Пубертетът при момчетата се характеризира с рязък скок във физиологичното и психическото развитие, което се изразява с външни и вътрешни промени. В този период момчетата постепенно се превръщат в мъже и този сложен процес е свързан с появата на множество въпроси и проблеми във взаимоотношенията с възрастните и връстниците.

Първите признаци на пубертета при момчетата започват да се появяват между 9 и 13-годишна възраст. На това в каква възраст ще се появят физическите изменения влияят множество генетични, вътрешни и външни фактори. Но едно може да се каже със сигурност – ако сте достатъчно внимателни и общувате често с детето, то няма начин да пропуснете този период.

Първите признаци са свързани с появата на вторичните полови белези. Нарастват половите органи. Появяват се косми в областта на подмишниците, краката и ръцете, пух над горната устна, понякога и по бузите и брадичката. Започва да се усеща неприятният мирис на пот (това е точното време да приучите момчето към редовни хигиенни процедури и да му купите дезодорант). Гласът му започва да загрубява.

Хормоналните промени влияят на целия организъм. Резките промени в тялото водят до психични промени. Характерът на момчето се променя, то започва да се отнася по различен начин към себе си, към близките си, към своите връстници.

Колко ще продължи пубертетът при вашето дете и кога ще завърши, зависи от много фактори. Около 15-та година може да се счита, че младежът вече е полово зрял. Но пълното съзряване на организма приключва на около 18 – 20 години, плюс-минус 2 – 3 години. Към края на този период вече се наблюдава характерният „мъжки“ глас и ясно се забелязва адамовата ябълка.

Най-често срещаните проблеми на пубертета:

  • Агресивност. Момчето не може веднага да формира модела на своето поведение. Какво означава да си мъж? Да проявяваш агресия, напористост? То се опитва да се разбере само със себе си.
  • Грубост. Неумението да проумее това, което се случва с него, и неудовлетвореността от себе си водят до такива прояви. Чрез бунта против по-възрастните се опитва да докаже своето порастване.
  • Честа смяна на настроението. Хормоналният фон е нестабилен, а това се отразява върху нестабилността на емоциите.
  • Поява на забележими симпатии към момичетата. Момчетата започват да се интересуват истински от противоположния пол по-късно от момичетата. В пубертета те много остро възприемат неуспехите си във връзка с отношенията и отказите от страна на девойките.
  • Суицидни мисли. Пубертетът при момчетата е опасен период. Емоционалната нестабилност, невъзможността да се справят с проблемите си, неуспехите могат да ги подтикнат към такива мисли. Много е важно момчето да не вижда в това лесен изход от затворения кръг и чувството на неразбиране и неудовлетвореност да не доведе до непоправимото.

Родителите често си мислят, че пубертетът трябва да премине с минимална намеса от тяхна страна, обосновавайки се, че иначе детето няма да може да развие собствен поглед върху обкръжаващия го свят и да се подготви за живота в него. Тази нагласа е изключително опасна за децата и за самите родители, особено ако целта е да се изградят пълноценни и добре възпитани личности.

 Ролята на родителите

Намесата на родителите в процеса на възмъжаване на техния син е нужна, но главното е да не се престъпват границите на взаимното доверие. Каква може да бъде тя?

  1. Общуването с бащата. В пубертета ролята на бащата е особено важна. Именно той притежава необходимия авторитет и опит, за да обясни на момчето какво се случва с него на този етап и защо това е толкова важно. По този начин момчето не само започва да се чувства по-уверено в процеса на всички тези промени, но и ще приеме социалния модел на баща си – мъдър човек, който винаги може да обсъди със сина си всеки проблем.
  2. Намерете хоби на детето. С това трябва да се заемете още преди началото на пубертета, за да може във важните моменти на физическото и психическото си развитие момчето винаги да има възможност да отклони излишъка на енергия в благоприятна посока, а не в криминални прояви или компютърна или наркотична зависимост. Своевременният избор на подходящ спорт ще помогне на детето не само да води здравословен начин на живот, но и ще изгради тялото и духа му така, че ще ви е благодарно цял живот.
  3. Определете нивото на свобода. Един от ключовите параметри при изграждането на истинския мъж е силата на волята и умението самостоятелно да се взимат решения. Ако навреме определите за себе си тези области от живота на момчето, в които няма да се намесвате, и му предоставите възможност само да решава тези или други задачи, вие ще му помогнете да развие въпросните мъжки качества. Например, когато давате джобни на детето, предварително решете дали ще контролирате къде ги харчи, или не. Ще може ли да си води гости вкъщи и при какви условия и т.н. Важното е да не забравяте, че доверието много лесно може да се разруши и че ако обещаете нещо на детето, задължително трябва да го изпълните. Ако нарушите обещанието си, не се учудвайте, че отношението му към вас ще се промени в негативна посока.

Няколко важни съвета, които действително могат да помогнат:

  • Не глезете детето.
  • Не се страхувайте да проявите твърдост.
  • Бъдете последователни.
  • Не давайте обещания, които не можете да изпълните.
  • Не се поддавайте на провокации.
  • Не се обиждайте, ако детето ви каже, че ви мрази.
  • Не карайте детето си да се чувства по-малко, отколкото е.
  • Не поправяйте детето в присъствието на чужди хора.
  • Не му четете нотации.
  • Не се преструвайте на идеалните родители, бъдете самите себе си и се стремете да станете по-добри.
  • Най-главното – обичайте детето си, независимо от всичко. Бъдете за него истински приятел.

Не е лесно за родителите да преживеят периода на пубертета. Но колкото и да е трудно, всичко, от което детето има нужда, това са любовта и вниманието от страна на възрастните, техните грижи и поддръжка.

В темата Пубертетът при момчетата родителите на момчета споделят своите проблеми в общуването с децата си в тази толкова сложна възраст. Включете се и вие със своя опит и съвети.

 

Обратно към форум BG-Mamma