Да обичаш някого е толкова прекрасно! Стига само твоята любов да не се превърне в болезнена зависимост, която да те разруши като личност и постепенно да убие самото чувство. Да не рискуваш да загубиш самата себе си.

Как се случва това?

Любовта може да провокира натрапчиви мисли за любимия човек, които да съсипят всички положителни моменти в отношенията.

Когато него го няма, ти се чувстваш зле. Звъниш му непрекъснато, иска ти се през цялото време да чуваш гласа му. Но неговият отговор е студен, отчужден. Той се вълнува повече от пиене на бира с приятели, от футбол, от риболов…, от всичко друго освен теб. Острите му думи те нараняват, разяждат като бавна отрова душата ти. А ти търпиш, носиш упорито болката си като нещо безценно. И после, когато той помоли за прошка, ти му прощаваш всичко. И си отново щастлива.

А той пак не отговаря на съобщенията ти. Трескаво набираш на телефона: „Мило, къде си? Защо не отговаряш? Не мога без теб…“.  Най-скъпият ти човек, твоята закрила и опора! А ти си беззащитна пред него. Безжалостно отхвърляш своя свят, за да се разтвориш в неговия.

Това е болест. Това е истинска зависимост.

Науката официално призна, че любовта е наркотик. Според специалистите любовните отношения оказват върху биохимичните процеси в организма същото въздействие, както и силните наркотични вещества. Експертите отбелязват, че симптомите са едни и същи: привикване, зависимост и чувство за безизходност при внезапното спиране. А след това следва периодът на абстиненция, съпроводен с апатия, липса на сили за ежедневните неща и дори депресия.

Какви са симптомите?
  • Резки промени в настроението.
  • Хранителни разстройства – не можеш да се храниш нормално, стомахът ти е постоянно свит и тежи като камък.
  • Всичките ти разговори се въртят около него, което води до непълноценно общуване с близки и приятели.
  • Сериозни проблеми с работата или учението, понижена работоспособност – вече не можеш да се съсредоточиш върху каквато и да е дейност.
  • Очакваш позвъняването му като най-важното нещо на света.
  • Не можеш да се радваш и наслаждаваш на живота, ако него го няма до теб
  • Страх те е да останеш сама. Ако вече не можеш да спиш сама, значи си много по-зависима, отколкото си мислиш.
  • Постоянно се страхуваш, че ще го загубиш. Ако срещнете на улицата бившата му, ти си сигурна, че тя само се чуди как да ти го отнеме.
  • Търсиш одобрението му за всичко. Ако не хареса някоя твоя дреха, повече няма да я облечеш.
  • Правиш секс с него, дори и да нямаш желание, от страх да не го загубиш. Опитваш се чрез леглото да спечелиш любовта му.
  • Мислиш, че без него си нищо, а животът ти е безполезен.

Хората, изпитващи страстна любов, често преживяват и резки емоционални спадове, които не могат да се предскажат и които ги правят нещастни. Появяват се негативни психофизиологични реакции – безпокойство, затвореност, безсъние. Често възниква дисбаланс в отношенията, както и емоционална зависимост от любимия човек. А тези два фактора могат да доведат до собственическо отношение, обида и ревност.

Всичко това разрушава общоприетата романтична представа за любовта като прекрасно чувство, даряващо изключително блаженство. Употребата на наркотици също има много психологически и физиологически ефекти, но ние не гледаме на тях с такава нежност както на любовта, макар че влиянието на наркотиците и на любовта върху мозъка и поведението ни са удивително сходни.

Социалните мрежи особено силно затрудняват борбата с ревността и контрола. Както показват изследванията, жените много по-често от мъжете демонстрират чрез Facebook своята привързаност. Също така жените считат онлайн признанията в любов за много по-подходящи в сравнение с мъжете. Демонстрирането на отношения във Facebook може да се разглежда не само като знак на любов, но и да се използва със стратегическа цел – като предупреждение към потенциалните конкурентки. Според специалистите тези, които използват социалните мрежи, за да развиват своите отношения, са с много по-ниска самооценка от тези, които не го правят.

Какво да направиш, за да не се побъркаш окончателно?

Любовта ти дава оправдание да съхраниш отношенията, които ти вредят. Много по-лесно е да останеш в токсична връзка, обяснявайки я с любов, отколкото да бъдеш честна със себе си и с партньора си и просто да си тръгнеш.

Никой не харесва толкова зависими хора. Всички се стремят да избягват отчаяните песимисти, които все са нещастни и изискват постоянно вниманието на околните. Които вечно за нещо страдат и винят всичко и всички за своите проблеми. Които все никой не може да ги разбере.

Даже той. Защото твоята мания го дразни. Ти вече не си му интересна. Трудно му е да приеме твоята натрапчивост. По природа мъжът е ловец и иска самият той да преследва дивеча, а не обратното. Ти не му даваш възможност да се почувства истински мъж, ловец, а не плячка.

Затова… Поговори със себе си. Стани интересна за самата себе си. Осъзнай, че ти обичаш не него, а своята любов, която сама си си измислила и си повярвала в нея.

Опитай се да си спомниш каква беше, преди да се влюбиш. Какви интереси имаше, кои ти бяха приятелите. Спомни си, спомни си! Напрегни паметта си! Опитай се да мислиш по-малко за човека, когото обожаваш. Запълни свободното си време с нещата, които ти доставят удоволствие.

Позитивно настроените хора винаги привличат околните. Запомни: ако се смееш, целият свят се смее с теб. Ако плачеш, то плачеш само ти.

Променяй се! Обичай се! Играй! Твори! Не се страхувай! Живей!
Ти си прекрасна! Ти си съвършена! Ти си истинско чудо!

Ако чувствате, че имате нужда от психологична помощ и съвети, можете да се обърнете за онлайн консултация към нашите специалисти:

Как да се справим с болката в отношенията и да върнем хармонията в живота си? Петя Георгиева – психолог, семеен и брачен консултант

Психологически консултации с Детелина Стаменова

Онлайн консултации с Людмил Стефанов – психолог и психотерапевт

Справяне със стреса, мотивация и повишаване на самочувствието – консултации с психолог Ина Иванова