„Какво мислиш да правиш, след като завършиш училище?“

Ако имате тийнейджър у дома, сигурно знаете с какво „въодушевление“ се посреща този въпрос. Типично е младият човек да реагира с привидно безразличие на всякакви опити да го ангажирате в такъв разговор. Зад безразличието обикновено се крие объркване и дори дълбоко притеснение от това как да се ориентира в безбройните възможности, вероятно също е намесен и силен страх от провал. Тийнейджърът също така усеща собственото ви родителско притеснение за неговото бъдеще, което завърта всички в омагьосан кръг и не само не дава правилните отговори, но и ви отдалечава от тях.

Затова, вместо да притискаме ученика с подобни директни въпроси, е по-добре да получим насоки от опитен професионалист. В „Специалистите говорят“ на BG-Mamma правим точно това, като в помощ на родителите в специалната дискусионна тема е на разположение кариерният консултант Ели Мантовска.

Нейният подход е базиран на това да окуражаваме себепознанието на младия човек и да му предложим простички начини да се информира за възможностите и да експериментира със себе си. Ето някои от нейните конкретни предложения към родителите:

Поговорете за любима книга или филм, свързани с определена професия, която смятате, че би била интересна за младия човек. Може да подарите или заемете биографична книга или да изгледате заедно интервю с човек, практикуващ дадена професия и да обсъдите наблюденията си.

Предложете идеи за доброволческа или платена работа или стаж в област, която може да представлява интерес. Включително и в условията на пандемия има възможности за дистанционна работа по конкретни задачи, които да дадат “вкус” за евентуална бъдеща кариера.

Проведете “интервю” с тийнейджъра, доколкото е възможно безпристрастно. Може да е под формата на игра и всеки от семейството да отговори на въпроса, който му се падне. Например, въпроси като:
– С какво … (любим предмет в училище) ти е най-интересен?
– Какви качества ти допадат най-много у вдъхновяващите учители/ръководители?
– Как биха те описали приятелите?
– В каква професия смяташ, че близките ти биха те припознали?
– Ако можеше да си измислиш несъществуваща длъжност, каква би била тя (например “ловец на хвърчила”, “главен изпълнителен директор по щастието” и т.н.)
– Каква суперсила би искал/а да имаш?
– На кой човек (познат, историческа личност, герой от книга/филм) се възхищаваш?

За всеки отговор може да се даде и обосновка защо.

Ако младият човек вече има изявен интерес в няколко сфери, може да му предложите да проведе детайлно проучване в Интернет и сред познати за естеството на работата, търсенето на този вид специалисти, заплащането, подготовката, която се изисква. Ако тийнейджърът се нуждае от помощ, може да потърсите сред познатите Ви хора, които биха се съгласили да бъдат интервюирани/да покажат един свой служебен ден. След това, на база на критерии, определени предварително от младежа, нека анализира информацията и я представи на близък човек.

Да вземе безплатно онлайн един учебен клас от специалността, която го интересува. В момента много университети дават такава възможност и това е начин младежите отрано да се запознаят с естеството на материята, която биха учили.

Да си направите всички в семейството безплатен поведенчески анализ и да обсъдите резултата. Например анализът “16 личностни типа”: https://www.16personalities.com/bg

Да посети онлайн или на място университет, да научи повече за преподавателите, да се запознае със студенти, вече завършили специалността.

Да напише автобиографията си на 35 г. днес.

Да подарите книга, свързана с кариерно развитие, например “Какъв е цветът на твоя парашут” от Ричърд Нелсон Боулс.

Освен да използвате тези общи насоки, можете да получите отговор на конкретен въпрос, който касае интересите и евентуалното бъдещо развитие на вашето дете. Можете да го зададете в консултативната тема на Ели Мантовска във форума, където тя ще ви даде персонален отговор!