа край морето, на шезлонг край басейна, в хамака на двора, на затулена полянка или на брега на реката, те ни развличат, даряват ни естетическа наслада, но същевременно ни карат и да се замислим, обогатяват нашия вътрешен свят и разширяват нашия кръгозор.

Как обаче да се ориентираме в безкрайното море от нови и стари заглавия?

Един от начините е да посетим Литературния клуб на форум BG-Mamma. Тук можем да се информираме за новоизлезлите книги или за предстоящите заглавия на книжния пазар, за най-нашумелите бестселъри през настоящата година, да разменим вече прочетените, както и впечатленията си от тях.

Мнозина от нас си набелязват книги за четене и си правят списък, за да не пропуснат някое заглавие. В специално създадена за целта тема Какво да прочета през 2017 г. публикуваме такива списъци с очакваната оценка за всяка книга, посочен жанр или мнение защо искаме да я прочетем, като по този начин помагаме и на останалите да изберат подходящо за тях четиво.

Темата Новости на книжния пазар: скоро очакваме…/наскоро излезе… е предназначена за хората, които се вълнуват или искат да споделят информация за новите заглавия. Тук е мястото за всичко, което ще излезе до броени дни и което очакваме с нетърпение, както и всичко, което току-що е излязло. Без оглед на автор, жанр или издателство – стига да е ново!

Ако обичате да четете, но цените на книгите удрят сериозно по джоба ви, значи имате нужда от актуална информация за всевъзможни промоции и качествени заглавия на изгодни цени. Такива можете да откриете в съответната тема – Промоции на книги.

Ако искате да споделите емоции и отзиви от книгата, която четете в момента, както и да обсъдите автора и сюжета, можете да го направите в темата В момента чета…. Желателно е, когато споделяте впечатленията си, да внимавате как го правите. Това предупреждение не цели въобще да ви откаже от споделяне или питания, напротив! Но често, все още под въздействието на емоцията от прочетена книга, се прибързва в споделянето. Нека коментирането на ключови моменти, развръзка, убиец и въобще всичко, свързано със съдържанието, което би разкрило важна информация, да бъде поставяно в скрит текст!

Ако домът ви е препълнен с книги и нямате повече място за тях, или имате някоя нова, стара, повтаряща се или такава, която вече не искате, може да я предложите в Тема за размяна на книги. Предложете и опишете какво предлагате и съответно какво търсите. Възможно е също така да си разменяте временно книгите, само за прочит. Внимавайте обаче, обявите за продажба на книги са забранени!

За любителите на съвременната българска литература също е създадена отделна тема, в която могат да научат кои са новоиздадените автори и заглавия на книжния пазар, да споделят мнения и да препоръчат книгите, които са ги впечатлили – Съвременни романи от български автори.

Ако желаете да споделите кои са Книгите, които сте прочели на един дъх – тоест не сте имали търпение да разберете как ще се развие действието или сте научили много интересни факти, или са ви повлияли емоционално и сте искали да четете още и още, докато стигнете до последната страница – направете го! Много любители на добрата литература ще прочетат с интерес и благодарност вашите отзиви и впечатления.

Не са пренебрегнати и любителите на поезията. Те също има къде да обсъдят или просто да се насладят на любимите си произведения, както и да споделят своите собствени творби в темата Обичате ли стихове?

Четенето на книги не е само приятно занимание за свободното време, но и предлага възможности за игри и забавления със съмишленици и приятели. Една от тях е размяната на подаръци под формата на книги в темата Сладкарничка за книги. Всеки участник в играта изготвя списък от желаните от него заглавия: не по-малко от 3 и не повече от 15 на брой, като стойността на книга от списъка не бива да надвишава 20 лв. Жребият кой на кого ще подарява се тегли на уговорената дата, след уточняването на всички желаещи. Подаряващият избира някое от заглавията, дадени от определения му от жребия участник, и изпраща книгата като подарък – изненада.

Друга игра, предназначена за любителите на книги и загадки, е Познай коя е книгата. В нея трябва да се разпознават цитати от различни произведения. Този, който първи познае книгата и нейния автор, получава правото да пусне следващата загадка. И дори нещо повече – позналият участник може да сподели с няколко изречения впечатленията си от книгата или това, което му е подсказало верния отговор.

Приятно четене!