Използвате ли често храната, за да се успокоите в напрегнат момент, когато сте тъжни или отегчени? Емоционалното преяждане засяга все повече хора в днешния забързан и тревожен свят. Лесно може да ни вкара в омагьосана спирала, но добрата новина е, че дори и без помощта на специалист можем да излезем от капана.

Какво означава емоционално хранене

За емоционално хранене говорим тогава, когато не посягаме към храната от физиологична нужда, а с цел да се разсеем от някаква тревога и да се успокоим. Емоционалното хранене не е никак трудно за разпознаване, защото се различава доста от обикновеното чувство на глад.

При емоционалното хранене нуждата да ядем ни връхлита внезапно. Обикновеният глад настъпва малко по малко и постепенно чувството се засилва.

При емоционалното преяждане се нахвърляме на точно определени храни – мазни, сладки, много солени, както и тестени. Бургерите, пиците, чипсовете и сладкишите са обичайната “мишена” за хората, които търсят утеха в храната. И обратно – когато изпитваме обикновен физиологичен глад, обикновено най-различни видове храни ни се струват привлекателна опция и с радост бихме хапнали както сандвич, така и супа или пък салата с пиле.

Емоционалният глад не отшумява, когато стомахът ни вече е пълен. Дори да се чувстваме подути от ядене, компулсивното желание да се натъпчем с още нещо изобщо не намалява.

Омагьосаният кръг на емоционалното преяждане

Чувстваме се напрегнати, отчаяни, неудовлетворени – затова посягаме към вредната храна. Преяждането с вредна храна ни прави още по-напрегнати и неудовлетворени, защото изпиваме чувство на вина и се чувстваме като пораженци. 

Системното емоционално преяждане може да доведе и до проблеми с килограмите, което удря по самочувствието ни… А пониженото самочувствие води до нови пристъпи на емоционално преяждане. Това е въртележка, от която можем да слезем само ако сме силно осъзнати за поведението си и си отговорим честно къде е коренът на проблема ни.

Каква е вашата първична причина да се чувствате зле?

В своята тема в Специалистите говорят – специалната социална инициатива на BG-Mamma, психологът Детелина Стаменова отговаря на точно такъв въпрос от потребител. 

От две години се храня емоционално (т.е. при стрес – веднага с нещо сладко или вечер, у дома – големи количества). Качих 26 кг. С наложената изолация имам денонощен достъп до хладилника, а на всичкото отгоре и готвя по-често, заради наличието на свободно време. Как да превъзмогна/ подобря нещата, защото дрехите ми отесняват отново?” – пита анонимен потребител в платформата.

Ето и част от насоките, които Детелина дава в отговор:

За начало – обмислете този период от живота си, в който започвате да прекалявате със сладкото – какво ви „горчеше“, от чия подкрепа имахте нужда, кой ви липсваше? 

Липсва ли ви и сега?

Коренът на емоционалното преяждане е в проблемна ситуация, с която не можем да се справим и която вместо да адресираме директно, заключваме някъде в несъзнаваното. Породената от това тревожност обаче е факт. (Посетете темата на Детелина Стаменова в BG-Mamma и можете да зададете анонимно и безплатно и своя въпрос, след като се регистрирате в платформата.)

По същество борбата с емоционалното преяждане е борба със стреса

За всеки засегнат човек това означава нещо специфично. Някои хора са тласнати към емоционално хранене заради постоянно напрежение и неразрешени конфликти в работата. Други – от преумора и раздразнителност. Трети се чувстват самотни и изолирани или пък нямат ясна цел в живота, нито достатъчно приятни занимания. Скуката също може да ни хвърли в задушаващата прегръдка на емоционалното хранене.

Още от блога на BG-Mamma: Лесните начини човек да бъде много по-щастлив

Наблюдавайте себе си. Кога и след какви събития най-често преяждате?

Ако го правите вечер, след края на работния ден, вероятно източникът на прекомерен стрес е на работното ви място. Ако го правите след разправии с партньора, децата или родителите си, значи в тази област имате натрупани неразрешени проблеми, срещу които трябва да се изправите честно.

Ако пък прекарвате съботите и неделите в тъпчене от отегчение, то значи ви липсват социални контакти и приятни за вас хобита.

Всички тези липси и проблеми се нуждаят от адресиране. Вместо да заобикаляте травмиращите ситуации, действайте осъзнато и целенасочено, за да подобрите начина, по който се чувствате. И не забравяйте, че един голям бургер и две вафли ще ви накарат да се чувствате по-добре за не повече от няколко минути, но няма да решат нито един ваш проблем.

Някои практически стъпки към преодоляване на емоционалното преяждане:

Когато се чувствате самотни или без настроение, обадете се на любим човек. Разговорът с някой, който умее да ви изслуша, подкрепя ви и има умението да ви разведри, е отлично решение в такъв момент.

Спортувайте и прекарвайте достатъчно време навън. Движението има изключителен ефект върху начина, по който се чувстваме и е един от най-достъпните начини да поддържаме нивата си на енергия и да държим стреса под контрол.

Когато ви връхлети емоционален глад, изчакайте 5 минути. През това време наблюдавайте себе си, дайте си сметка как се чувствате, какви мисли препускат в ума ви. Дишайте дълбоко. Често няколко минути са напълно достатъчни, за да отмине импулсът да се натъпчем с вредна храна.

Към BG-Mamma