Да поднесеш сватбен подарък под формата на пари в брой е практично, но пък неизменно повдига въпроса каква е достатъчната сума.

И съществува ли нещо като сватбен етикет по отношение на “подаръците в плик”?

Повечето мнения в тази тема във форума гравитират около сумата от 100 лв. на човек, съответно 200 лв. за двойка, ако сватбата е без хотелско настаняване. В случай, че младоженците са поели и нощувка за гостите, въпрос на усет е да добавите към подаръка си сума, която би покрила и нощувката.

Става дума не за педантично пресмятане до стотинка, но все пак за реалистична преценка колко е похарчило бъдещото семейство за куверт и за евентуално преспиване. Стремете се подаръкът да покрива тези разходи като минимум, над който да остане поне малка сума.

При това положение е ясно, че в София и по-големите градове се очаква парите да са малко повече, тъй като кувертите могат да бъдат по-скъпи.

Друго неписано, но популярно правило е това да заделяте по-голяма сума, ако поканата идва от много близки приятели или роднини. На сватба на колеги или познати можете да подарите и сума около минимума.

Открийте тук всички полезни дискусии на тема Сватба в BG-Mamma

За сравнение, как стоят нещата в чужбина? Според статия на американския Vogue, минималният праг е между 50 и 75 долара, всяка по-малка сума може да се сметне за липса на уважение. Средно американците дават по около сто долара. Но ако сватбата е на близки роднини, сумата скача до 127 долара средно.

Новост е това, че можете да пропуснете цветята. Все повече младоженци не се притесняват да напишат даже на самата покана, че не очакват букети от гостите си. Единствено ако семейството не ви е много близко и ако се притеснявате, че може да сметнат липсата на цветя за пренебрежение, е по-добре да постъпите по-консервативно и да им поднесете букет. Уверете се единствено, че цветята няма да увяхнат бързо в жегата. Розите, например, не са много удачен избор за сезона.

И не на последно място – не се притеснявайте да се съобразите със собствените си възможности.

Потребител на BG-Mamma написа следното:

“Ако поканиш човек, който получава пенсия 300 лв. или някой със заплата 600-700 лв., или самотна майка, или приятели, които не са добре финансово? Или просто не ги каниш, защото не са достатъчно заможни? Разбира се,че 50 лв. е приемлива сума за такива хора. Уважението не се изразява с това, че са ти напълнили плика, а с присъствието им.”

Така че недейте да се чувствате потиснати или виновни, ако не можете да отделите сума около общоприетия минимум. Ако домакините са ви близки, те със сигурност са наясно, че в момента не разполагате с големи възможности. Щом все пак ви канят, значи вашето присъствие в техния специален ден е онова, на което наистина държат.

Недейте и да решавате, че е по-добре да пропуснете сватбата, отколкото да се появите с по-малко пари в плика и да не си “изплатите” куверта. 

Когато в бъдеще си стъпите на краката, винаги можете с подходящ жест да се реванширате на семейството. Не че между близки приятели това трябва да се усеща като задължение! И все пак, при възможност и искрено желание от ваша страна, можете да ги зарадвате във всеки един бъдещ момент с нещо.

Пропуснатите моменти обаче не се връщат, затова най-важното за гостите на сватба е искрено да споделят радостта на младоженците. Това, че се радвате да празнувате любовта им, че сте ги уважили и от сърце сте им пожелали щастие, е повече от съдържанието на всеки един плик. 

Обратно във форума BG-Mamma