Едва детето се е появило на белия свят, а родителите му бързат да го подложат на закаляващи процедури. И разбира се, най-вече искат да го заведат на море. При това им се струва, че колкото по-рано направят това, толкова по-добре. Те считат, че така бебето ще заякне, ще се закали и няма да боледува. Естествено, това се прави в разгара на сезона (юли и август).

Действително ли са толкова полезни морският въздух и солената вода, че си струва на всяка цена да се почива точно край морето? Нека да си поговорим за медицинските аспекти на морската почивка с малки деца.

 Мнението на лекарите за почивката на море

През лятото много от нас предпочитат да прекарат отпуска си край морето, за да укрепят здравето си, но не всички се завръщат вкъщи здрави. Промяната на климата и повишената слънчева активност натоварват имунитета и децата често боледуват след завръщането си от морето. Трябва да се вземат предвид и хигиенните фактори при избора на курорт и съответния плаж (пясъкът буквално гъмжи от хелминти). Хигиената на къпането във водата също не се спазва особено – много родители оставят децата си да се изхождат във водата. При това така замърсената вода може да бъде погълната от други деца и това да доведе до чревни инфекции. Затова винаги при къпане обувайте бански на детето. В солената вода загиват само част от патогенните организми – не забравяйте този факт.

Имунната система на децата

Децата са склонни към повторни вирусни и бактериални инфекции. Затова контактите с външния свят трябва да се разширяват постепенно, за да не предизвикат срив в имунитета. Едно дълго пътуване представлява стрес за организма. Детето попада в съвършено нова за него среда, с абсолютно непознати и чужди за него микроби. Малките деца обичат да пъхат разни неща в устата си, да ги пробват на вкус. В резултат, вместо закаляване, може да се получи обратният ефект.

Проучете предварително как стоят нещата с медицинската помощ там, където ще отседнете. Задължително носете със себе си набор от най-необходимите медикаменти (температуропонижаващи, противоалергични, противодиарийни и т.н.), които вече са изпитани от вас на практика.

Жегата и прегряването

При най-малките деца терморегулацията не е достатъчно добре развита. Потните жлези са още незрели (те съзряват напълно към 7-8-годишна възраст). Колкото е по-малко детето, толкова по-трудно понася горещината, толкова повече се поти и толкова повече влага губи с потта. По-пухкавите деца понасят жегата по-тежко от слабите, защото развитието на подкожния мастен слой възпрепятства топлообмена. От своя страна, по-слабите дечица по-бързо се преохлаждат при къпане заради по-слабо развития си подкожен мастен слой.

Прегряването може да се прояви като слабост, вялост, с повръщане, а може да доведе и до загуба на съзнанието или конвулсии. За облекчаване на състоянието се препоръчва максимално разсъбличане на детето. Не е желателно носенето на памперси при температура над 26 градуса. Предлагайте на детето по-често течности за пиене, най-добре леко подсолена вода или вода с лимонов сок. При обилно потоотделяне периодично обтривайте кожата му с мокри кърпички.

Престоят на слънце

Най-малките деца е добре да стоят под шарената сянка на дърветата. Това се дължи на факта, че кожата на бебетата е по-тънка, по-деликатна и чувствителна. В нея има много по-малко клетки – меланоцити, които произвеждат пигмента меланин, предпазващ кожата от слънчево изгаряне.

Затова децата до 3 години се водят на плаж само до 11 и след 17 часа, само на сянка и само с широкопола шапка. Пребиваване на открито слънце се допуска за много кратко – по време на къпане – и само със слънцезащитен крем. Той се нанася на кожата 20 – 30 минути преди излагането на слънце.

Къпането в морето

Не се препоръчва къпане в морето в деня на пристигането. Дайте възможност на малкото дете да привикне с климата. В следващите дни се препоръчват краткотрайни къпания. Започнете с 1 – 2 минути и постепенно ги удължете до 5 – 10 минути с 2 – 3 повторения през 20 – 30 минути.

Детските надуваеми басейни са по-подходящи за бебетата, отколкото откритите водоеми.

За да избегнете чревните инфекции и кожните заболявания, търсете не твърде многолюдни места за почивка. Още по-добре е да заведете най-малките на море в края на курортния сезон. Морската вода е още топла, слънцето не е толкова активно, има по-малко почиващи на плажа и във водата.

Къде у нас е най-подходящо и безопасно да се почива с малки деца край морето?

Можете да се възползвате от споделения опит на много родители, ако разгледате и следните теми от групата На път в България, където ще намерите нови идеи, потребителски отзиви и препоръки на курорти и хотели по българското Черноморие:

На море в България 2022 г.

Бял списък на хотели в страната

Бунгала с кухненски бокс/кухня близо до плажа, в България?

На море с деца – Южно Черноморие

С бебе на почивка

На път с бебе до морето

На море с породени под 2 г. Идеи?

На море с куче и дете – как и къде?

На море в дъждовно време с бебе!