Сънят е това, което най-много липсва на младите родители. Особено ценен е нощният сън, по време на който се възстановява запасът от сили. Ако бебето спи в едно легло с родителите си, те не могат да се наспиват добре. Затова идеалният вариант е детето да спи в своето легло.

Плюсове и минуси на спането в едно легло

Основните плюсове на спането в родителското легло:

  • Не е необходимо майката постоянно да става, за да кърми или преоблича бебето.
  • Благодарение на достатъчното количество сън у майката се поддържа нормално количество кърма (основното количество пролактин се произвежда през нощта).
  • Постоянният близък контакт на новороденото с родителите осигурява по-спокоен сън.
  • Децата на изкуствено хранене могат да спят по-добре благодарение на топлината и миризмата на майката.

Но да не забравяме и за отрицателните страни на съвместното спане:

  • Трябва да се отдели специално място за бебето в леглото. Обикновено това става за сметка на бащата, който е принуден да отиде да спи в друга стая. В някои семейства това се отразява негативно върху взаимоотношенията на родителите.
  • Колкото по-дълго време бебето спи на родителската спалня, толкова по-трудно ще бъде отделянето му в собствено легло.
  • Родителското легло невинаги отговаря на нуждите на детето. Също така организмът на новороденото не може да се противопостави дори на най-простите за възрастните инфекции.
  • Сънят на родителите може да бъде твърде повърхностен и тревожен, понеже те се притесняват да не затиснат неволно бебето или да не го събудят.

Съвременните психолози считат, че децата, които дълго време спят в родителското легло, са твърде привързани към майките си. В предучилищна възраст при някои от тях възникват трудности с адаптирането им в детската градина, с формирането на самостоятелност.

Забележка: Ако съвместният сън е необходим на всички членове на семейството, не бива да се отказвате от него. Например ако майката се е върнала бързо на работа след раждането и цял ден не контактува с бебето, то този недостиг се наваксва по време на нощния сън.

Как по-лесно да научим детето да спи в собственото си креватче

Много родители слагат бебето да спи в отделно креватче още от неговото раждане. В този случай е най-лесно да се избегне проблемът с приучването. Ако на по-късен етап започнете да местите детето от родителското легло в неговото креватче, обикновено възникват най-различни проблеми: то започва да капризничи, събужда се, плаче и т.н. Затова, когато се опитвате да научите бебето да спи в собственото си легло, трябва да се ориентирате по възрастта му.

Психологически и физиологически децата започват да спят по-добре след 6 – 7 месец. В този период намалява броят на кърменията, особено нощните. Бебетата пишкат по-малко, могат да изтърпят до сутринта. Затова те се събуждат по-рядко и по-малко притесняват родителите си. Намалява и нуждата от постоянен контрол на бебето по време на сън – майката може да се отпусне и да спи спокойно, дори когато бебето не се намира до нея.

Не само възрастта има значение при отделянето на бебето в собственото креватче. Това може да стане по-лесно, ако:

  • Бебето се храни с АМ;
  • Нощното кърмене е премахнато;
  • Намалена е честотата на дневните кърмения;
  • Бебето може да се занимава самичко 15 – 20 минути;
  • По време на сън бебето се отдръпва, опитвайки се да заеме свободно място.

В отделно легло най-лесно свикват да спят доносените деца, които нямат здравословни проблеми. По-леко понасят отделянето децата, които не страдат от сложни емоционални натоварвания: тръгване на ясла или градина, появата на братче или сестриче, преместване в ново жилище, развод на родителите, обучение на гърне…

Голямо значение за комфорта на детския сън има размерът на креватчето. Новородените спят по-добре в люлеещи се кошове. В тях е предвидено максимално запълване на пространството и благодарение на това бебето получава усещане за защитеност. При по-големите деца изборът е по-широк, за тях могат да се подберат класически или трансформируем вариант, модели с чекмеджета, с люлеещи се или поклащащи се механизми.

При избора на детско легло е важно да се обърне внимание на нюансите: възрастта и темперамента на детето, мястото и стила на обзавеждането в дома, както и бюджета на семейството.

Как да научим детето да спи отделно?

След като са решили какво легло е нужно за детето, родителите трябва да го научат да заспива отделно. За всяка възраст има определен начин за приучване:

  • При деца до 1 година

Новородените имат нужда от нежни грижи и внимателно отношение. Затова и приучването им към самостоятелно заспиване трябва да бъде много внимателно, за да не се провокират психологични травми. В идеалния случай още от раждането трябва да се използва отделно легълце със сваляща се преграда. Такъв модел се поставя плътно до леглото на родителите, за да няма процеп между тях. Вечерта детето заспива до майка си, а по време на съня тя внимателно го премества в неговото легло.

Когато бебето започне да заспива само отделно, детското легло може да се отдалечи. При това не забравяйте да върнете на мястото страничната преграда. За да се запази усещането за присъствие на майката, в леглото може да се постави пелена, която тя е държала на гърдите си. За закрепването на положителния резултат помага редовното използване на легълцето за дневния сън.

  • При деца над 1 година

На тази възраст децата вече с удоволствие пробват да бъдат самостоятелни. Това може да се използва за приучване към самостоятелно спане на новото легло. При купуването му трябва да обърнете внимание на моделите от натурални материали (дървесина, метал). Най-важното е леглото да е безопасно и здраво.

Грешки, които възпрепятстват спането отделно

Често се случва детето да не иска да спи в собственото си креватче, колкото и родителите да се опитват да го научат. Причините могат да бъдат следните:

  • Липса на нощна лампа или друг източник на светлина;
  • Страхът на детето от тъмнината или от самотата;
  • Използването на наказания при отказ да спи отделно;
  • Спането на детето в отделна стая;
  • Оставяне на детето да плаче само в леглото.

 

Ако имате проблеми със съня на вашето дете, можете да потърсите помощ и конкретни съвети в темата Онлайн консултации с Даниела Атанасова – сертифициран педиатричен консултант по детски сън.