Искате да заведете децата на някое красиво и вълнуващо място в Европа? Може би нашата селекция от няколко града, подходящи за семейства, ще ви послужи като ориентир и вдъхновение.

Пътуванията, споделени с децата, са безценна част от наследството, което им оставяме. Да откриваме заедно света в цялото му изумително многообразие поражда вълнения, каквито се помнят дълго. А изборът на подходяща дестинация е решаващ за това цялото семейство да се чувства комфортно и да прекара приятно.

И така, към кои градове в Европа да се отправите с децата?

Дубровник

Със своите каменни улици и крепостни стени, които се издигат над скалистия бряг на Адриатика, Дубровник е като декор от филм. Или като оживял урок от учебника по история. Децата ще бъдат развълнувани да се докоснат до толкова различна атмосфера. В Дубровник препоръчваме да се разходите по крепостните стени и да се насладите на гледката. Долу, на скалите има плажуващи, в морето се забелязват гмуркачи и малки лодки, а залезът е несравнима гледка.

Бонус за мама и татко са симпатичните малки барове в подножието на крепостната стена, на самите скали и буквално на няколко педи от морската вода.

Децата ще се зарадват и на разходка с кораб до някой от красивите острови близо до Дубровник. Местата са подходящи и за плаж, но трябва да знаете, че през лятото е изключително горещо, а и градът е много популярен за туристите и е пренаселен в пика на сезона. Силно го препоръчваме през пролетта или есента.

Какви са актуалните условия за пътувания по света в ситуацията на пандемия? Нашите потребители обменят информация в тази тема във форума.

Лисабон

Португалската столица е съкровище, за което два-три дни няма да ви бъдат достатъчни. Разположен на няколко хълма, Лисабон предлага спиращи дъха гледки, много история, прекрасна морска храна, възможност да повозите децата на ретро трамвай, както и един от най-големите океанариуми в Европа.

Сред задължителните спирки е главният площад на самия бряг – Praça do Comércio (Прака до Комерсио). Много е просторен и децата спокойно могат да потичат, докато вие си направите задължителните снимки. Отидете и в най-стария квартал на града, Алфама, за да поскитате из малките стръмни улички, където ухае на чисто пране и от отворените прозорци тихо се носи фадо.

Детското въображение ще бъде разпалено и от разходка до Castelo de São Jorge – замъкът Сан Жоржи от XII век. Няма нужда да го търсите по карта, защото се издига на един от хълмовете и се вижда от почти всяка точка на града. Както и почти всяка точка на града се вижда от замъка. Панорамата си заслужава, а и в двора на Сан Жоржи децата ги очакват пауни, които се разхождат свободно.

Валенсия

Чували сте за Града на изкуствата и науките, или Ciudad de las Artes y Ciencias, построен във Валенсия и замислен като много специална туристическа атракция. Представлява ансамбъл от футуристични сгради, сред които е най-големият аквариум в Европа, L’Oceanografic. Има и планетариум, опера, музей и IMAX кино. Децата гарантирано ще се почувстват като попаднали в паралелна вселена и емоцията ще бъде голяма.

Иначе Валенсия е очарователен и спокоен град в старата си част. Там всичко може да бъде намерено на пешеходно разстояние и разходките са лежерни. Ако имате време, можете да включите в програмата си и доста просторната, красива и добре поддържана ботаническа градина.

Берн

Швейцарският град Берн не е сред местата, за които пътешествениците ще си помислят първосигнално. Но ако търсите наистина спокойно място с красиви гледки и заобиколено от впечатляваща природа, обърнете му внимание.

В Берн е живял Айнщайн и, очаквано, в града има музей, посветен на великия учен. Ще ви е интересно да посетите заедно и сградата на Парламента (срещу заплащане има и достъп вътре), както и Катедралата на Берн. Целият Стар град е обявен за паметник на ЮНЕСКО. Но за децата вероятно по-голяма атракция ще бъдат няколкото истински кафеви мечки, които се разхождат в парка „Мечата дупка“. И да не пропуснем да споменем магазинчетата за швейцарски шоколад, които са на всеки ъгъл!

Обратно във форума BG-Mamma