Постоянният достъп до бързи удоволствия през смартфона нарушава баланса на допамин и е една от причините новите поколения да са все по-депресирани, твърди американският психиатър професор Анна Лембке.

Да оставяме децата си с телефон или таблет ни осигурява минути – а често и цели часове – на спокойствие. Малките са тихи и не искат нищо от нас, а през това време ние успяваме да отмятаме задачи или просто да отдъхнем. Но допаминовите дози, които децата ни поглъщат, имат трайни последствия за психиката им.

Действието на допамина

Допаминът представлява важен невротрансмитер, който играе роля за това усещането за удоволствие да достига до мозъка. Съединението е важно за регулирането на настроенията. Затова нарушеният допаминов баланс в организма често се свързва с депресивни състояния.

Също толкова опасни обаче са и постоянно завишените нива на допамин, обяснява Анна Лембке в книгата си “Допаминова нация”, която излезе на американския пазар в края на август. Причината е, че организмът ни винаги се стреми към баланс. При системно завишаване на допамина се променят праговете, при които се активират допаминовите рецептори. Казано по-просто, привикваме към високите дози и когато те престанат да действат със същия ефект, идва ред на още по-високите.

Кликнете тук за безплатна онлайн консултация с Людмил Стефанов – психолог и психотерапевт

Дигиталните дози допамин

Днешните дигитални поколения получават бързо големи дози през мобилните устройства – игри, приложения, социални мрежи със забавни клипчета. 

Децата поглъщат това съдържание в големи количества, защото е атрактивно, изключително достъпно и не изисква никакво усилие, но сигурно сте забелязали, че колкото повече гледат, толкова повече се засилва апетитът им за “дигитален допамин”. Времето, прекарано във взиране в екрана, постоянно се увеличава. И сигурно много от вас са забелязали, че децата и тийнейджърите стават отпуснати, раздразителни и даже агресивни, ако някой ограничи достъпа им до игрите и социалните мрежи.

Прочетете още: Научете детето да не прави по много неща едновременно

Капанът на бързите удоволствия

“Човешкият мозък е еволюирал в продължение на милиони години. През по-голямата част от това време, удоволствията са били много малко, а опасностите са дебнели постоянно”, пише професор Лембке в книгата си. “Работата е там, че вече не живеем в такъв свят. Днес сме удавени в удоволствия. Никога хората не са разполагали с такова огромно разнообразие от субстанции и дейности, които да доставят такова достъпно удоволствие. Само допреди 20 години, не съществуваше цялата тази вселена от пристрастяващи дигитални стимули – съобщения, лайкове, онлайн шопинг, онлайн залагания, снимки, клипчета. Съвременните дигитални продукти са създадени с идеята да бъдат пристрастяващи”.

След еуфорията – рязък срив

Броят на пациентите с депресия е скочил с 50% само за периода от 1990 – 2017 г., като най-голям е ръстът именно в държавите с високи доходи (по данни от проучването The Global Burden of Disease). И Анна Лембке вярва, че принос за това има масовата допаминова зависимост, в чийто капан падаме заради мобилните устройства.

Тя дори споделя в “Допаминова нация”, че е започнала да предписва “допаминов детокс” на свои пациенти с депресия и резултатите били впечатляваща. Страдащите от депресия трябвало да се откажат от всякакви игри, апликации и сърфиране в мрежата за поне един месец, като в някои случаи детоксът действал по-добре от лекарства.

Допаминова диета за децата

Така, както не позволяваме на децата си ежедневно да преяждат със сладко, не бива да ги оставяме безконтролно да блуждаят в мрежата часове наред. Ако имате пристрастен към телефона младеж вкъщи, опитайте да му приложите допаминовия детокс – след сърдитите изблици, най-вероятно ще настъпи момент, в който детето ви изведнъж става по-жизнено и общително и се концентрира по-добре.

Обратно към форума BG-Mamma

Родители сте на ученик? Открийте много полезни теми в специалния ни микросайт „Отново на училище“