Великден е най-големият и светъл пролетен празник в християнската църква. С него са свързани много традиции, но тези, които остават винаги неизменни и се считат за най-важни, са боядисването на яйца, печенето на козунаци и празничната украса.

Тя се предшества от също така традиционното „голямо пролетно“ почистване на дома. След старателното измиване на прозорците, изпиране на завесите и килимите, почистването на пода и излъскването на мебелите до блясък, можем да пристъпим и към най-веселата и приятна част от подготовката за светлия празник – украсяването на дома с великденски декорации и атрибути, боядисването на яйцата и приготвянето на празничните ястия.

Преди да пристъпим към украсяването на дома, трябва да помислим какви великденски композиции и украшения ще изработим сами и какви ще купим готови от магазина. Класическите атрибути – великденските яйца, можем да аранжираме по най-различни начини. Например да оформим гнезда от клонки или слама, в които да разположим боядисаните яйца и различни фигурки на зайчета и пиленца. Такива гнезда можем да украсим още с пъстри цветя, ленти, пера… Други варианти за декорации с пъстри яйца са великденските дръвчета, венци и букети. За тях обичайно се използват изкуствени яйца от хартия, пластмаса или празни яйчени черупки.

Рамките на прозорците можем да украсим с венци от изкуствени или естествени цветя и зеленина, а стъклата да изрисуваме с подходящи бои или да налепим великденски стикери. На первазите можем да поставим саксии или сандъчета с цъфнали пролетни цветя – нарциси, лалета, между които да надничат весело пъстри яйца, пиленца и зайчета.

Ако имате балкон или тераса, не ги оставяйте неукрасени. Открити или остъклени, балконите предлагат на въображението много възможности, например надуваеми животни (зайчета, агънца, кокошчици), великденски дръвчета, тематични украшения от дърво и слама, саксии и сандъчета с пищна зеленина (например предварително засяти зърна от овес или пшеница)… Нека и вашият балкон напомня на минувачите, че в този дом се празнува Великден.

Най-подходящото украшение за входната врата е декоративният великденски венец, сплетен от сухи или свежи върбови клонки и украсен с пъстри ленти, пера, яйца, цветя… Позволете на фантазията си да се разгърне, за да създадете оригинални декорации не само за входната врата, но и за интериорните врати във вашия дом.

От особено значение е аранжировката на великденската маса. От нея в най-голяма степен зависи създаването на празничната атмосфера за този светъл и необичаен празник.

Покривката трябва да е нова и тематична, салфетките – в ярки и светли цветове. Между тях разположете фигурки на животни, символизиращи празника – пиленца, зайчета, кокошчици, агънца.

Цветята са задължителен атрибут на великденската трапеза. Вази с нарциси и лалета, саксии с пролетни цветя или поникнало жито – всички те ще допринесат за празничното настроение на вашето семейство.

В средата на масата разположете кошничка с боядисани яйца. На дъното постелете слама или сухи клонки. Ако искате да аранжирате яйцата на блюдо и да изглеждат по-оригинално, насипете червен фасул или леща, а отгоре наредете яйцата. Може да използвате също и оцветени парчета от кори за яйца.

Да не забравим и най-главното – великденските козунаци. Около най-големия от тях наредете най-красивите яйца и ги поставете в центъра на великденската си композиция.

И не забравяйте, че колкото по-красиво и празнично украсите дома си за Великден, толкова по-весело и задушевно ще протече самият празник.

Снимките, използвани за илюстрации в статията, са предоставени от потребители на форум BG-Mamma в темите Декорация – за повече красота и уют в нашия дом и Аранжиране на маса – тема 7.