Отминаха дългоочакваните великденски празници и семейните сбирки край препълнените с вкусни ястия трапези. Останаха спомените за приятно изкараните мигове, няколко поизсъхнали козунака и куп изпотрошени шарени яйца, които се чудим какво да правим – вече не ни се ядат, а ни е жал да ги изхвърлим. Ето няколко практични идеи как можем да оползотворим останалите великденски яйца така, че да изненадаме приятно нашите близки:

Яйчен пастет

Варени яйца + майонеза + горчица. Модифицирате го както ви допадне – може да добавите подправки, да махнете горчицата, да добавите сирене и т. н. Пасирате. Може да ползвате сместа за филийки, кроасани, да направите ролца с шунка, да фаршировате домати или пък да сложите само жълтъци в сместа и с нея да напълните сварения белтък с шприц във формата на целувка.

 

Салата с яйца I вид

Нарязани на дребно яйца, консерва царевица, малко майонеза, скилидка чесън, малко настърган кашкавал – децата ми много харесват този „бъркоч“.

Салата с яйца II вид

Кисели краставици, нарязани сварени яйца, варени картофи, моркови, може гъби, цвекло, майонеза. Нещо като руска салата, но без месо. Много е вкусно.

Салата с яйца III вид

Яйца, нарязани на едро, например едно яйце на 6, кутийка хубава царевица, лъжица сладка горчица и майонеза.

Салата с яйца IV вид

Варени картофи, шунка, майонеза, настъргани варени яйца – редуват се пластовете и се завършва с яйца. Украсява се с маслини.

Яйчена салата с кашкавал

6 бр. яйца

80 г твърд кашкавал

1 и 1/2 с.л. майонеза

3 скилидки чесън

сол

Яйцата се сваряват, обелват и настъргват. Кашкавалът се настъргва. Скилидките чесън се обелват и счукват с малко сол. Всички продукти се разбъркват в чиния заедно с майонезата.

Пастет от яйца

Пастет с авокадо, сирене, масло и яйца. Всичко се намачква и овкусява. Може да се добави малко сол, черен пипер, лимонов сок.

Огретен от яйца

Продукти за 3 – 4 порции:

8 яйца

2 стръка пресен лук (по желание)

200 г сос бешамел

50 г настърган пармезан или грана падано

сол

черен пипер

зехтин

магданоз (по желание)

Сварете яйцата за 8 – 10 минути. Охладете ги и обелете.

Вземете малка тавичка или форма за печене с размери около 20х15 см. Сипете малко зехтин на дъното и го размажете по цялата форма.

Нарежете яйцата на четири и ги наредете в тавичката. Нарежете зеления лук на ситно и го разпределете върху яйцата. Овкусете леко със сол и черен пипер. Полейте с бешамела, а върху него настържете малко пармезан или грана падано. Ако нямате, може да ги замените с друг вид кашкавал.

Загрейте фурната на 200°С. Изпечете за около 15 минути, докато се запече леко кашкавалът. Сервирайте топло.

Яйчена разядка с крема сирене

Продукти:

4 – 5 сварени яйца

50 г настъргана бяла скаморца (или моцарела)

150 г крема сирене

100 г заквасена сметана

1 връзка зелени подправки – стрък зелен лук, стрък пресен чесън, няколко стръка копър и магданоз

сол и черен пипер

Приготовление:

Яйцата обелете и настържете на ренде. Настържете и сиренето скаморца. Подправките нарежете на ситно. Сипете всичко в купа. Прибавете крема сиренето и сметаната, солта и черния пипер и разбъркайте всичко, докато получите хомогенен пастет. Сервирайте с пресен хляб.

Лютика

Печени чушки, които се счукват, а аз пасирам за по-лесно, добавя се сол, олио, настъргани яйца и настъргано сирене. Обърква се. Става за гарнитура, а аз и на филийка си я хапвам.

Повече идеи и рецепти може да откриете в едноименната тема Какво да приготвим с яйцата от Великден?