Ние от BG-Mamma

Младите майки – очаквания и реалност

Очаквайки първото си дете, много млади родители си представят близкото бъдеще много по-розово, отколкото се оказва на практика. И когато в семейството се появи малкото чудо, животът им се променя кардинално, откриват се нови, неизвестни дотогава страни. За някои семейства това е много неприятна изненада, за която се оказва, че изобщо не са били подготвени.

Да, те осъзнават, че да имаш дете означава огромна отговорност. Но в тяхното въображение семейството изглежда като реклама на курортен комплекс – мама, татко и сладичко малко детенце на фона на красива природа, всички са щастливи и се усмихват безгрижно… А и вече нямат търпение да дочакат онзи щастлив момент, в който най-накрая ще гушнат своята рожба.

И ето, детето вече е родено, а реалността се оказва неподозирано сурова.

Във всеки от тежките моменти ми изникват лицата на всички, които ми казваха „Хайде, кога и вие, хайде!“, и тези думи са придружени от зловеща фонова музика. Имам усещането, че всички жени с деца са се наговорили никога да не казват на нераждалите колко ужасяващо тежко е всичко това. Изпитвам силно раздразнение и обида, че никой не ме предупреди реално колко е трудно да си майка – поне едно стихотворение да беше написал някой, посветено на майката, но представена в тази действителна краска на тотална безнадеждност, която се появява на моменти.

Очакване №1: Веднага след като родя, ще стана отново стройна и красива като преди бременността.

Реалността: Възстановяването на предишното тегло и предишната фигура не става толкова бързо и лесно. Нужни са месеци, а понякога и години. Има и такива случаи, когато бременността, раждането и кърменето променят тялото необратимо.

Очакване №2: Щом родя, веднага ще обуя обувките с високи токчета.

Реалността: Токчета може и да обуете, но вкъщи пред огледалото. Да се бута тежката бебешка количка на токчета не е най-добрата идея, затова на младата майка се налага да излиза на разходка с ниски и удобни обувки. А токчетата остават вкъщи да чакат своя звезден час…

Очакване №3: Бебетата спят по 20 часа в денонощие (поне така обещават на курсовете, а и в дебелите книги го пише!), затова ще се наспя, след като родя.

Реалността: Нищо подобно! Децата не спят толкова много, даже най-мъничките. Обикновено те спят през деня по 5 – 6 часа, през нощта горе-долу още толкова В останалото време те бодърстват: плачат, хранят се, искат да си играят, дори в 3 през нощта…

Очакване №4: Аз съм отговорен и суперорганизиран човек, аз ще се справя с всичко.

Реалността: В началото ще ви се струва, че сте се побъркали. От една страна, се стараете да правите всичко така, както пишат в книгите и са ви учили на курсовете за бременни. От друга страна, скоро става ясно, че това на практика е невъзможно. Просто новите ви задачи се прибавят към старите, а денонощието продължава да се състои само от 24 часа и нито минута повече.

Очакване №5: Аз съм подарила на този свят нов живот и сега всичко трябва да се върти около мен!

Реалността: Около вас са се въртели по време на бременността, а сега вече всичко се върти около бебето. Танцът на хормоните по време на бременността е детска игра в сравнение с тези след раждането. Но това околните не ги вълнува. Нещо повече, те ви говорят: „Вече си майка, стегни се и спри да се оплакваш“.

Очакване №6: Аз съм оптимист и следродилната депресия не е за мен.

Реалността: Между 10 и 20% от младите майки страдат от следродилна депресия. Тя се дължи на съчетание на редица биологични, наследствени и психични фактори, но никой не може да каже кой от тях може да я провокира. Тоест никой не е застрахован.

 

Най-разпространените грешки на младите майки, с помощта на които сами усложняват живота си:

Прибирайки се от родилния дом, младата майка осъзнава колко малко знае за грижите за новороденото и си мисли, че прави всичко погрешно. А това не е така, защото майчинството е преди всичко опит, който идва с времето и практиката.

Много жени по време на бременността се подготвят само за раждането, но изобщо не се замислят какво ще стане след това.

Бъдещите майки с удоволствие си представят колко наситен ще бъде животът им след появата на детето. Но реалността се оказва съвсем друга. Ден след ден, те правят едни и същи неща и тази монотонност често води до депресии.

Ако майката се притеснява, че състоянието ѝ е далече от очакваното, тя трябва да потърси помощта на близките си и дори на психолог.

Опитите да се върне предишният живот не водят до нищо добро. Приемането на промените е първата крачка към щастливото майчинство.

Към младата майка летят съвети от всички страни. Всички я учат как да държи детето, как да го кърми, къпе, облича… Но изобщо не е задължително да се следват всички съвети. Подберете само тези от тях, които ви се струват полезни, а останалите просто игнорирайте.

Много често младите майки поемат цялата грижа за бебето, напълно изключвайки бащата от тези задължения. Те считат, че той няма нужния капацитет, за да се справи с тази сложна задача или че няма да я изпълни достатъчно перфектно. А това е голяма грешка. Просто споделете грижите за детето с неговия баща.

За да вървят работите гладко, е нужен режим. И то не само за детето, но и за неговата майка. Той се изработва бавно, съобразно нуждите на бебето и възможностите на неговите родители, но е важно да го има. Когато знаете предварително как ще премине денят ви, кога ще храните бебето, кога ще го разхождате, кога ще го слагате да спи, това е не само удобно и практично, но и внася спокойствие и ред в живота ви. Това ви дава възможност също така да планирате и лично време за себе си – за почивка, социални контакти или козметични грижи.

Не се лишавайте от дребните удоволствия – да полежите във ваната, да си направите маникюр, да се видите с приятелка на кафе…

 

За трудностите на майчинството и разочарованието на младите майки от факта, че действителността се различава от филмите, си говорим в темата Кой е най-трудният период?

Exit mobile version