Мариноването на зеленчуци за зимата е стара българска традиция и в процеса на приготвянето им обикновено се включва цялото семейство.

За ползата от мариноването е писано много – и за богатото съдържание на витамини, макро- и микроелементи, така необходими в зимния период, и за това, че е по-добрият вариант за набавянето им в сравнение с пресните, но пълни с цялата Менделеева таблица извънсезонни плодове и зеленчуци в хипермаркетите. За вкуса изобщо няма да говорим – всяко домакинство си има любими рецепти, с които допълва трапезата си в ежедневието и обича да изненадва гостите си.

В темата За консервирането, или как да си приготвим зимнина участниците в кулинарната група споделят своите многократно изпитани рецепти. Ето някои от тях, които подбрахме за вас:

„Царска туршия“ от Джемма

В 3 литрови буркани се нареждат нарязани камби, моркови, целина, чесън и карфиол. Заливат се с гореща мираната, затварят се херметически бурканите и се обръщат обратно, докато изстинат и хлътнат капачките.

Марината: 8 чаши вода, 2 чаши захар, 1 чаша сол, 2 чаши оцет, 1 чаша олио, черен пипер, дафинов лист.

„100 чушки“ от mama galka23

100 бр. червени чушки – изпечени и обелени

Марината:

1 бутилка оцет

6 с.л сол

1 водна чаша захар

1 водна чаша олио

черен пипер на зърна, бахар, скилидки чесън, магданоз

Всички продукти за маринатата се смесват и се слага да заври. Заливат се чушките и така се оставят 1 нощ да престоят. На другия ден се слагат в буркани и се заливат с маринатата, стерилизират се 10 мин.

„Пълнени камби“ от TheNMaster

В буркан с винт (1,640 г) се слагат 4 аспирина, 2 с.л. захар, 2 с.л. морска сол, 16 с.л. оцет.

Камбите се пълнят с нарязано зеле, настъргани моркови и нарязана целина. Нареждат се в буркана, като помежду им се слагат скилидки обелен чесън.

Бурканът се залива с вряща чешмяна вода, завива се капачката и се обръща надолу. Около седмица се обръща на 24 часа веднъж надолу, веднъж нагоре. После се съхранява при другата зимнина в шкафа или мазето.

„Мариновани пукани рибки“ от midkoо

5-6 кг чушки рибки се опукват леко на скара. След като изстинат, се нареждат плътно в буркани, като най-отдолу се слагат 8 – 10 зърна ч.пипер, 5 – 6 зърна бахар, 1 – 2 скилидки чесън нарязани, 2 – 3 резенчета морков, щипка магданоз.

Приготвя се марината от:

1 ч.ч олио, 2 ч.ч захар, 1 ч.ч сол, 2 бут. оцет (по 0.700 л) и 2 литра вода. Слага се да заври и с врялата марината се пълнят бурканите, затварят се добре и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

„Мариновани гъби“ от murka12

Бих искала да споделя с вас една рецепта за мариновани гъби, която  преди години научих от възрастни хора от наше село. Гъбите са плътни, с късо краче, сивкави или кафеникави и са есенни. Наричат ги ушички и имат такава форма. На един кг гъби се слагат: 100 мл оцет, 100 мл червено вино, 3 – 4 с.л. олио, 15 г сол, 8 – 10 зърна чер пипер, 3 – 4 зърна бахар, 3 – 4 листа дафинов лист, 10 скилидки чесън.

Гъбите се измиват и сваряват за десетина минути, след което се изхвърля водата. Слагат се подправките и се вари, докато остане на мазнина. След като изстинат, се слагат в буркани и се вакуумират около час и половина.