В епохата на цифровата революция, когато на практика може да се работи от всеки ъгъл на планетата, все повече хора обединяват почивката с работата. Дори има специално създаден термин за това явление – workation (от думите work – работа и vacation – отпуск).

Клиничният психолог, автор на бестселъри по психология и колумнист във Washington Post Express д-р Андреа Бониор нарича това положение опасно и предупреждава: липсата на пълноценен отдих поне веднъж годишно може да доведе до бърнаут, повишено ниво на стрес и като резултат – понижена ефективност в работата.

Освен това тя твърди, че отказът от отпуск води до порочна практика, превръщайки го в норма и принуда да работят без почивка даже тези, за които тя е крайно необходима. Затова пълноценният отдих е не само право и необходимост, но в известен смисъл даже задължение за всеки сътрудник.

Под пълноценна почивка психологът разбира абсолютно отделяне от работата и пълната със стрес рутина. Нужно е да се осигури смяна на обстановката, която да освежи мислите и да възстанови силите.

Ето няколко нейни съвета как да се подготвите за отпуска, за да избегнете разочарованията и да си починете пълноценно:

1. Задайте си реалистични очаквания

Един от най-лесните начини да съсипете почивката си е да зависите от своите очаквания. Всички ние знаем от опит, че снимките на сайта на хотела невинаги съответстват на действителността, в разгара на сезона плажът е претъпкан или че няма да успеем да обиколим всички музеи.

Подгответе се отрано за нещо подобно и помислете за нещата, които ще изпитате със сигурност: релакс, приключения, сън до обед, смяна на обстановката… Никак не е малко. Ако не очаквате прекалено много, на практика всичко, което ще ви се случи, ще ви изненада приятно.

2. Бъдете благодарни

Разбира се, не става въпрос за ежесекундно „благодаря“ за всяко ново поднесено ястие. Но ако бъдем искрено благодарни на всички, които са причастни за това къде сме сега, то ще успеем да почувстваме радостта и пълноценността на момента. Чувството за признателност за възможността да отдъхнем и да прекараме приятно времето си създава положителна настройка на пътуването и нашето настроение, а това ще подобри общото впечатление от почивката и ще ни зареди с енергия и бодрост за цяла година напред.

3. Бъдете гъвкави

По време на отпуск много неща могат да се объркат. Закъснение на автобуса, забравена вещ, задръстване на пътя, лошо време и др. могат да развалят почивката на твърде претенциозните хора. Затова се откажете от позицията „всичко или нищо“, постарайте се да бъдете гъвкави и се приспособявайте към всякакви обстоятелства.

Непредвидените ситуации по време на почивка се случват също толкова често, както и по всяко друго време, това е нормално. Позволете на неочакваното да се случи и се посмейте от сърце на резултатите.

4. Оставете работата си на работното място

За много хора работният ритъм продължава дори по време на почивката. Още по-сложно става, когато колегите ви зависят от вашите решения и се налага винаги да бъдете на линия. Но такъв режим прилича повече на смяна на офиса, а не на почивка. Щом сте излезли в отпуск, трябва да забравите за работните си ангажименти.

Затова се постарайте предварително да приключите всички спешни неща, уведомете колегите и партньорите си, че излизате в отпуск, напишете за това в социалните мрежи. Знаейки, че сте в отпуск, те няма да ви безпокоят поне по рутинните поводи.

5. Откъсвайте се от време на време от екрана

Ура, вече сте в отпуск! Най-накрая можете на воля да висите на телефона, да направите купища снимки от прекрасни места и да ги споделите в социалните мрежи.

Но не забравяйте, че отпускът е смяна на обстановката и трупане на нови впечатления. Прекарвайки времето си в интернет, ние гледаме все същите профили и лица, на практика сме в същата обстановка, в която прекарваме всеки ден – без никакви промени. Затова, без да се отказвате от социалните контакти, се опитайте да бъдете „тук и сега“.

6. Почивайте смислено

В навечерието и по време на пътуването не забравяйте защо сте решили да заминете на почивка, какви цели преследвате и какво означава това за вас. По-често си мислете доколко това, което правите, и мястото, на което се намирате, отговарят на вашите желания. Това ще ви помогне добре да си починете, да възстановите силите си и да прекарате времето си с удоволствие.

 

В темата Почивате ли си на почивката потребителите на форума разказват как и къде прекарват своя отпуск и дали успяват да отдъхнат пълноценно.

Включете се и вие!