Сякаш вчера нашето мъниче прекрачи училищния праг с блеснали очички и огромен букет в ръка, а днес вече обсъждаме тоалета му за абитуриентския бал. Но главният въпрос, който свива тревожно майчиното сърце, е въпросът: „Дотук – добре. Но сега накъде? Къде и какво да учи детето ни, за да се реализира успешно в живота?“.

Днес най-бързо се пласират на пазара на труда добрите специалисти. А да станеш такъв у нас не е толкова лесно. Освен владеене на няколко чужди езика, нужна е и добра практическа подготовка, която, за съжаление, е трудно постижима. Всеизвестен факт е, че в нашите университети царува все още сухата теория, която често изостава с десетилетия от най-съвременните научни постижения. Като прибавим и силния субективизъм при оценяване, недостатъчната мотивираност (а понякога и подготовка!) на преподавателите, бедната материална база, недостига на ефективни стажантски програми, пропастта между теорията и практиката става все по-трудно преодолима. Факт, който често се изтъква от работодателите, когато се оплакват от липсата на добре подготвени кадри.

Затова все по-често българските младежи и техните родители насочват поглед към чуждите университети, водени от амбицията за по-добро образование, което, от своя страна, дава по-големи шансове за намиране на престижна и по-добре платена работа. А защо не и за работа и живот извън България?

Най-привлекателната за българските студенти държава е Великобритания, въпреки високите такси за обучение. Кандидатстването в повечето английски университети става чрез специализираната онлайн система UCAS. Студентите, които учат повече от 6 месеца в Обединеното кралство, имат право да ползват безплатно здравни услуги.

В специалните теми във форум БГ-Мамма е събрана ценна информация за различни университети, условията за кандидатстване, приема, финансирането, настаняването, за български студентски общности, преводачески услуги, съвети и препоръки, споделяне на опит и др.

Студенти в Обединеното кралство

В отделна тема се разглеждат спецификите при кандидатстване в Шотландия, обсъждат се шотландските градове и университети, споделя се ценен опит. Ако още се колебаете дали да предпочетете тази дестинация, можете да се възползвате от многобройните потребителски отзиви и впечатления.

Съвети за университети в Шотландия

В Германия българските студенти, в качеството си на граждани на Европейския съюз, имат достъп до една от най-високоразвитите образователни системи в Европа и света. Те имат изключителния шанс  да получат престижна диплома в едни от най-старите европейски университети, които се гордеят със своите вековни традиции и високи академични постижения.

Повече подробности относно избора на специалност, сравняване на университетите, подготовката и начина на кандидатстване, настаняването, транспорта и други полезни неща можете да откриете в съответната тема:

Университети в Германия и други държави с немски език

В Италия българските младежи могат да кандидатстват в над сто държавни университета, академии за изящни изкуства и консерватории. Процедурата е лесна, ако притежавате документ за съответната степен на владеене на италиански език. Таксите са минимални, а чужденците имат право на студентски труд .

Ако сте решили да се насочите към обучение в италиански университет, можете да потърсите повече информация в специалната тема във форум BG-Mamma:

Студенти в Италия

Характерна особеност на висшето образование във Франция са множеството университети, които са тясно специализирани. Те се делят на висши училища (Les grandes écoles) и обикновени университети.

Във Франция обучението е безплатно, а българските студенти имат право на студентски труд. Младежите от семейства с ниски доходи могат да кандидатстват за стипендии.

Процедурите за кандидатстване варират в зависимост от вида на учебното заведение и избраната специалност. По принцип се кандидатства директно в съответното учебно заведение. Повече информация можете да получите в темата:

Университети във Франция и Канада с френски език.

Холандия е страна, изключително толерантна към различните етноси и култури, което я прави предпочитана дестинация за хора от цял свят.

Висшето образование в Холандия се слави с високото си качество и достъпните такси за обучение.

Таксата за записване в университетите е различна, но държавата субсидира студентите от ЕС и те заплащат предварително фиксираната от нея такса за обучение, независимо от избрания университет. При определени условия студентите от ЕС могат да получат обратно голяма част от платените такси или да получат финансиране на следването.

Процедурата за кандидатстване и прием  е специфична  за  всеки университет, като в повечето от тях няма приемни изпити по специалността – само по документи.

Повече подробности, полезна информация и споделен опит можете да откриете в темата:

Студенти в Холандия/Нидерландия.

В последно време Дания се наложи като желано от много български студенти място, където могат да потърсят качествено образование, фокусирано върху разрешаването на реални казуси по време на обучението и персоналното отношение от преподавателите. Високият стандарт, безплатното здравеопазване, спокойният живот, насочен към опазване на околната среда, карат датчаните да се гордеят с отличието „най-щастливата нация“ в света.

Висшето образование в Дания също е безплатно и е обхванато от 8 академични и над 30 университета, колежи и академии с практическа насоченост. Академичните институции предоставят богат избор от програми на английски език за степените бакалавър и магистър. Тези, които имат практическа насоченост, дават добра възможност на студентите да прилагат наученото върху реални бизнес проекти.

Висше образование в Дания

Тези, които нямат желание или възможност да напуснат България, могат да се възползват от безплатното дистанционно обучение в множество реномирани чуждестранни университети. Единственото условие е да имат достъп до интернет. Така имат възможност да се включат в най-различни курсове от всички области на науката – софтуерно инженерство, икономика, енергетика, медицина и много, много други. Всеки, който премине успешно курса на онлайн образованието, може да получи сертификат – безплатно или срещу определена такса.

Повече информация за университетите, предлагащи безплатно дистанционно обучение, техните програми и курсове можете да прочетете в темата:

Безплатно дистанционно обучение в чуждестранни университети

 

Още инфомация можете да прочетете в BG-Mamma ТУК.