Менопаузата е естествен период в живота на всяка жена, който, незнайно защо, е обвит в мистерия. Ако не знаем какво да очакваме, симптомите могат да ни стреснат и притеснят, затова е добре да се научим да разпознаваме признаците и да се подготвим предварително.

Счита се, че менопаузата при жената настъпва, когато не е имала менструация 12 месеца подред. Но в предходния етап, който се нарича перименопауза, в организма настъпват множество промени. Тогава започват да се появяват горещите вълни, нощното изпотяване, менструалният цикъл става нередовен, а настроението често се променя. Първите признаци на приближаващата перименопауза могат да се появят във възрастта между 30 и 40 години или по-късно, като при всяка жена интензивността и продължителността им са различни.

Нека разгледаме най-често срещаните неразположения в този период и начините, по които можем да ги облекчим.

Горещите вълни – как да се справим с тях

Горещи вълни наричаме внезапното усещане за горещина в гърдите и лицето. Обикновено то е съпроводено със зачервяване и потоотделяне. Затова в този период е препоръчително да се подбират дрехи от естествени тъкани. Те не спарват допълнително и попиват добре потта. За да разредите и облекчите горещите вълни през нощта, спете на отворен прозорец и с леки завивки. Малък, но полезен трик е да си лягате с гумена грейка, пълна с лед. В този период е възможно да имате проблеми и със съня. Затова се опитайте да си създадете максимално комфортни условия за сън. Пийте повече вода. При възможност стойте в по-хладни помещения, особено през лятото.

Приемът на нехормонални препарати, които имитират действието на естествените хормони, също спомага за облекчаване на неприятните симптоми, характерни за менопаузата.

Напълняването – можем ли да го избегнем и как

Друг, специфичен симптом на наближаващата менопауза е увеличаването на теглото. В началото бавно и неусетно, но постепенно и неумолимо броят на наднормените килограми се увеличава, докато в един момент се наложи да подмените целия си гардероб. Уж се храните и движите както обикновено, хранителният ви режим е един и същ от години, а защо цифрите на кантара постоянно летят нагоре?  За съжаление, на този етап не можем да си позволим да се храним така, както на младини, защото енергийните ни нужди намаляват.

При настъпване на менопаузата всяка трета жена покачва теглото си и е засегната от т.нар. метаболитен синдром. Хормоналните промени в организма оказват влияние на обмяната на веществата и по-конкретно на въглехидратния обмен, намалява и чувствителността към инсулина, което може да доведе до диабет. Увеличеното количество на мастната тъкан води до повишаване на холестерола и кръвното налягане, а те от своя страна – до добре известните ни сърдечносъдови заболявания.

Организмът на жената по принцип е защитен от появата на метаболитния синдром благодарение на женските полови хормони – естрогените. Те помагат за контрола на теглото, защото влияят върху обмяната на мазнините и въглехидратите. Освен това регулират работата на сърдечносъдовата система и поддържат еластичността на кръвоносните съдове.

Но по време на менопаузата нивото на естрогените спада и тяхното въздействие отслабва. Затова много жени, наред с намаляването на калорийния прием и засилване на двигателната активност, се насочват към различни методи за повишаване на нивото на естрогените в организма си. Това става с хормонални препарати, предписани от лекар, или чрез хранителни добавки, съдържащи т.нар. фитоестрогени – растителни съединения, които оказват естрогеноподобно въздействие на организма. Ако предприетите мерки нямат ефект, трябва да се обърнете към лекар, който да проведе нужните изследвания и да ви предпише правилен хранителен режим, защото обичайните диети на този етап по принцип не действат.

Резките промени в настроението и емоционалните изблици

Още един характерен синдром за наближаващата менопауза е честата промяна в настроението, повишената тревожност, раздразнителността и депресивните състояния. Чувствате, че не можете да се справите със стреса и ви потиска усещането за неразбиране от страна на околните.

Правилното хранене, повишената двигателна активност, спортът, намаляване на употребата на стимулиращи напитки като кафе и алкохол са част от „терапията“. Разбирането и подкрепата от страна на близките, заниманията с йога и медитация могат много да помогнат да преминете успешно през този сложен период.

Нередовният менструален цикъл

Това е още един от обичайните признаци на приближаващата менопауза, но за много жени се оказва неприятна изненада. При някои цикълът се скъсява, при други се удължава, често менструацията става по-обилна, започва да прескача… Имайте готовност за изненади и винаги носете със себе си дамски превръзки или тампони.

Сухотата и сърбежите в интимната област също са нормално явление през този период. Лекарите не препоръчват спирането на секса, даже напротив, защото активният полов живот поддържа тъканите на влагалището в нормално състояние. Ако страдате от сухота, можете да използвате лубриканти на водна основа с цел избягване на повторно раздразнение.

Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим е темата, в която обсъждаме симптомите на перименопаузата и начините за тяхното облекчаване. Това е мястото, където можем да зададем нашите въпроси и да получим изпробвани и действащи съвети от жени, които вече са преминали или в момента преминават през този особен период.

Най-важното при подготовката за менопаузата е да приемем неизбежните промени, да ги обсъждаме спокойно с приятелки и близки, да коригираме стила си на живот. Само така няма да се чувстваме изгубени и нещастни.

Обратно към форум BG-Mamma