С наближаването на есента над нас отново надвисва сянката на многоглавото чудовище – простудните заболявания. Най-уязвими са, разбира се, децата, защото техният имунитет се формира активно и е принуден да се противопоставя не само на инфекциите, но и на стреса, на който е изложен растящият организъм във всички периоди на неговата социална адаптация. Това важи особено много в периодите на активно израстване или при адаптацията в детския колектив.

Ако детето ви често боледува, не бързайте да го тъпчете с витамини и лекарства. Тези препарати трябва да се приемат само по лекарско предписание. При повечето деца имунната система работи като часовник. Просто трябва да пораснат, а имунитетът им – „да узрее“. Така е решила природата, че детският организъм трябва да се запознае с всички инфекции, за да може по-лесно да ги понесе в ранна възраст. Все пак децата много по-леко понасят високата температура, отколкото възрастните.

Но въпреки това, има ли начини да стимулираме имунитета на детето по естествен път? Да, има. И най-важните от тях са… гладът, студът и физическата активност.

Не, не бързайте да се плашите и да реагирате негативно. В нито едно от тези направления не бива да се стига до екстремизъм – не е необходимо да морите детето от глад, да го карате да мръзне от студ или да го претоварвате с физически упражнения. Тук става въпрос за това, че противоположните действия – преяждането, изнежването и ограничаването на двигателната активност бързо и сигурно потискат имунитета (чести инфекциозни заболявания) или предизвикват неправилни имунни реакции на организма, т.е. той реагира, но не така, както трябва (алергични или инфекциозно-алергични заболявания).

  • Правилният дневен режим подобрява имунитета на детето

Обмяната на веществата при децата е много по-ускорена в сравнение с възрастните. Затова децата бързо се изморяват, от една страна, но и бързо се възстановяват, от друга. Много е важно детето да не се изтощава и преуморява.

  • Достатъчният сън повишава имунитета на детето

За да укрепят имунитета си, малките деца имат нужда от сън два пъти на  денонощие – нощен и дневен, като нощният трябва да бъде по-дълъг от този на възрастните. По време на съня децата растат, защото обмяната на веществата продължава да е по-ускорена в сравнение с тази на възрастните. Достатъчното количество сън въздейства на клетките на имунната система и повишава детския имунитет.

  • Рационалното и правилно хранене укрепва имунитета на детето

Децата трябва да се хранят по-често, защото храносмилателната им система е още незряла, не може да преработи и усвои голямо количество храна на един прием. Затова децата не бива да преяждат – те трябва да получават храната си на малки порции, но по-начесто. Менюто им трябва да бъде разнообразно, да съдържа повече полезни вещества точно заради ускорената обмяна на веществата. За да подсилим имунитета на децата, трябва да им осигурим достатъчно количество витамини, микроелементи, протеини и др. Освен това децата още растат и имат нужда да натрупат телесна маса.

  • Закаляването е отлично средство за повишаване на имунитета на детето

И при децата, както и при възрастните, множество рецептори са разположени на ушите, дланите и стъпалата. Ако създадем някакви екстремални състояния на тези рецептори и ги раздразним, те ще изпратят импулс за бойна готовност към всички органи и системи, в това число и към имунната система.

  • Психологичното състояние на детето е важен фактор за здрав имунитет

Психологическият фактор е много важен, защото настроението влияе силно върху състоянието на имунитета. Отговорни за това са хормоните на стреса, които са свързани и с положителните, и с отрицателните емоции. Когато детето е пренебрегвано, то няма основа за развитие и това оказва негативно въздействие върху имунната му система. Ако тренираме стресоустойчивостта на детето, това ще се отрази и върху устойчивостта на имунната му система. Това е един вид имунна стимулация.

 

До такива изводи стигнаха и някои родители в резултат на личния си опит в борбата си за повишаване и укрепване на имунитета на техните деца:

„Солна стая на нас ни помогна, правят се посещения по схема. Доколкото помня, първоначално са 10 посещения всеки ден, после 10 посещения през ден, нещо такова беше, питайте. Също така използвайте максимално лятото и водете детето на море и планина, при липса на възможност може просто в борова гора. Въздухът там укрепва имунитета.

Иначе може да започнете имуностимуланти есента, има много на пазара, посъветвайте се с педиатъра на детето.“

„Не злоупотребявайте с имуностимулантите. Нож с две остриета са. Ако имате минерален басейн, водете детето често. Моята така спря да боледува. Не за спорт, ами да се кисне там.“

„Имунитет се гради при среща с вируси, други хора, контакти. Супер, че е било на село сред природата, но си е част от живота и порастването. Моето дете 2 години беше така в яслата, после рязко спря да боледува. Изпил е какво ли не имуностимулиращо: бъз, мед, солна стая, нищо не помогна. За мен важното е да не навличам детето и да ходи бос.“

„Каквото и да правите, каквото и да давате, докато детето не се срещне с вирусите и не ги преболедува (със или без антибиотик), няма да изгради имунитет.“

„Аз вдигнах ръце от имуностимулантите, за хомеопатия не говоря, цяла наука, базирана на самовнушение. Първите няколко години децата много боледуваха, след като тръгнаха на ясла, после на градина – почти през две седмици. Тогава се побърках просто, лекарката ни също, защото ходехме нонстоп при нея. Жената тогава каза: нормално е, ще ги израстат към 5-6 година. Като че ли не е въпросът в закаляването, от моя опит, ами от връзката с болни деца в градината. Просто трябва да си изгради имунитет. Силна храна и чист въздух.“

„Това, което помогна на моето дете, беше смяна на личния лекар. Първата лекарка не пускаше никакви изследвания, хрема, кашлица, винаги се изписваха едни и същи лекарства. Знаех какво ще изпише, без да сме ходили даже. Все допускаше влошаване или детето не оздравяваше напълно. Като почнах да я водя при друг лекар, първо, прегледите бяха доста по-подробни, лечението не беше винаги едно и също, успяваше да я излекува. Та и това е фактор. Иначе от опит, каквото и да дадете, след като тепърва влиза в средата на ясла/градина, няма ли добър контрол и допускат ли се болни деца, каквото и да давате, файда никаква, докато не се сблъска и не преболедува типичните градински бацили.“

Можете да вземете участие по темата и да споделите и своя опит в темата Как да подсиля имунитета на 3-годишно дете преди градината?