Връзката ви напоследък не върви и в ума ви се прокрадват мисли за раздяла? Решението е трудно и пътят към него е криволичещ. Когато все още изпитва някакви чувства към партньора си, човек обикновено е много объркан.

Възможно е също така да ви свързват брак, деца, общ дом, общи приятели, съвместен бизнес или други важни споделени начинания.

В цялата бъркотия от аргументи “за” и “против” раздялата, има няколко въпроса, които да си зададете и да си помогнете да вземете решение.

Време е да се разделите, ако сте жертва на насилие

Започваме с уж очевидното. Но всички знаем, че в двойките, в които има тормоз, много често жертвата се чувства като парализирана и се нуждае силно от подкрепа, за да вземе решение и да напусне насилника си. При това под думата тормоз разбираме не само физическо посегателство, но и по-завоалираните форми на насилие – психически и емоционални.

Ако се съмнявате, че сте жертва на човек с насилнически профил, веднага потърсете повече информация по темата и говорете с близки хора, на които се доверявате. Най-добре е да потърсите и помощ от професионалисти. Прочетете още по темата: Защо интелигентите жени попадат във връзки с мъже-насилници

Време е да се разделите, ако общуването е станало невъзможно

В добре функциониращите връзки, дори караниците се случват правилно. Партньорите спорят не за да постигнат надмощие над другия и да му “натрият носа”, а за да достигнат до решение на конкретен проблем.

В проблемните двойки се случва обратното. Разговорите са всъщност изтощително въртене в кръг. След разправията, оставате с усещането, че все едно не сте си казали нищо съществено, че чувствата ви са си останали все така неразбрани. Опитайте се да погледнете на споровете и като цяло на разговорите си с партньора ви отстрани. Достигате ли до някакъв конструктивен извод? Успява ли всеки от вас да изрази ясно позицията си, за да се срещнете някъде по средата? Ако отговорът е не и ако това продължава вече няколко месеца (или дори години), може би раздялата е правилното решение.

Време е да се разделите, ако връзката ви принуждава да жертвате основни свои ценности

Една градивна връзка помага на човек да заздрави своите най-важни принципи, а не да се отказва от тях.

Запитайте се дали заради човека до вас неусетно не са пострадали човешките ценности, които преди са били най-важни за вас? 

Пример: Винаги сте поставяли силната връзка с родителите, братята и сестрите си на първо място, но сегашният ви партньор по някакъв начин ви отчуждава от близките ви? Или човекът до вас ви отказва емоционалната подкрепа, от която дълбоко в себе си се нуждаете? Завоалирано (или не чак толкова) се опитва да попари стремежа ви да се развивате професионално? Вие искате голямо семейство с поне две деца, а той не (или обратното)? 

Това са сериозни ценностни различния, за които трябва да бъдете откровена със себе си. 

Още от блога ни: Лесните начини човек да бъде много по-щастлив

Време е да се разделите, ако тази връзка всъщност не ви дава нищо

Казват, че в една дълга връзка ние избираме човека до себе си отново и отново, с всеки нов ден. Въпросът е в това дали го правим осъзнато. Представете си, че днес за пръв път се запознавате с този човек. Щяхте ли да сте категорична, че искате да прекарате живота си с него?

Понякога оставаме в дадена връзка заради емоционалната привързаност, заради страха от раздялата или от самотата, заради това, че сме здраво вкопчени в усещането за сигурност, което ни дава една привидно предсказуема и вече установена връзка. Но каква е същината на вашите отношения? Градивни ли са наистина те за вас като личност?

Една такава дисекция на връзката може да бъде трудна и болезнена, но усилието си струва. Потърсете в себе си честни отговори на следните въпроси:

  • Откривате ли благодарение на партньора си нови неща? Подхранва ли тази връзка израстването ви като личност?
  • Имате ли съществени общи цели?
  • Имате ли непоклатима увереност, че партньорът ви е вашата емоционална и житейска опора във всичко?
  • Приемате ли го в неговата цялост, включително и недостатъците му? А той вашите?
  • Носи ли ви истинска, неподправена радост това, че имате този човек в живота си?

За финал ви подсещаме да не забравяте, че почти всеки зрял човек се е изправял пред решението да се раздели с партньора си. И колкото и да е труден този период, все някога отминава.

Често се случва именно в края на годината да ни завладяват подобни мисли, докато правим равносметката си. Не е нужно да бързате с вземането на решение, но бъдете честни със себе си и не оставяйте всичко само и единствено на инерцията!

Да обсъдим темата във форума!