По-добра концентрация, повече продуктивност – детето ви може да си ги гарантира, ако притежава едно важно умение.

Това е способността да се концентрира върху една задача, вместо да се опитва да мисли за няколко неща едновременно и да върши по малко от всичко.

Важи със същата сила и за възрастните, както се оказва според последните проучвания. Доказано е, че да мултитаскваме не води до по-добри резултати. В колкото повече различни посоки разпиляваме мисловната си енергия, толкова по-накъсан, бавен и тромав е напредъкът ни към крайната цел. Затова е особено важно да обясним на децата си, особено когато са в училищна възраст и са затрупани с различни задачи, че когато започнат нещо, трябва да го завършат докрай и едва тогава да захващат нещо друго.


Още важни теми за родителите на ученици ви очакват на микросайта ни „Отново на училище“


Има ли и други начини да помогнем на детето да се концентрира и да се справя по-ефективно със задълженията си?

Напред, но с малки крачки

Научете детето си да разбива големите задачи на малки “стъпки”. Например, когато трябва да си подреди стаята, нека определи кои са отделните етапи: всички дрехи да се сгънат и приберат на местата им; да се сортират и приберат учебниците и учебните пособия, да се оправи леглото, да се забърше прахът и т.н.. Така се създава тактика и по-лесно се пристъпва към конкретното изпълнение на всяка една задача.

Всяко нещо – на мястото си

Детето ви ще се фокусира много по-успешно, ако наоколо цари ред. Затова му създайте навик, преди да се заеме с нещо важно като писането на домашни например, да си разтреби стаята. Дори ако отдели само десетина минути за целта, след това умът му ще бъде по-спокоен.

Стриктен режим за лягане и ставане

Спазването на това правило не е лесна работа, особено ако вкъщи си имате тийнейджър. Но усилията да приучите младия човек да си ляга по едно и също време ще ви се отплатят. Лягането навреме, и то в приблизително един и същ час всяка вечер, е от голямо значение за това ученикът да е отпочинал пълноценно на сутринта, което пък се отразява пряко на способността за концентрация. Прочетете още: Да помогнем на тийнейджъра да открие своята професионална посока

Обратно към форума BG-Mamma