Салатата през зимата е вкусно допълнение не само при ежедневното хранене, но и в празничното меню. По това време на годината тя трябва да бъде по-калорична, защото организмът ни има нужда от повече гориво, за да се пребори със студа.

За приготвяне на вкусна зимна салата се използват основно сезонните пресни зеленчуци – моркови, лук, картофи, зеле, цвекло, замразени или консервирани храни като  грах, царевица, нахут, боб…, както и гъби, месо, яйца, риба и морски дарове. Да не забравим също и достъпните целогодишно колбаси, сирена, маслини, майонеза, сметана и техните вариации. Плодовете, ядките, семената и др. добавки могат само да обогатят и да добавят екзотичен привкус и на най-традиционната салата.

Днес сме подбрали за вас 7 от най-интересните рецепти, предложени от нашите кулинари в темата За любителите на салати, с надеждата, че с тяхна помощ ще разнообразите зимното си меню и ще изненадате приятно вашите близки.

Италианска салата с паста от Morena

Продукти:

1 опаковка паста, сварена според указанията на опаковката
2  чушки – зелена и червена, нарязани на кубчета
1/2 ч.ч. луканков салам, нарязан отново на кубчета
1/3 ч.ч. филе или шунка – на кубчета
3/4 ч.ч. кашкавал, нарязан на кубчета
2 1/2ч.ч. чери домати, нарязани на четвъртинки
пресен магданоз

Объркайте охладената паста с всички подукти.

1 ч.ч. италиански дресинг

Нужните продукти за дресинга:

3/4 ч.ч. олио
1/4  – 1/3 ч.ч. ябълков оцет
2 с.л. вода
1 ч.л. пресован чесън
2 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. настърган пармезан

Разбъркайте всичко много добре, в бурканче, да се смесят хубаво съставките. Ако престои един час в хладилника или използвате на следващия ден – още по-добре. 🙂

Залейте пастата с дресинга и разбъркайте добре.

Салатата на ValentinaP

Една марулка (може айсберг или друга зеленина), 1 глава сварено червено цвекло на кубчета, 1 портокал на кубчета, моцарела също нарязана (може и друго сирене на вкус), сол, лимон, зехтин и зрънцата на един нар.

Много ароматна салата с приятен леко кисел вкус.

Салатата на Dalindrah

Базата е смесена салата, моркови, авокадо, домати, краставици и отгоре една топка гъст домашен хумус. Сосът е един горчичен без олио от магазина и е много нискокалоричен, но е супер вкусен и ще купя пак определено. Семената са сусам, коноп и слънчоглед.

Мус от авокадо от Джаста Праста

Добре узряло авокадо, заквасена сметана, копър, чесън, сол, ръска чер пипер, малко зехтин и пресен лимонов сок. Авокадото се намачква, обърква се с подправките и дресинга и накрая се добавя сметаната, разбърква се до хомогенна смес, сервира се с резенче лимон, стрък копър и сухар и… ядеш и ревеш.

ПП Ако искате да добиете пухкава консистенция на мус, просто разбийте всичко с пасатора. Но и с парченца, които се усещат, е много приятно.

Тайландска салата от Morena

Продукти:

пилешки гърди със стайна температура и нарязани на ленти
кориандър
джинджифил
лимонова трева
оризови нудли
сусамово олио
морков на тънки жулиени
зелен лук
мента
тайландски босилек/ заменете с обикновен
листа от кафир лайм, нарязан много тънко/ заменете с кора от лайм
червена чили чушка

Дресинг:

палмова захар/ кокосова/ тъмна кафява
кокосово мляко
рибен сос
кора и сок от лайм
малко сол
фъстъци
кокосов чипс

Приготвяне:

Поширам пилешкото, като кипвам вода, добавям подправките и месото, захлупвам и изключвам огъня – след 15 – 20 минути минути е готово, охлаждам малко.

Накисвам оризовите нудли във вряла вода, после отцеждам и поръсвам с малко сусамово олио.

Събирам всичко и заливам с дресинга.

При сервирането поръсих с накълцаните фъстъци и кокосовия чипс.

Салата от моркови на BЕЩИЦА

Моркови, счукан чесън, запечени кедрови ядки, копър. Подправени с лимонов сок, олио и сол. Без много съставки, но с уникален вкус. Ядките поръсвам отгоре преди сервиране, за да се запазят хрупкави и ароматни.

Сaлата от Enter Sandman

Не е нещо особено, но пък е много вкусно. Зелени и червени чушка, магданоз, много чесън, извара, сусамово олио, балсамико, варени яйца. Същото може да е във вариант пълнени сурови чушки.

Добър апетит!