Появата на нов член на семейството е съпроводена от хиляди вълнения и … от един огромен списък за пазаруване, който расте с всеки изминал ден. Една от най-важните и дълго обмисляни покупки за всички бъдещи родители е количката за бебето. Особено ако очаквате първото си дете, сигурни сме, че решението какво да изберете ви се струва много трудно. Не помага и фактът, че пазарът е залят от разнообразни модели, защото колкото по-голямо е предлагането, толкова по-сложен е изборът.

Неслучайно темата в BG-Mamma, в която родителите обменят своя опит с Нейно Величество количката, носи гръмкото заглавие: „Бебешката количка – цяла наука за второ висше“. Ако ви се учи още, запишете второ, но ако нямате желание, прочетете тук част от техните съвети, които обобщихме, за да направим избора ви една идея по-лесен и бърз.

Търсете лекота и маневреност

Няма какво да се лъжем, улиците в България не са най-качествено направените, на хиляди места има неравности и дупки, а тротоарите са високи. Затова при избора на градка количка обърнете внимание да бъде сравнително лека, да се вдига лесно и удобно, да завива и да спира безпроблемно и без излишни усилия от ваша страна. Не забравяйте, че към теглото на количката скоро ще се прибави и теглото на едно бебе, което расте и наддава с бързи темпове.

Големите гуми са необходимост

Големината на гумите е от особено значение в случаите, когато преминавате през неравни повърхности като паветата в града или се разхождате по неасфалтиран терен сред природата. Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дали гумите са помпащи се или не. Тук помислите отново за своето удобство.

Включените аксесоари са предимство

Сенник, комарник, дъждобран, чанта за количка, чадър… Това е само кратка представителна извадка на това, което ви е нужно за митичното изпитание, наречено разходка. Сега сериозно – хубаво е количката ви да е оборудвана с тези приспособления, за да сте спокойни през всеки сезон. За сенника е важно да бъде достатъчно широк и дълъг, за да предпазва ефективно детето от силното слънце през лятото. За комарника – да спира досадните набези на насекомите, но да бъде и от проветрива материя. Чантата за количка трябва да побира всичко нужно за едно излизане и да бъде функционално разпределена, за да не губите твърде много време в ровене.

Помислете за цвета на тапицерията

Черните и светлите колички са сред най-продаваните и ежедневно виждаме майки в парка, избрали тези десени. Не бива да забравяме обаче, че детето се цапа и то много, а това оставя редица петна, които личат най-силно точно върху тези цветове. Текстилът на почти всички колички се сваля и пере в пералнята, но ако ви се иска прането му да не е ежедневие, обмислете покупката на по-цветна количка. Друг минус на моделите в черно е, че черното привлича слънчевата светлина, а това не е най-желания ефект през лятото.

Има още редица мнения и критерии, с които ще се сблъскате онлайн и на живо. Не забравяйте обаче, че перфектната количка не съществува и че най-важното в крайна сметка е детето ви да расте здраво и щастливо. А най-важното условие за това е безусловната ви любов и подкрепа.