През зимния сезон е важно да се погрижим за красотата си. Ниските температури навън, силният вятър и сухият въздух от парно и климатици може да повлияят неблагоприятно на нашата кожа и коса.

В тази статия сме събрали най-полезните съвети на потребителите на група „Красива мама“, които знаят как да поглезим кожата и лицето си с подходящите масла и билки, домашни процедури и хидратиращи маски.

Предлагаме ви 21 интересни и изпитани домашни рецепти и трикчета, с които гарантирано ще дадете на кожата и косата си най-добрата зимна грижа, която заслужават.

  1. Вярвам в силата на хидратацията и не забравям да пия през зимата достатъчно вода. Винаги имам до себе си бутилка с минерална вода или топъл чай и се старая да изпивам поне литър и половина течности на ден.
  2. Зимното слънце може да нанесе големи вреди на кожата, затова задължително нанасям крем с висок SPF на лицето си. Ако ходим на планина – задължително намазвам дебел пласт на носа и усните си.
  3. През зимата устните ми се особено напукани, дори кървящи. Нося във всяко яке или чанта балсам за устни и нанасям по няколко пъти на ден. Когато духа силен вятър, е много важно да не облизваме устните си, защото се напукват още по-силно.
  4. В студено време имаме нужда от подхранващи продукти, а не хидратиращи, защото водата може да замръзне в порите и капилярите.  Трябва да изберем продукти на маслена основа, които създават защитен филм за кожата.
  5. Аз имам студова алергия и зимата за мен става една сериозна и жестока борба със сухата кожа. От миналата зима насам използвам чисто бадемово масло и вечер слагам мандариново, за да ми се тонизира кожата през нощта. Никой крем не може да ми даде същия резултат. Тази формула ми я препоръча дерматоложка от Лондон и съм ѝ безкрайно благодарна.
  6. Обръщам голямо внимание на ръцете си през зимата. Задължително навън нося ръкавици, а кожата мажа с богат крем за ръце и нокти.
  7. Няма нищо по-хубаво от топла вана през зимата. За допълнителна доза хидратация капвам малко ароматни етерични масла. Кожата става като на бебе.
  8. Почиствам мъртвите клетки на кожата си с утайката от кафе. По-хубав пилинг от това не съм срещала, не остава лепкаво усещане по кожата, а банята се чисти с подвижния душ за 1 минута.
  9. Аз харесвам по-грубо ексфолиране на тялото и затова си правя домашен скраб, като последния път сложих захар, кафе и кокосово масло. На око го правя и го слагам в кутийка.
  10. През зимата не почиствам лицето си с изсушаващ тоник, а след почистване минавам с розова или лавандулова вода.
  11. Само лятото използвам почистващ гел за лицето. Зимата разчитам на тоалетно мляко или по-кремообразен почистващ продукт.
  12. Зимата ми е почти невъзможно да използвам матови червила – усните ми се изсушават прекалено много. Нанасям подхванващо червило, гланц или цветен балсам за устни.
  13. От носенете на шапки ми се наелектризира косата, затова капвам малко сухо масло за коса и тяло върху четката и се сресвам. Косата става изключително бляскава и подхранена и не хвърчи на всички посоки.
  14. В малка керамична купичка слагам 1 – 2 лъжици зелена хума и добавям ябълков оцет, който задължително трябва да е натурален. Разбърквам с дървена лъжичка докато се получи каша. Нанасям маската на лицето и изчаквам 10 – 15 мин и след това изплаквам кожата. Резултатът си заслужава – чиста и дишаща кожа.
  15. Моята любима домашна маска за бърз растеж на косата.
    3 с. л. горчица; 3 с. л. масло от авокадо; 1 с. л. канела
    Съставките се смесват и нанасят в корените на косата. Увийте косата с найлонов плик и кърпа. Горчицата и канелата загряват скалпа и стимулират кръвообращението, а маслото от авокадо подхранва и заздравява косата.
  16. Всяка зима използвам веднъж месечно ексфолиращи чорапи, с които поддържам стъпалата си меки. След няколко дни кожата започва да се лющи, затова процедурата е най-добре да бъде правена през зимата.
  17. През зимата не използвам пудра за лице, а ружа заменям с кремообразна формула. Лицето изглежда по-сияйно и свежо.
  18. Старая се лицето ми да има хубав цвят и през зимата, като нанасям лек бронзиращ продукт с блясък.
  19. През зимата коленете и лактите ми стават сухи и напукани. Натривам ги със смес от сода бикарбонат и лимонов сок, а след това нанасям подхванващ крем и арганово масло за омекотяване.
  20. Моят съвет е поне два пъти през зимата да посетим фризьора си за подстригване на сухите крайчета на косата, които се заплитат в шапки и шалове.
  21. Тази зима използваме за първи път овлажнител на въздуха. Определено се усеща разлика. Изчезнаха проблеми като сухота в носа и гърлото, сърбяща, суха и напукана кожа.