Когато започнем подготовката за предстоящите празници, едно от първите неща, с които се заемаме, са коледните меденки. Това са онези красиви и вкусно ухаещи фигурки, украсени с ядки или глазура, които са любимо лакомство за малки и големи и чийто аромат е неизменна част от духа на Коледа. Те могат да допълнят менюто за празника, да се опаковат и поднесат като коледен подарък и даже да се окачат като украса на елхата.

От групата Празнична трапеза подбрахме за вас няколко изпитани рецепти, препоръчани от нашите страхотни кулинарки, както и полезни съвети за приготвянето им в домашни условия.

Меденките на mammaviki

Ето любимите меденки на моето семейство. Приготвят се от 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 4 препълнени с.л. мед, 1/2 пакетче канела, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер и брашно за средно меко тесто около 6 ч.ч. Оформят се топчета с ръце и се пекат в умерена фурна.Отгоре може да се украсят с шоколад по желание.

 

 Медени сърчица с шоколад на Pep-4o

Продукти: 200 г мед, 150 г захар, 2 яйца, 150 мл олио, 2 пак. бакпулвер (20 г), 1 с.л. канела, 2 ч.л. джинджифил, 2 чаши от по 220 мл брашно, 2 с.л. кисело мляко, 100г шоколад за глазура и 2 с.л. прясно мляко или течна сметана.

Приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се медът (да не е захаросан), канелата и олиото. След като се обърка добре, се прибавя брашното с бакпулвера.

Докато може – с миксера се бърка. След това се омесва с ръце – тестото трябва да е сравнително меко. Не се меси много, колкото да се събере на топка. Разделя се на 2 части и всяка се точи на кора, дебела около 6 – 8мм. Изрязват се фигурки по желание. Нареждат се на разстояние поне 1 см една от друга.

Пекат се на намаслена хартия в загрята фурна на 200 градуса за около 10 мин – според фурната, но до съвсем леко зачервяване. Вадят се, завиват се с кърпа да се задушат.

След като изстинат хубаво, се приготвя глазурата от шоколада и сметаната (2 течни сметани за кафе). Потапят се половинките на всяка и се нареждат на найлоново фолио да засъхват. Ако е възможно, се прибират в хладилник за малко. Може шоколадовата част да се поръси с шарени пръчици, но и така са достатъчно лъскави.

Меденките на hope

Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.л. сода, угасена с оцет, 1 с.л. канела, около 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 млечен шоколад, пр. мляко

Яйцата, олиото, захарта и медът се разбививат с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват брашното, содата и канелата. Към сухата смес постепенно се добавя течната и се омесва меко тесто. Не трябва да лепне много, но в никакъв случай не бива и да е твърдо. Затова и брашното е приблизително, започнете с 2 ч.ч. чаши и добавяйте постепенно, колкото още е нужно. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва вече охладеното тесто и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене.Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенеят леко.

Глазурата аз приготвям в микровълнова фурна, но може да се направи и на водна баня. Натрошавам шоколада в купичка, капвам малко пр. мляко и слагам в микровълновата за 30 сек. Като изтекат, изваждам и разбърквам, сипвам още няколко капки пр. мляко и отново в микровълновата за 10 сек. Изваждам и бъркам интензивно, докато се получи гладка смес. Ако е нужно, се сипва още прясно мляко, глазурата не трябва нито да е прекалено рядка, нито много гъста. Може да се направи и с натурален шоколад.

Вече изстиналите меденки се намазват с шоколада и се оставят глазурата да изсъхне хубаво. Прибират се в кутия и при тях се пуска парченце ябълка, с която се оставят за една нощ. На сутринта ябълката се вади. От влагата меденките пускат аромата си много приятно и стават по-меки. Меденките могат да се направят една седмица преди Коледа или ден-два преди празника. Ако изберете втория вариант, ябълката може да се държи и по-дълго време, за да омекнат хубаво сладките, освен ако не ги предпочитате хрупкави.

Съвети от natalyna за приготовление и съхранение на коледни сладки:

Повечето сладки за Коледа могат да се направят поне месец преди празника – някои дори след отлежаването са по-вкусни. Идеята е, че в дните преди самия празник се нуждаем от повече време за други приготовления (готвене на празничните ястия, украса, подаръци) и не е нужно да се пренапрягаме и със сладките. Това обаче не означава, че не могат да се приготвят и в последния момент, само е нужно да се спазват някои основни правила.“

„При меденките, които се изрязват на фигурки, за да останат меки, основното правило е дебело разточване (меденките при печене се надуват леко, но не много, затова не се притеснявайте, че ще станат много дебели) – 5 – 7мм. Другия момент, който трябва да следите, е печенето – след като започнат да порозовяват краищата, веднага изваждайте. Може да ви се стори дори, че не са още опечени, че са много меки, но след изстиване се стягат и си придобиват нормална твърдост, а не стават „троши-зъби“. Ако случайно ги изпуснете и препечете, може или да ги залепите по две с мармалад или крем, или да ги оставите в добре затворена кутия с четвърт ябълка, която сменяте през ден.“

„Съхраняването на готовите сладки е най-добре да е в сухи и добре затварящи се кутии – метални, картонени, пластмасови. Оставете ги на хладно и сухо място – килер, балкон (ако е сухо), може и хладилник. Ненамазаните и неукрасени сладки може дори да замразите – издържат година.“