Искате да се погрижите за своя външен вид в домашни условия, но все още търсите най-подходящата маска за лице и коса?

Домашните маски са приятен начин да се поглезите – те са лесни за приготвяне, ефективни и съдържат изцяло натурални съставки, повечето от които се намират във всеки дом.

Предлагаме ви четири изпитани рецепти, споделени от потребителите на група „Красива мама“, с които ще вдъхнете живот на кожата и косата си.

Подхранваща маска за коса

1 с.л. мед
1 с.л. коняк
1 с.л. зехтин
1 жълтък
3 – 4 капки витамин Д

Косата се намазва обилно със сместа и се завива в найлонова торбичка, за да се получи загряващ ефект. Стои се с маската около час – час и половина, след което косата се измива.

Допълнителен съвет!
Избягвайте да слагате жълтък в маската, ако косата ви е боядисана. Цветът пада значетелно по-бързо.

Маска за лице с авокадо и какао

Намачкайте половин авокадо в малка купичка и добавете една супена лъжица натурално какао на прах и една супена лъжица мед. Разбъркайте добре. Нанесете маската върху почистена кожа. След около 10 минути измийте с хладка вода и нанесете хидратиращ крем.

Почистваща маска с жива мая

Реших да споделя с вас предаваната ни от поколения в къщи маска за лице. Подходяща е за всякакъв тип кожа и се води като маска с дълбок пилинг ефект. Почиства черните точки и отстранява мъртвите клетки. Лицето придобива много свеж вид, а кожата става мека, еластична и бляскава.
Приготвя се с мая, прясно мляко и хума. Взима се жива мая за хляб, горе-долу около орех. Прибавят се 4-5 супени лъжици прясно мляко и хума, в количество колкото да се получи гъста каша, която да не се разтича по време на нанасяне. Може да се добави и малко пресен лимонов сок и мед за избелване и подхранване.

Сместа се нанася на предварително почистено на парна баня лице и се стои, докато маската изсъхне напълно. През това време не трябва да се говори, защото маската се стяга много и ако се пропука, ефектът няма да е същият.
Като изсъхне напълно, се олющва, доколкото е възможно, а останалото се отмива – първо с топла, а след това със студена вода. Правя я всяка седмица и съм много доволна от ефекта ѝ.

Затопляща маска с мед и канела

2 с.л. мед
1 ч.л. канела
сок от половин лимон

Затоплете меда за няколко минути, за да се втечни. Смесете в малка купичка меда и канелата и добавете лимоновия сок.
Канелата доказано облекчава възпаления и зачервявания по кожата и се справя с излишното отделяне на себум. Тя стимулира кръвообращението и леко ще затопли и почисти кожата. Нанесете маската с нежни масажни действия и я оставете върху лицето  за около 15-20 минути, след това измийте с топла вода. Благодарение на маската кожата ще бъде чиста, мека и гладка.