Седмицата на бащата (8 – 14 ноември 2021 г.) е най-подходящото време да си поговорим за ролята на таткото в съвременното семейство.

Един от проблемите на съвременното общество е недостатъчното участие на мъжете в отглеждането и възпитанието на децата. В много семейства е застъпен моделът, при който бащата работи много и до късно, а вкъщи с децата се занимава основно майката.

Все още се счита, че главната и единствена задача на мъжа е да обезпечи материално семейството си. Но в борбата за повече пари понякога се забравят прости, но много важни неща. Често мъжете имат нужда да им се напомни за тяхното предназначение и тяхната роля за постигането на задружно семейство, в което да растат щастливи деца.

Добрият родител не се ражда, той се превръща в такъв

Да си баща не е по-лесно от това да си майка. От мъжа зависи дали ще стане добър баща. Какво очакват жените от своите съпрузи, каква е ролята им в семейството? За какво е нужен бащата днес?

Да поддържа майката и да я допълва. Жените природно са по-емоционални и понякога в сложни ситуации чувствата им взимат връх. Ето тук е особено нужен бащата със своето логическо мислене и здрав смисъл. Например детето се е разболяло. Помогнете на жена си да се ориентира към какъв лекар да се обърнете, чии съвети да слуша – на бабата или на педиатъра. Дори да сте много изморен, позволете на жена си да изкаже тревогите си, не я упреквайте за нейните страхове и съмнения. Помогнете ѝ при вземането на решения, разделете с нея отговорността. Понякога е достатъчно просто да попитате с какво можете да помогнете. Погрижете се за жена си, защитете я от стреса, по този начин на нея ще ѝ остане повече време, което да отдели за вас.

Да участва активно във възпитанието на децата. Според специалистите бащите твърде малко общуват с децата си. Опитайте се да отделяте повече от свободното си време – разговаряйте с тях, бъдете информирани за техните преживявания и проблеми, помагайте им активно да ги разрешат. Интересувайте се какво се е случило през деня. Проявявайте инициатива. Дори ако общувате с детето си само по 30 минути на ден, то ще се почувства по-защитено.

Да поема отговорност. Всички проблеми, които възникват в семейството, трябва да се решават съвместно. При създаването на семейство участват двама, значи и децата трябва да се възпитават от двама. Задачата на бащата е да поеме отговорността за своето семейство. Когато майката се оплаква, че ѝ е тежко, всъщност най-много ѝ тежи отговорността, а не домакинската работа. Защо само тя трябва да се безпокои за децата? Децата са общи, значи и решенията трябва да бъдат на двамата родители.

Между другото, за дивана. В много семейства, когато бащата се върне от работа, сяда пред компютъра или телевизора. Изморен от служебните проблеми, търси своя начин да си почине. Но често забравя, че жена му също ходи на работа, а след това се грижи за децата, пазарува, готви, чисти и най-вече носи постоянно огромния товар на отговорността. Да стовариш върху по-слабата си половинка по-голямата част от грижата за семейството не е никак мъжествено.

Да участва в семейните планове. Какво да се приготви за закуска или каква блуза да облече детето майката може да реши и сама. Но стратегическото планиране е задача, в която активно трябва да участва и бащата. Къде да учат децата, къде да се лекуват, колко време да прекарват пред компютъра, трябва ли и как да се закаляват, къде да прекарат почивните дни… Стратегическото планиране включва вземане на решения за това в какво направление трябва да се развива детето, в какви ценности да бъде възпитавано. Главната задача на бащата е да направи детето си щастливо. А това зависи и от уменията на детето да се обучава, да разсъждава, да взима самостоятелни решения. Именно бащата може да развие тези качества.

Да бъде за пример на децата. Счита се, че момчетата копират бащите си, а момичетата – майките. Но не във всички случаи е така. Детето наблюдава и двамата си родители и запомня тяхното поведение. Ако бащата си позволява нецензурни думи пред децата, то колкото и майката да обяснява, че не трябва да ги използват – това няма да подейства. Нито пък ще научите детето на чистота и ред, ако в дома ви е вечен безпорядък. Постъпвайте така, както бихте искали да постъпват вашите деца. Задължително обсъдете с жена си основните насоки на възпитанието: за храненето, за гледането на телевизия, за лягането вечер и т.н. В семейство, в което майката и бащата не могат да намерят общ език, децата са нервни и порастват като неуверени в себе си личности.

Да определя кое е добро и кое – лошо. Казват, че задачата на майката е да обича, а на бащата – да възпитава. Има най-различни мнения как трябва да се възпитават правилно децата. Но е много важно да им се обяснят категориите добро и зло, кое е правилно и кое не е. Много често децата се доверяват повече на бащите си, отколкото на майките. Затова задачата на бащата е да обяснява и да дава личен пример, че да се обижда майката е лошо, а да ѝ се благодари след вкусната вечеря – добро. Научете ги да спазват обещанията си, да не изпадат в истерии, да уважават околните, да не предават приятелите си, да бъдат опора на семейството, да се стремят към знания, да приемат парите само като средство, а изкуството – като една от вечните ценности. Ако тези качества са норма за вас, то те ще се възприемат като такива и от вашите деца.

 

Как да поощрим мъжете си да участват по-активно в семейния живот?

Много жени сами отстраняват мъжете си от гледането на децата: „Той нищо не разбира от бебета, само пречи, по-добре да изкарва повече пари“. Мъжете са много чувствителни към критиката – ако веднъж им се откаже или направи забележка, те повече няма да проявят инициатива. Затова жените трябва да позволяват на мъжете си да участват в грижите за децата. Още повече, ако бащите искат да помагат, но не знаят как.

Помогнете им. Мъжете са като децата – те трябва да се хвалят, да се поощряват, да им се казва, че без тяхната помощ проблемът не може да бъде решен. Те имат нужда да почувстват своята незаменимост. Разрешете им да вземат участие в семейните дела, поощрявайте ги.

Ето няколко практически съвета към жените, които искат да помогнат на мъжете си да станат по-добри бащи :

  • Пращайте децата на разходка с баща си в почивните дни.
  • Разказвайте му какво се случва в дома ви, докато отсъства.
  • Помолете го да погледа бебето – той ще разбере от собствен опит колко трудна и изморителна задача е това.
  • Търсете често съвета му как да постъпите в една или друга ситуация.
  • Ако детето има проблем, пратете го при баща му, за да го решат заедно.
  • Казвайте си директно от каква точно помощ имате в даден момент.

 

Заповядайте в група Татковци и група Семейни отношения на форум BG-Mamma!